«Πριονοκορδέλα», κατά το κοινώς λεγόμενο, πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και την κυβέρνηση και τον… Νίκο Αλιβιζάτο για την παράκαμψη, ουσιαστικά, της προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση με τον Χρήστο Τριαντόπουλο για το περιβόητο μπάζωμα στο πεδίο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σε μία καθηλωτική στιγμή της συνέντευξής του στην Νίκη Λυμπεράκη (στο Mega) το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Βενιζέλος περιγράφει με τόση διαύγεια, ευθυκρισία και αντικειμενικότητα τις συνταγματικές προβλέψεις, που εκθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τον συνταγματολόγο κ. Αλιβιζάτο, που εισηγήθηκε στο Μαξίμου την αμφιλεγόμενη, ου μην και αντισυνταγματική διαδικασία που ακολουθούν τώρα οι γαλάζιοι βουλευτές στην προανακριτική.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία ισχύουσα διάταξη που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ότι αν υποβληθεί μία πρόταση κατηγορίας, όπως έγινε -υπεβλήθη πρόταση από το ΠΑΣΟΚ, από 30 βουλευτές-  η Βουλή μπορεί αμέσως να συγκροτήσει, πριν από την προκαταρκτική επιτροπή, μία τριμελή επιτροπή Εισαγγελέων, με έναν Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο Εισαγγελείς Εφετών που κληρώνονται, οι οποίοι διερευνούν και υποβάλλουν έκθεση στην Ολομέλεια. Στην περίπτωση εκείνη, με μία τεκμηριωμένη έκθεση τριών ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών, θα μπορούσε η Ολομέλεια ούτε καν να συγκροτήσει την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ν. Λυμπεράκη: Να πάει κατευθείαν.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν έγινε, παρακάμφθηκε η δυνατότητα για άμεση εισαγγελική έρευνα με εντολή της Βουλής και πριν να συγκροτηθεί η προκαταρκτική επιτροπή.

Ν. Λυμπεράκη: Γιατί πιστεύετε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αλλά τώρα υπάρχει μία αντίφαση, γιατί συγκροτήθηκε  η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Εντάξει, θα ήταν νομίζω αν μη τι άλλο ευγενικό και θα υπηρετούσε τη διαφάνεια, αν ο κ. Τριαντόπουλος αντί να στείλει μία επιστολή 100 λέξεων, πήγαινε στην επιτροπή να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ν. Λυμπεράκη: Ο αντίλογος που αρθρώνεται είναι ότι είναι δικαίωμα του και αφού είναι δικαίωμά του, καλά κάνει.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, είναι δικαίωμά του και είναι δικαίωμά του και να σιωπήσει. Αυτό όμως οδηγεί στην εξής αντίφαση, η πλειοψηφία πιστεύει, όπως και ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος, ότι είναι αθώος.

Ν. Λυμπεράκη: Θα τον παραπέμψει.

Ευ. Βενιζέλος: Η πλειοψηφία που πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος είναι αθώος τον παραπέμπει, του ασκεί ποινική δίωξη.

Ν. Λυμπεράκη: Υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί στη συνέχεια;

Ευ. Βενιζέλος: Πρακτικά ένα δικαστικό συμβούλιο που θα κληρωθεί, πέντε μελών, να πει ότι, ακυρώνω την προδικασία, θα έλεγα ότι είναι δύσκολο, διότι πιέζεται ο δικαστής από μία πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί, από έναν τετελεσμένο. Όμως αν ο Ανακριτής Αρεοπαγίτης θέλει να επεκτείνει την κατηγορία, όχι απλώς ένα πλημμέλημα, παράβαση καθήκοντος, αλλά σε κάτι σοβαρότερο ή αν διαπιστώσει, από ένα e-mail για παράδειγμα, ότι εμπλέκονται και άλλοι Υπουργοί, πρέπει να ξαναστείλει την υπόθεση στη Βουλή. Φαντάζεστε για ένα τόσο απλό πράγμα αν ξαναέρθει η υπόθεση στη Βουλή, ποια πολιτική εντύπωση θα δημιουργηθεί.

Ν. Λυμπεράκη: Αυτό είναι θέμα ερμηνείας, κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι θέμα ερμηνείας.

Ν. Λυμπεράκη: Γιατί διάβαζα ας πούμε νέο άρθρο του κ. Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή».

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι θέμα ερμηνείας.

Ν. Λυμπεράκη: Έχει μία άλλη προσέγγιση

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να σχολιάσω συναδέλφους μου στην επιστήμη, γιατί εγώ κινούμαι σε πολλά πεδία, αλλά όχι, είναι σαφές ότι για τους υπουργούς πρέπει να ξαναέρθει στη Βουλή το πράγμα. Για τους απλούς συμμέτοχους, για τα πρόσωπα που δεν είναι υπουργοί…

Ν. Λυμπεράκη: Μη πολιτικά δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοί, το λέει ρητά το Σύνταγμα, αυτοί ακολουθούν τον υπουργό. Άρα θα επεκταθεί και σε αυτούς η δίωξη, ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου.

Ν. Λυμπεράκη: Αλλά αν πέσουν πάνω σε πολιτικά πρόσωπα;

Ευ. Βενιζέλος: Θα ξαναπάει στη Βουλή, ενώ αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με μία στοιχειώδη λειτουργία της προκαταρκτικής επιτροπής για λίγες ημέρες.

Ν. Λυμπεράκη: Θα κάνουν μία στοιχειώδη λένε.

Ευ. Βενιζέλος: Ταχύρρυθμη, μία συνεδρίαση τυπική για το πόρισμα και προσέξτε πόρισμα τώρα, όλοι πιστεύουν ότι θα ψηφίσουν την παραπομπή, δηλαδή η πλειοψηφία της Βουλής, ότι παραπέμπουν έναν αθώο. Τον παραπέμπουν γιατί; Αναμένοντας ένα απαλλακτικό βούλευμα από το ειδικό δικαστήριο. Αυτό ξέρετε πως λέγεται στο Ποινικό Δίκαιο; Όταν καθιστάς έναν αθώο, ξέρεις ότι είναι αθώος, κατηγορούμενο; Κατάχρηση εξουσίας. Είναι ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις