Οταν το 1949 ο Άρθουρ Μίλερ έγραφε το θεατρικό έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα τεράστια Μalls που διαμόρφωσαν την καταναλωτική κουλτούρα των ΗΠΑ – και όχι μόνο – θα βρίσκονταν στην ίδια θέση με τον ήρωά του, 70 χρόνια μετά. Κι όμως, τα άλλοτε πανίσχυρα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ πνέουν τα λοίσθια τις ΗΠΑ και σύμφωνα με αναλυτές είτε θα μετασχηματιστούν ή θα περάσουν στην αφάνεια, ως ένα ακόμη case study ανόδου και αποκαθήλωσης.
Σύμφωνα με το Yahoo Finance o κορονοϊός υπήρξε η συνθήκη που έδωσε τη χαριστική βολή. Μετά από μια βάναυση χρονιά για τα περισσότερα εμπορικά κέντρα – που κλείνει με μια ακόμα πιο απογοητευτική εορταστική περίοδο λόγω του δεύτερου κύματος του κορονοϊού – πολλά από τα malls που δέσποζαν για δεκαετίες στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις θα κατεβάσουν ρολά το 2021, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι ενοικιαστές τους κλείνουν τα καταστήματα.
Συγκεκριμένα, από τα περίπου 1.100 μεγάλα εμπορικά κέντρα που έχουν απομείνει στην Αμερική, αναλυτές που μίλησαν στο Yahoo Finance εκτιμούν πιστεύει ότι μόνο τα 278 είναι βιώσιμα, σε μια πραγματικότητα όπου οι διαδικτυακές αγορές αναδεικνύονται ως ο νέος βασιλιάς του λιανικού εμπορίου. Πρόκειται για τα malls «πολυτελείας», τα οποία βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στοχεύουν σε αγοραστές υψηλότερου εισοδήματος. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2019, προ κορονοϊού δηλαδή, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευε το 10,2% των συνολικών λιανικών πωλήσεων, το τρίτο υψηλότερο μερίδιο όλων των εποχών και το πρώτο διψήφιο μερίδιο για τρίμηνο χωρίς εορταστική περίοδο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχε ένα πλήθος καταστημάτων λιανικής και πριν από την πανδημία, με διπλάσια τετραγωνικά μέτρα να αντιστοιχούν ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Ακόμα και αν κανείς δεν υιοθετήσει το ακραίο σενάριο, και πάλι, αναλυτές εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ, το 20% -25% των καταστημάτων λιανικής θα βάλει λουκέτο τα επόμενα χρόνια ενώ τα μισά από τα εμπορικά κέντρα στην Αμερική θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Coresight Research εκτιμά ότι το 25% των περίπου 1.100 εμπορικών κέντρων της Αμερικής θα κλείσει τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την κατάρρευση που ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν εμφανιστεί ο νέος ιός.
Ωστόσο, ορισμένα θα ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους, αν καταφέρουν να μετασχηματιστούν.
Από τα εμπορικά κέντρα που θα καταφέρουν να σταθούν όρθια μετά την πανδημία, οι καταναλωτές θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις, με επίκεντρο, μάλιστα, την υγειονομική ασφάλεια. Έτσι, θα πρέπει να διαθέτουν ανοιχτούς χώρους, πάρκα και πλατείες ενώ μια σύγχρονη τάση είναι το «βιωματικό» λιανικό εμπόριο, όπου ο καταναλωτής μπορεί να έρχεται σε επαφή με το προϊόν που τον ενδιαφέρει μέσω εργαλείων και λύσεων επαυξημένης πραγματικότητας, χωρίς να απαιτείται φυσική επαφή.
Θάνατος, λοιπόν, ή μετασχηματισμός; Από αυτόν τον αδυσώπητο κύκλο ούτε τα malls φαίνεται πως είναι ικανά να ξεφύγουν.
imerisia.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις