Η οικολογική καταστροφή στον Βόλο, όπου χιλιάδες νεκρά ψάρια βρέθηκαν να επιπλέουν στα νερά του Παγασητικού Κόλπου, αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία του κυκλώνα Daniel πριν από ένα χρόνο. Ενδεικτικό της καταστροφής, είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα τον Βόλο, ώστε να αντιμετωπιστεί – όσο αυτό είναι δυνατόν – η κατάσταση.
Η εικόνα των νεκρών ψαριών που απλώνεται σε ακτίνα χιλιομέτρων, η ανυπόφορη δυσοσμία και οι σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών, αλλά και της ανθρώπινης αμέλειας και των ελλείψεων στην πρόληψη και διαχείριση της κρίσης, που παρά τις προειδοποιήσεις, οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση «κώφευσαν» για μια ακόμη φορά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το νέο πλήγμα στην «κυβέρνηση των αρίστων», προβαίνει σε ένα νέο επικοινωνιακό τρικ, ανακοινώνοντας την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου από την Λάρισα (δηλαδή ένα χρόνο μετά!) την έναρξη αντιπλημμυρικών έργων βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει η ολλανδική εταιρεία HVA.
Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε δύο λόγους: Ο πρώτος, αφορά τις πρωτοφανείας πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία πριν από ένα χρόνο, οι οποίες προκάλεσαν τη μαζική μεταφορά γλυκού νερού από τη λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό κόλπο μέσω του χειμάρρου Ξηριά. Τα ψάρια του γλυκού νερού, μόλις βρέθηκαν σε θαλασσινό νερό, δεν άντεξαν τις αλλαγές στις συνθήκες και πέθαναν μαζικά.
Ο Δεύτερος, αφορά το γεγονός ότι λόγω της προαναφερθείσας θεομηνίας, η λίμνη Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες. Ετσι ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών εισχώρησαν στη λίμνη που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.
«Στα μαχαίρια» Κουρέτας με Μπέο
Ο κρατικός και ο περιφερειακός μηχανισμός, αντί να προλάβει το κακό, βρέθηκε απολογούμενος, με την ευθύνη να διαχέεται ανάμεσα σε λάθη, παραλείψεις και κακοδιαχείριση.
Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Λιμεναρχείο και άλλους συναρμόδιους φορείς για την αδυναμία τους να διαχειριστούν την κατάσταση. Ο Δ. Μπέος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο -με το γνωστό του ύφος – για «κοπρίτες» και νούμερα που δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους βάζοντας στο στόχαστρό του την εισαγγελία, τα υπουργεία, την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης!
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δια του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, επισήμανε ότι η κατάσταση απαιτούσε χρόνο για να αντιμετωπιστεί, καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστράγγισης του νερού από τη λίμνη Κάρλα. Ο Δ. Κουρέτας τόνισε ότι έγιναν προσωρινές αποκαταστάσεις και τώρα προχωρούν τα μόνιμα έργα που θα αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Αυτές οι αλληλοκατηγορίες προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελία των πρωτοδικών Βόλου να ζητά την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης όχι μόνο για το τι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια. Ζητά να διερευνηθεί και για το τι προηγήθηκε, τι έγινε ή τι δεν έγινε ή τι θα μπορούσε να γίνει, τι αποφάσεις λήφθηκαν και αν έγιναν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.
Οι «λευκές νύχτες» της καταστροφής…
Οι συνέπειες για την τοπική οικονομία είναι ήδη καταστροφικές. Επιχειρήσεις κλείνουν, η πόλη βρωμάει, το νερό δεν είναι πια πόσιμο, οι τουρίστες εγκατέλειψαν άρον -άρον το Βόλο και τα παράλια του.
Και μέσα σε αυτό οι έμποροι δεν ανέβαλλαν την περίφημη βολιώτικη “Λευκή νύχτα” για την τόνωση της αγοράς και προγραμμάτισαν τις εκδηλώσεις της βραδιάς με ανοιχτά τα καταστήματά τους. Μόλις 3-4 τετράγωνα από τη δυσωδία της παραλίας έμποροι και τοπικοί άρχοντες σημαιοστόλισαν την πόλη αναμένοντας τους τουρίστες και επισκέπτες των γύρω περιοχών. Φυσικά ουδείς δεν ήθελε να περάσει όχι μια “λευκή νύχτα” αλλά μια “Δύσωσμη νύχτα” .
Πραγματικά δύο κόσμοι συγκρούονται στο περιβαλλοντολογικά κατεστραμμένο σώμα της πόλης του Βόλου. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η απαίτηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου που απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, ανάλογα της “περιόδου Covid19”! Ήτοι αναστολή εργασίας, επιδότηση θέσεων εργασίας και ενισχύσεις για όσες μέρες παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά.
Μια εβδομάδα μετά την ασύλληπτη οικολογική καταστροφή του Παγασητικού οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση αλλά τους καλούν σε νυχτερινά εμπορικά πάρτυ! Τα όσα αναφέρουν κάτοικοι του Βόλου στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο X αποτυπώνουν τις τεράστιες επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής. “Δεν υπάρχει αυτό που ζούμε στο Βόλο.Τα νεκρά ψάρια αφού μαζευτούν μπαζώνονται στον χείμαρρο του Ξηριά. Σε μια νέα νεροποντή θα πνιγούμε πάλι”, διαβάζουμε.
Το ουτοπικό σχέδιο της ΗVA για την Θεσσαλία
Γιατί όμως αυτό το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ολλανδική εταιρεία HVA έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις, σε σημείο να θεωρείται ακόμη και ως κερδοσκοπικό πολυεθνικό τέχνασμα;
Πρόκειται για ένα προβληματικό σχέδιο- τεραστίου κόστους – που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη διαφάνειας και τον παραμερισμό των τοπικών φορέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλοι τοπικοί φορείς δεν συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη του σχεδίου της HVA, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια. Οι τοπικοί άρχοντες εκφράζουν ανησυχίες ότι οι προτάσεις της HVA μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και να μην είναι πρακτικά εφαρμόσιμες.
Και το χειρότερο όλων είναι, πως το κόστος του σχεδίου της HVA για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ!
Πολλές τοπικές αγροτικές ενώσεις, επιμελητήρια, φορείς, αλλά κυρίως ομάδες ειδικών επιστημόνων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα τόσο μεγάλο έργο, ειδικά όταν υπάρχουν άλλες, πιο οικονομικά βιώσιμες λύσεις.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προτείνει εναλλακτικά σχέδια που εστιάζουν σε μικρότερης κλίμακας έργα με χαμηλότερο κόστος, τα οποία είναι πιο ευθυγραμμισμένα με τις τοπικές ανάγκες και τις περιβαλλοντικές συνθήκες
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις