Χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι – Φωνάζουν «Γερμανία, Γερμανία» – Πώς δημιουργήθηκε η ένταση αυτή; – Καταγράφηκαν δεκάδες πτήσεις από την Τουρκία

«Σκηνικό Έβρου» έστησε ο Αλεξάντρ Λουκάσενκο στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Σύσσωμη η ΕΕ καταγγέλλει τα όσα διαδραματίζονται εκεί, κατηγορώντας τον Λευκορώσο πρόεδρο για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσέφερε μήνυμα αλληλεγγύης στη Βαρσοβία, κατά την συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο Πολωνός ηγέτης δεν μάσησε τα λόγια του: «Αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ και πρέπει να το δηλώσουμε ξεκάθαρα είναι η εκδήλωση κρατικής τρομοκρατίας. Αυτή είναι επίσης μια σιωπηρή εκδίκηση από την πλευρά του Λουκασένκο για το γεγονός ότι υποστηρίξαμε δημοκρατικές εκλογές και ότι στηρίξαμε τον λαό στη Λευκορωσία τον περασμένο Αύγουστο», τόνισε ο Μοραβίετσκι.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρτιν Βέμπερ, πάντως, έκανε λόγο για «αντιγραφή των εκβιασμών του Ερντογάν». Πράγματι, μοιάζει με déjà vu. Άραγε, πού τελειώνει και αρχίζει η εμπλοκή του Τούρκου προέδρου; Ένας από τους εκλεκτούς φίλους του ισόβιου προέδρου της Λευκορωσίας.

Τεχνητή χαρακτηρίζουν και οι Βρυξέλλες την κρίση. Όπως και να έχει, παρά το κρύο, συνεχίζουν να παραμένουν συγκεντρωμένοι οι χιλιάδες μετανάστες. Φωνάζουν «Γερμανία, Γερμανία», ελπίζοντας να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσουν άσυλο, αποφεύγοντας την επαγρύπνηση των Πολωνών φρουρών. Η Πολωνία αρνείται να επιτρέψει την είσοδό τους στην επικράτειά της. Εκατοντάδες αστυνομικοί, φράκτες και αγκαθωτά συρματοπλέγματα εμποδίζουν τις διελεύσεις.

Τίποτα από αυτά δεν απέτρεψε, όμως, μεγάλες ομάδες να παραβιάσουν τα σύνορα και να περάσουν στην Πολωνία. Αν και κάποιοι οδηγήθηκαν πίσω στη Λευκορωσία, πολλοί ήταν εκείνοι που εντέλει διέφυγαν.

Μένει να αναρωτηθεί κανείς πώς δημιουργήθηκε η ένταση αυτή; Πώς βρέθηκαν άνθρωποι από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στη Λευκορωσία, προσεγγίζοντας, μάλιστα, συντονισμένα τα σύνορα. Σύμφωνα με τις αρχές της Πολωνίας κάποιοι από τους συλληφθέντες, διηγήθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν ή τουλάχιστον καθοδηγήθηκαν από Λευκορώσους στρατιώτες. Εκείνοι ήταν που σύμφωνα με μαρτυρίες τους υπέδειξαν να διασχίσουν τα σύνορα, λέγοντας τους ότι «πρόκειται για κρατική εντολή» και «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για αυτούς».

Η Βαρσοβία κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για «δάκτυλο» της Ρωσίας και της Τουρκίας που συνεργάζονται με το λευκορωσικό καθεστώς στη μεταφορά των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, δεκάδες ήταν οι πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς τη Λευκορωσία της Turkish Airlines. «H Τουρκία, όπως και η Ρωσία, είναι μεταξύ των τρίτων χωρών που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί για πιθανό ρόλο τους στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία», κατά δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμοδίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. Οι «27», άλλωστε, θέτουν επί τάπητος την επιβολή νέων κυρώσεων -και όχι μόνο απέναντι στο Μινσκ-, καθώς στο «ραντάρ» της Ένωσης βρίσκονται επίσης τα αεροδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να μεταφερθούν άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία και από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Μόνο ως ειρωνεία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτά που συμβαίνουν στην Πολωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι η τελευταία δεν έχει κρύψει τη μέχρι τώρα συμπάθειά της προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν από τις χώρες που αντιδρούσε σφοδρότατα στο να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα για τις προκλήσεις του Oruc Reis. Υπήρξε, μάλιστα, και η πρώτη χώρα του NATO που αγόρασε τα περίφημα τουρκικά drones Bayraktar, γνωστά από τους πολέμους της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σήμερα, επιδιώκει πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και το πλήρες κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στις αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες εκεί. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Πολωνία να κλείσει πλήρως τα σύνορά της με τη Λευκορωσία για πρώτη φορά.

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της επόμενης Δευτέρας. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πώς θα εξεταστεί και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος αεροπορικών εταιρειών που ενέχονται στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς το Μινσκ. «Γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθεί η Λευκορωσία με τον ίδιο τρόπο;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας ή μάλλον καλύτερα τρολάροντας τις αντιδράσεις της ΕΕ.

Νεφέλη Λυγερού
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις