«Όχι» της Βουλής στην άρση ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ, μέλη της προανακριτικής για Τριαντόπουλο

Οι βουλευτές των κομμάτων καταλόγισαν στην κυβέρνηση πως εφηύρε το μοντέλο Τριαντόπουλου για να γλιτώσει τη βάσανο του ελέγχου από την προανακριτική όπως επιβάλει το Σύνταγμα

Στην απόρριψη του αιτήματος για την άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ που ήταν μέλη της fast-track προκαταρκτικής επιτροπής που συστάθηκε για το λεγόμενο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος στα Τέμπη και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου, προχώρησε πριν από λίγο η Βουλή. Η υπόθεση αφορά σε μήνυση που κατέθεσε κατά των βουλευτών της ΝΔ, η Μαρία Καρυστιανού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, κατάχρησης εξουσίας και της εσχάτης προδοσίας.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας οι τόνοι ανέβηκαν με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως σε όλες τις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Βουλή, επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της καταστρατηγώντας το Σύνταγμα κατά το δοκούν. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές των κομμάτων καταλόγισαν στην κυβέρνηση πως εφηύρε το μοντέλο Τριαντόπουλου για να γλιτώσει τη βάσανο του ελέγχου από την προανακριτική όπως επιβάλει το Σύνταγμα.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία επέμεινε στη στενή ερμηνεία της μήνυσης της κ. Καρυστιανού έναντι των μελών της προκαταρκτικής προκειμένου να υποστηρίξει πως δεν μπορεί να διωχθούν οι βουλευτές για γνώμη που εξέφρασαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

«Η παραβίαση του Συντάγματος δεν είναι βουλευτικό καθήκον. Δεν είναι υπόθεση που προσομοιάζει με ψήφο ή έκφραση γνώμης σε σχέση με πολιτικό ζήτημα», είπε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως το «μαύρο κοινοβουλευτικό ημερολόγιο» είναι ασφυκτικά γεμάτο από τις ενέργειες της ΝΔ. «Οι συνάδελφοι της ΝΔ ερμήνευσαν κατά το δοκούν το Σύνταγμα και έκαναν καταστρατήγησή του», είπε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή που τελέστηκε από την πλειοψηφία τη στιγμή που επέλεξε να οργανώσει με fast-track διαδικασίες τις προανακριτικές για Τριαντόπουλο και Καραμανλή. «Έχουν πολιτική ευθύνη οι βουλευτές της ΝΔ. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος όπως είπε ο κ. Τσίπρας και ως αριστερά που υπήρξαμε θύματα του παρασυντάγματος», κατέληξε.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι βουλευτές της ΝΔ εγκαλούνται πολιτικά για τη στάση που κράτησαν στη προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο όχι για έκφραση γνώμης ή ψήφος αλλά για το γεγονός ότι τήρησαν αυτή τη στάση και έκλεισαν άρον- άρον την επιτροπή», είπε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «έχουν τεράστιες ευθύνες οι βουλευτές της ΝΔ που δεν έκαναν έρευνα, δεν κλήθηκαν μάρτυρες ούτε προσκομίστηκαν έγγραφα. Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με όρους ποινικοποίησης που διευκολύνουν κυβέρνηση να το παίζει θύμα».

 

«Δεν είναι γνώμη ή ψήφος βουλευτή, είναι μεγάλο θράσος να λέτε ότι διώκεστε πολιτικά για άσκηση των καθηκόντων σας ή ποινικοποιείται η πολιτική ζωή», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης και σημείωσε: «εσείς έχετε μετατρέψει τη πολιτική ζωή σε αξιόποινη πράξη, την κοινοβουλευτική σας ιδιότητα σε συναυτουργία σε βαρύτατα ποινικά αδικήματα».

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο εγκαλούμενος (διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής) βουλευτής της ΝΔ, Παναγής Καπάτος δήλωσε πως τα μέλη της επιτροπής άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο τους καθήκον. «Η ψήφος, η εισήγηση και η υπογραφή σε προανακριτική όταν ασκούνται στο πλαίσιο καθηκόντων δεν μπορεί να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα και αντικείμενο δίωξης και η Κοινοβουλευτική διαδικασία να εκτρέπεται σε δικαστικό θρίλερ», είπε, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Καιρίδης πρόσθεσε:

«Μας λένε ότι οι 14 συνάδελφοι καταστρατήγησαν το Σύνταγμα. Το πόρισμα επικυρώθηκε από την πλειοψηφία των 155 και κατά συνέπεια θα έπρεπε και οι 155 να διωχθούν για εσχάτη προδοσία για να καταλάβουμε τη πόρτα του φρενοκομείου που θέλουμε να ανοίξουμε στην εθνική αντιπροσωπεία».

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like