Την καθολική αντίθεση της Ομοσπονδίας στις υπό ψήφιση διατάξεις του σ.ν. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» μετέφερε χθες, 03-02-2021, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ στο πλαίσιο της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που τέθηκαν εκ μέρους των βουλευτών.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρός μας, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας, τόνισε ότι καταθέσαμε τις θέσεις μας αμέσως, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος του – ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης- που να υποστήριξε την εμπλοκή της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, διότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας που είναι ο βασικός βραχίονας του κράτους, με τις προκαθορισμένες αρμοδιότητες και ιδιαιτερότητες που έχουν τα πανεπιστήμια. Φυσικά και συμφωνούμε στην αναγκαιότητα φύλαξης αυτών των ιδρυμάτων και η λύση βρίσκεται στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινότητας. Υπάρχει εμπειρία, καταγεγραμμένη και στις απαντήσεις που λάβαμε ως μέλος της Eurocop με εκπρόσωπό μας μάλιστα και στην 5μελή της Εκτελεστικής Γραμματείας και ξέρουμε πολύ καλά τι κάνει η αστυνομία στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε προβληματικό το χρόνο που επελέγη για την ψήφιση του νομοσχεδίου και τόνισε ότι ο νόμος 4623/19 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου παρέχει τη δυνατότητα στην αστυνομία να επεμβαίνει σε ένα ΑΕΙ χωρίς άδεια πλέον από τις πρυτανικές αρχές, όταν τελείται ένα αδίκημα, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί, λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος των σχολών. Διαφωνούμε με τα άρθρα 18 και 19 για την πρόσληψη προσωπικού με περιορισμένη εκπαίδευση που καλείται να αναλάβει την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και αντιπροτείνουμε να αναλάβει αυτό το έργο, το έμπειρο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και τη διοίκησή του να την έχει ο πρύτανης κάθε σχολής, δηλαδή το «αυτοδιοίκητο», ώστε να πάψει αυτό να κρύβεται πίσω από την «κακή αστυνομία» όταν υπάρχουν προβλήματα εντός των σχολών.

Για το σκοπό αυτό και εφόσον τελικά η Κυβέρνηση επιμείνει στην εμπλοκή της αστυνομίας για την πάταξη της ανομίας, προτείνουμε τελικά να προσληφθούν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων 1.500 νέοι αστυνομικοί. Σε ό,τι αφορά τα ανακριτικά καθήκοντα που προβλέπονται από το άρθρο 19, επισήμανε επίσης το οξύμωρο του πράγματος, πώς γίνεται να ανατίθενται αυτά με εκπαίδευση ενός μήνα όταν ο αστυφύλακας των πανελληνίων χρειάζεται σήμερα τρία χρόνια εκπαίδευσης; Η Ομοσπονδία μας, διαχρονικά αγωνίζεται για τη βελτίωση της αστυνομικής εκπαίδευσης και απορρίπτει λογικές αστυνομίας fast track.

Τέλος, επισήμανε ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο της Κυβέρνησης χωρίς αλλαγές, θα παραδίδεται ο αστυνομικός βορά στην κοινή γνώμη, ανάλογα με τις επιδιώξεις των εκάστοτε κυβερνώντων. Κάλεσε δε τα πολιτικά κόμματα να αναζητήσουν τη χρυσή τομή, λαμβάνοντας υπόψη τους και  την εκ μέρους της κοινωνίας μας καθολική αναγνώριση της προσφοράς της αστυνομίας στον τόπο μας.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

bloko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις