Σε μια κίνηση που αποτυπώνει επισήμως και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κείμενο τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, προχώρησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία, καταθέτοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «μονομερείς» τις ενέργειες της Ελλάδας και καλεί σε διάλογο ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να χαρακτηρίζει την αντίδραση της Άγκυρας αναμενόμενη. 

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στον ελληνικό χάρτη καταγράφονται οι συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες προέκυψαν κατόπιν διμερών διαπραγματεύσεων, στη βάση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία τέμνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιοαμφισβητώντας την αναθεωρητική λογική της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Αποτυπώνουμε σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο σχεδιασμός καλύπτει όλο το εύρος της δικαιοδοσίας μας, που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες μας, σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Αφήνουμε πίσω εκκρεμότητες του παρελθόντος και ενισχύουμε την Πατρίδα μας, προχωρώντας μπροστά με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

«Για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι θέσεις Ελλάδας για μία ζώνη η οποία ξεπερνάει τις 480.000 km². Επομένω,ς δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εμφανίσει το μέγιστο των διεκδικήσεων», σημειώνει ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης.

Στις μη οριοθετημένες περιοχές αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως ότου να συναφθούν συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη, δίνοντας πάντως στην Ελλάδα σχεδόν το μάξιμουμ των θαλασσίων ζωνών που δύναται να διαθέτει.

«Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει, που σχεδιαζόταν με μεγάλη προσοχή […] Οπότε είναι ένα εξαιρετικό βήμα για το μέλλον […] Συνάδει, είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που πραγματοποιεί τελευταία η Ελλάδα, την ενίσχυση του αμυντικού της πυλώνα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διοικητής του Αγίου Όρους και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όσον αφορά τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο χάρτης δείχνει 6 ναυτικά μίλια, με την επέκταση στα 12 να παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

«Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ουσία, η κατάρτηση του ΘΧΣ από την Ελλάδα αποτελεί απάντηση στις αιτιάσεις της Τουρκίας, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι «κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», εξηγώντας, παράλληλα, ότι για τον χάρτη εφαρμόζεται η αρχή της μέσης γραμμής για τη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, μέχρι να συναφθούν συμφωνίες οριοθέτησης με γειτονικά κράτη και τονίζοντας ότι η κατάθεση του ΘΧΣ μπορεί να λειτουργήσει και ως οδηγός για την αξιοποίηση θαλασσίων πόρων. Βέβαια, η Αθήνα αναμένει αντιδράσεις από την Άγκυρα, ωστόσο, δηλώνει προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η κίνηση κατάρτησης του ΘΧΣ δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν επιδιώκει τον διάλογο και τη διατήρηση του κλίματος καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο, την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουν ότι ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ή υποχωρήσεις έναντι των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, η οποία, υπενθυμίζουν, διά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμο στην Ελλάδα για την καθυστέρηση του ΘΧΣ.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στο ΚΥΣΕΑ, αφού πρώτα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δώσει το «πράσινο φως» σε Γιώργο Γεραπετρίτη και Σταύρο Παπασταύρου να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση του ΘΧΣ, με το υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα να σημειώνει για το «φλέγον» ζήτημα των 12 μιλίων ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Σημειώνεται ότι ο χάρτης δεν αποτυπώνει χρήσεις, δηλαδή το τι επιτρέπεται πού με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο με περαιτέρω εξειδίκευση δραστηριοτήτων όπως:

  • τον καθορισμό των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και την προστασία ενάλιων αρχαιοτήτων
  • τη βελτίωση θαλάσσιων μεταφορών, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων ΑΠΕ & υδρογονανθράκων, τη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών και τις διασυνοριακές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος
    Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της ΕΕ.

Αντίδραση Άγκυρας για χωροταξικό σχεδιασμό

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, είχαμε αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει ως μονομερείς και χωρίς νομικές συνέπειες της ελληνικές αξιώσεις του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ελληνική πλευρά.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ταυτόχρονα, ότι παραβιάζουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ωστόσο, αφήνει ανοιχτό και το παράθυρο της συνεργασίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει, από την πλευρά της, ότι οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και οι ελληνικές αξιώσεις οι σχετικές με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δεν πρόκειται να έχουν νομικές συνέπειες για την Αγκυρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Kάποιες από τις περιοχές που καθορίζονται στον Θαλάσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που έχει δηλώσει η Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, μεταξύ άλλων σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος».

Όπως φαίνεται στον χάρτη που δημοσιοποίησε η Άγκυρα, μέσω της εφημερίδας Milliyet, ο οποίος μοιάζει να υλοποιεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Τουρκία επιλέγει τη μέση γραμμή του Αιγαίου ως σύνορο, διεκδικώντας τη μία πλευρά του πελάγους, κάτι που, άλλωστε, αποτελεί πάγια θέση της γείτονος χώρας, ότι, δηλαδή, τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ πρέπει να γίνει στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Ελλάδας και Τουρκίας.

 Το μήνυμα Γεραπετρίτη για τη Χάγη

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε ότι «η λύση είναι μία, δηλαδή η υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία, η Ελλάδα  ασκεί τα δικαιώματά της προς εξυπηρέτηση του εθνικού της συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη καθώς είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας», ενώ ερωτηθείς για το εάν υπήρχε συνεννόηση είπε ότι «ήταν γνωστό ότι υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε έως της 27 Απριλίου να εκδώσει τον θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και έτσι ήταν αναμενόμενο».

Ακολούθως, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θέλω να τονίσω ότι εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εκδοχές, μία ελληνική και μία τουρκική, υπάρχει μία οδός που θα μπορούσε να το επιλύσει και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της ΑΟΖ και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί».

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα. Για πρώτη φορά βρίσκονται καταγεγραμμένα σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βεβαίως στη βάση τους διεθνούς δικαίου το οποίο επιβάλλει για τον καθορισμό ΑΟΖ να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών που έχουν ακτές δίπλα ή απέναντι».

«Παραταύτα είναι πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου πλέον, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη δυνατότητά της στις θαλάσσιες ζώνες και αυτό πλέον αποτελεί την ελληνική τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα θαλασσίων ζωνών» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην κριτική περί καθυστέρησης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «άκουσα την αντιπολίτευση να μέμφεται την κυβέρνηση για το θέμα της καθυστέρησης. Θα περίμενα μικρότερη μικροψυχία στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια περίκλειστη χώρα, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ, έχει 8.5 χιλιάδες νησιά, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά σύνθετη την άσκηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Αλλά υπάρχει και κάτι επιπλέον, υπήρξαν οι δύο μεγάλες συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο και την Ιταλία, οι οποίες θα έπρεπε να μεταφερθούν πλέον και στον χάρτη. Η σημερινή μέρα επελέγη πρωτίστως γιατί σήμερα εκδόθηκε και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου Επικρατείας με το οποίο ενσωματώνεται ουσιαστικά στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνοϊταλική συμφωνία και για αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα».

«Θέλω να πω κάτι σημαντικό. Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φέρει από το 2019 την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, την ελληνοϊταλική, σειρά στρατηγικών συμφωνιών, μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδας με τα 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα έως το ακρωτήριο Ταίναρο, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή. Διότι ακόμα και σήμερα η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, φέρνοντας κολοσσούς ενεργειακούς εκεί που υπάρχουν έριδες από άλλα κράτη ή σήμερα με τον θαλάσσιο Χωροταξικό της Σχεδιασμό».

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και για τις φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για παραχωρήσεις στο Αιγαίο, όπως εκείνη του Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «ήμουν σαφής. Η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία έχει κάνει πράγματα τα οποία καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έχει καταφέρει με μεγάλες στρατηγικές συμφωνίες, με συμφωνίες ΑΟΖ, με επέκταση χωρικών υδάτων, σήμερα με θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει καμία παραχώρηση. Το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας, μιας χώρας στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ένωσης, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πόντισης του καλωδίου και αν σχετίζεται η καθυστέρηση με την ανακοίνωση ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «τα ζητήματα δεν είναι καθόλου αλληλένδετα. Είναι προφανές ότι και σε επίπεδο κλίμακας ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί ένα εγχείρημα πολύμηνο, μία μεγάλη προσπάθεια που διευρύνει το διπλωματικό μας αποτύπωμα. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου είναι επίσης σημαντικό, είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, είναι ένα έργο το οποίο θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλεγεί και με βάση τον προγραμματισμό της αναδόχου εταιρείας».

«Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο, υπάρχει μόνο ο κατάλληλος χρονισμός. Θέλω να τονίσω ότι για εμάς είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα, η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει χάρτες, οι οποίοι εκφράζουν στην πραγματικότητα τη δυνητική ΑΟΖ, τη δυνητική υφαλοκρηπίδα που έχει πολύ μεγάλη αξία. ¨όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχιστούν κανονικά και θα γίνουν πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε και συζητάμε με την Τουρκία,  κατεγράφη μάλιστα και στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ,  είναι επιθυμία μας να συνεχιστεί ο διάλογος έτσι ώστε να μην προκαλούνται κρίσεις, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει υποχώρηση. Για εμάς το εθνικό συμφέρον είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΣΟΚ: Χρειάστηκε μια ευρωπαϊκή καταδίκη και ένας τουρκικός χάρτης, για να υποβάλει η κυβέρνηση με πολυετή καθυστέρηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Έπρεπε να προηγηθεί μια ευρωπαϊκή καταδίκη και ένας τουρκικός χάρτης, για να υποβάλει η κυβέρνηση με πολυετή καθυστέρηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας, σημειώνουν σε ανακοίνωση τους ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα αναφέρουν: «Σας προειδοποιήσαμε δύο φορές, τον Ιανουάριο του 2024 και τον Μάρτιο του 2025, ως πράξη εθνικής ευθύνης για τη μη πλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας αναφορικά με την κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού της Σχεδιασμού. Δεν συγκινηθήκατε. Όπως δεν συγκινηθήκατε και από την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (12/21), την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (12/23), αλλά και από την πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας από αυτό».

Οι κ.κ. Μάντζος και Χριστοδουλάκης σχολιάζουν ότι «έπρεπε να προηγηθεί η σημερινή δημοσιοποίηση -μέσω του Τύπου- επίσημου τουρκικού χάρτη που καλύπτει το μισό Αιγαίο, προκειμένου να σπεύσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, άρον άρον, να υποβάλει -ως όφειλε- με πολυετή καθυστέρηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας».

«Η αδράνεια και ο ολέθριος χειρισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οδήγησαν σε σοβαρή καθυστέρηση στην εκπλήρωση της ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας βάσει της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ, που αφορά στη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ελληνικών θαλασσών, όπου μάλιστα το 20% της θαλάσσιας έκτασης μας είναι ενταγμένο σε προστατευόμενες περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας και περιοχές Natura 2000, εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας», αναφέρουν.

Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε, με εσφαλμένο τρόπο, να εξαρτήσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας από τη διαδικασία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες -Τουρκία και Αίγυπτο-». Κάνουν λόγο για «μια επιλογή φοβικότητας και υποκρισίας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας που αρνήθηκε να πει την αλήθεια όταν έπρεπε σε σχέση με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο». «Αδράνεια, ολιγωρία αλλά και πολιτική επιλογή που απειλεί να επιδεινώσει τη γεωπολιτική συνθήκη για την πατρίδα μας», καταλήγουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς εθνική στρατηγική

Για καθυστερημένη κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που υπακούει σε εσωκομματικές, μικροπολιτικές επιδιώξεις, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η κυβέρνηση μετά από 4 χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης, προχώρησε στην ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με τη χώρα να είναι έκθετη από το Δεκέμβριο του 2021, όταν και εστάλη η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαχειρίστηκε με συνέπεια το ευαίσθητο αυτό θέμα, προχωρώντας στην νομοθετική ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας το 2018, (νόμος 4546), και θέτοντας επανειλημμένα το ζήτημα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά: «Το βασικό, όμως, ερώτημα είναι το εξής: Γιατί καθυστέρησε 4 χρόνια η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και την προβολή αναθεωρητικών αφηγημάτων από την Τουρκία; Παράλληλα, γεννά πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, προχώρησε την ίδια ημέρα σε διαρροή του δικού της Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, προωθώντας τη “Γαλάζια Πατρίδα”».

Καταλήγοντας υποστηρίζει: «Με την αργοπορημένη κατάθεση του ΘΧΣ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι χειρίζεται την Εξωτερική Πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς εθνική στρατηγική, με αρχή μέση και τέλος, και χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Μόνος γνώμονας της κυβέρνησης, είναι οι εσωκομματικές, μικροπολιτικές της επιδιώξεις. Και ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να την εμπιστευτεί».

ΚΚΕ: Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός υπηρετεί τα συμφέροντα των ομίλων, δεν αποτελεί «ασπίδα» στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας

«Ο πολυδιαφημισμένος “θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός” υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της “γαλάζιας” και “πράσινης ανάπτυξης”. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί “ασπίδα” στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται στις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις της ΕΕ και κυρίως της Οδηγίας 89/2014. Εντάσσεται συνεπώς στο πλαίσιο του γενικότερου ευρωενωσιακού σχεδιασμού, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΕΕ διεξάγει ένα πολύπλευρο παζάρι με την κυβέρνηση της Τουρκίας, μεταξύ άλλων και για τη συμμετοχή της τελευταίας στη λεγόμενη “ευρωπαϊκή άμυνα”. Εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων, όπου οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας δυναμώνουν, όπως άλλωστε και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ισχυρότερων δυνάμεων, που απειλούν να συμπαρασύρουν στη “δίνη” των αιματοχυσιών κι άλλους λαούς.

Επιπλέον, στον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αποτυπώνονται και οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Ιταλίας, που δεν έγιναν με βάση τον κανόνα της μέσης γραμμής και απέδωσαν μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, δίνοντας στίγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει στα παζάρια και με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία. Πρόκειται για συμφωνίες, που καταψήφισε στη Βουλή το ΚΚΕ. Η προοπτική σύναψης νέων συμφωνιών “με γειτονικά κράτη” χωρίς τη μέση γραμμή και τα πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας “φωτογραφίζεται” εξάλλου και στο κείμενο της κυβέρνησης» προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και τονίζει καταλήγοντας:

«Κανένας εφησυχασμός και καμιά αυταπάτη για αυτούς που σέρνουν τους λαούς στα σφαγεία των πολέμων για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις