Οδηγοί για σεξουαλικούς εκβιασμούς πωλούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – «Μαζική απειλή» για τα παιδιά

248

«Μην το κλείνεις. Εάν δεν πάρουμε τα χρήματα σε 24 ώρες, θα στείλουμε τη φωτογραφία σε όλες τις επαφές σου»

 

Επιτήδειοι πωλούν οδηγούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς μπορούν εκβιαστές να πραγματοποιήσουν σεξουαλικούς εκβιασμούς (sextortion), στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το BBC News. Αυτό που κάνουν είναι να δείχνουν πώς να παρουσιάζονται ως νεαρές γυναίκες στο διαδίκτυο, πώς να ξεγελούν το ανυποψίαστο θύμα τους για να στείλει σεξουαλικό υλικό και στη συνέχεια πώς ακριβώς να το εκβιάζουν.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, την προηγούμενη Τρίτη, ο Olamide Shanu εμφανίστηκε στο δικαστήριο στο Λονδίνο και εκτιμάται πως είναι μέλος μιας συμμορίας που κέρδισε 2 εκατομμύρια λίρες από εκβιασμούς ενηλίκων και παιδιών στο διαδίκτυο. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον περασμένο μήνα η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος εξέδωσε προειδοποίηση σε σχολεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους κινδύνους του σεξουαλικού εκβιασμού.

Οι ειδικοί λένε ότι έχει σημειωθεί απότομη αύξηση των παιδιών που πέφτουν θύματα εκβιασμών από συμμορίες που εδρεύουν στη Δυτική Αφρική, κυρίως στη Νιγηρία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο βρετανοί έφηβοι αυτοκτόνησαν από τον Οκτώβριο του 2022, αφού έπεσαν θύματα εκβιασμού.

Ο Paul Raffile, ειδικός σε θέματα εκβιασμού, περιγράφει το φαινόμενο ως «μαζική απειλή» για τα παιδιά. « Οι απατεώνες του Διαδικτύου τα τελευταία δύο χρόνια ανακάλυψαν ότι μπορούν να γίνουν πολύ πλούσιοι πολύ γρήγορα εξαπατώντας μια “αναξιοποίητη αγορά”, που είναι οι έφηβοι» είπε.

Ο κ. Raffile επεσήμανε ότι οι ενήλικες ήταν στόχοι εκβιασμών τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τώρα τα έφηβα αγόρια είναι πιο ευάλωτα. «Βρίσκουν τα θύματά τους πηγαίνοντας στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψάχνοντας για λύκεια και αθλητικές ομάδες νέων και στη συνέχεια “ακολουθούν” ή “κάνουν φίλους”», είπε.

Το BBC News ανακάλυψε ότι σε βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο πωλούνται ελεύθερα οδηγοί για τη διάπραξη τέτοιων ειδών ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, περιγράφεται λεπτομερώς το πώς να δημιουργήσει κανείς μη ανιχνεύσιμους αριθμούς τηλεφώνου, πλαστά προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να χρησιμοποιήσει ασφαλείς μεθόδους πληρωμής. Κάποιοι, μάλιστα, καυχιούνται για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εκβιάσει – ένας έγραψε ότι ένα θύμα τον πλήρωνε τακτικά, «κάθε Παρασκευή».

Ένα παράδειγμα εκβιασμού δημοσίευσε το BBC και αφορά στον 14χρονο γιο μιας γυναίκας με το όνομα Λούσι, ο οποίος έπεσε θύμα μιας συμμορίας εκβιαστών. Αν και ο ίδιος δεν είχε στείλει καμία εικόνα, οι εκβιαστές έκλεψαν μια εικόνα και σε ένα κείμενο απείλησαν να τη «μοιραστούν». Ήταν ένα μήνυμα, που έλεγε: «Μην το κλείνεις. Εάν δεν πάρουμε τα χρήματα σε 24 ώρες, θα στείλουμε τη φωτογραφία σε όλες τις επαφές σου», είπε. «Ήταν σοκαρισμένος. Και κυριολεκτικά έτρεμε το σώμα του», είπε η γυναίκα στο βρετανικό μέσο.

Ο έφηβος είχε ήδη πληρώσει στους εκβιαστές 100 λίρες, αλλά με τη βοήθεια των γονιών του έκλεισε τον λογαριασμό και το τηλέφωνο. Δεν τον ενόχλησαν ξανά οι εκβιαστές. «Αν δεν ήταν στο σπίτι εκείνο το πρωί και αν δεν μου είχε μιλήσει, δεν ξέρω τι θα του είχε συμβεί», είπε η Λούσι.

Οι αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν αίτηση για έκδοση του Shanu, ο οποίος εμφανίστηκε στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates’ Court. Ο 33χρονος καταζητείται στην πολιτεία του Αϊντάχο με τις κατηγορίες του εκβιασμού, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και του διαδικτυακού εγκλήματος. Οι κατηγορίες αφορούν τέσσερα θύματα, ένα εκ των οποίων ήταν παιδί. Ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες θύματα σε μια περίοδο τριών ετών.

Ο Raffile λέει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν το sextortion. «Αυτό το έγκλημα έχει πραγματικά ξεφύγει στο Instagram και στο Snapchat τα τελευταία δύο χρόνια… αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να κυνηγήσουν τους εγκληματίες», είπε χαρακτηριστικά.

Το Snapchat δήλωσε στο BBC: «Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για να το καταπολεμήσουμε, συμπεριλαμβανομένης μιας επιλογής ειδικά για απειλές σεξουαλικού περιεχομένου αλλά και για την εκπαίδευση και την ενημέρωση εντός της εφαρμογής για εφήβους». Σε μια δήλωση η Meta, η οποία κατέχει το Instagram, είπε ότι προσφέρει «μια αποκλειστική επιλογή αναφοράς, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναφέρουν οποιονδήποτε απειλεί να μοιραστεί προσωπικές εικόνες».

Από την πλευρά του το TikTok είπε ότι «η πλατφόρμα σχεδιάστηκε για να είναι αφιλόξενη για όσους σκοπεύουν να προκαλέσουν κακό σε εφήβους και δεν ανεχόμαστε οποιοδήποτε περιεχόμενο ή συμπεριφορά που προωθεί εκβιασμό».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like