Η κυβέρνηση αρνήθηκε να υπερψηφίσει την κοινοτική πρόταση για τους εργαζομένους στις ψηφιακές πλατφόρμες – Επιστολή ΓΣΕΕ σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Δόμνα Μιχαηλίδου
Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία κοινοποίησε και στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απέστειλε η ΓΣΕΕ, ζητώντας την υπερψήφιση από την κυβέρνηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Η συγκεκριμένη οδηγία διασφαλίζει τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, κάτι που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει, όπως σημειώνει η συνομοσπονδία.
Πράγματι, η Ελλάδα συντάχθηκε στο μπλοκ των κρατών-μελών τα οποία απέρριψαν διά της αποχής (μαζί με τις Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία) συμφωνία η οποία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους μέσω ψηφιακών πλατφορμών, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνεται η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία. Η ΓΣΕΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υπερψηφίσει την οδηγία στην επερχόμενη συνεδρίαση, στις 6 Μαρτίου, και να μη συμβάλει με την αποχή της, όπως έγινε στην προηγούμενη ψηφοφορία, στις 16 Φεβρουαρίου, στην καταψήφισή της.
Το κείμενο της οδηγίας που θα υιοθετούνταν προέβλεπε:
- την καθιέρωση ενός (μαχητού) νομικού τεκμηρίου υπέρ της ύπαρξης σχέσης μισθωτής εργασίας μεταξύ των εταιριών και των εργαζομένων τους, εφόσον υπήρχαν δεδομένα που υποδείκνυαν ότι η εταιρία ασκεί έλεγχο επί αυτών και η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να αλλάξει το τωρινό καθεστώς κατά το οποίο καθιερώνει τεκμήριο, υπέρ του αντιθέτου – δηλαδή, ότι ο εργαζόμενος σε πλατφόρμα πρέπει να θεωρείται κατά βάση αυτοαπασχολούμενος (άρθρο 69 του ν. 4808/2021),
- μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τους αλγορίθμους των επιχειρήσεων, ενώ οι εταιρίες θα υποχρεούνταν να διαβιβάζουν σχετικές πληροφορίες και στις αρμόδιες εθνικές Αρχές, και
- μη δυνατότητα των εταιριών να επεξεργάζονται πλέον κάποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ όριο θα είχε τεθεί και στις αποφάσεις που μπορεί να παρθούν από έναν αλγόριθμο (π.χ. απόλυση εργαζομένου).
«Η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ διαφορετικών θέσεων που περιμένουν οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Σέβεται δε πλήρως όλα τα εθνικά συστήματα και φέρνει ένα ελάχιστο όριο προτύπων στην οικονομία πλατφόρμας» σημειώνει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας:
«Μια ολοκληρωμένη διαδικασία για τα άτομα που εκτελούν εργασία σε πλατφόρμες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο καθεστώς απασχόλησης ήταν το κύριο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο πλέον αντικατοπτρίζεται αναλογικά στη συμφωνία, δίνοντας σε μια εθνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει το τεκμήριο της απασχόλησης με πλήρη σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής. Αυτό το ορόσημο θα βάλει τέλος στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα οδηγήσει σε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας. Θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον εθνικό Προϋπολογισμό, καθώς η εσφαλμένη ταξινόμηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων για τα κράτη-μέλη, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και του υψηλού κόστους σε περίπτωση έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, η άρνηση της συμφωνίας θα επιφέρει κανονιστική ανασφάλεια, που θα έχει υψηλό κόστος για την οικονομία μας».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις