Πέπλο προστασίας ύψωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των υποκλοπών που έχουν κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας! Ο Κ. Τασούλας είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι διαφωνεί με αυτή την προοπτική αποστερώντας την Επιτροπή από ένα μέσο πίεσης. Υπογραμμίζεται ότι το θέμα της βίαιας προσαγωγής αποτελεί απόφαση που θα λάβει η Επιτροπή Θεσμών και όχι ο πρόεδρος της Βουλής…
Σημειώνεται ότι ο Κ. Τασούλας επιβεβαίωσε την άρνηση του στη συνέχεια όταν συνομιλούσε με δημοσιογράφους λέγοντας ότι ουδέποτε έχει διαταχθεί βίαια προσαγωγή σε συνεδρίαση Επιτροπής που προκαλείται από τα 2/5 των μελών της Επιτροπής. Επίσης έκανε μία διάκριση ανάμεσα στην εξέταση και στην ακρόαση σημειώνοντας ότι οι μάρτυρες καλούνται σε ακρόαση και όχι εξέταση…
Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συνεδρίαση θα πρέπει να είναι δημόσια διότι αφορά ιδιώτες και όχι την ΕΥΠ, να μην γίνουν δεκτά υπομνήματα αλλά μόνο διά ζώσης κατάθεση και ότι αν κάποιος δεν προσέλθει πρέπει να συζητηθεί η βίαια προσαγωγή του όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.
Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις