Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τις τομές που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, σε μία από τις πιο καλά οργανωμένες και λειτουργικές μονάδες υγείας της χώρας, το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων. Τι αναφέρουν γονείς παιδιών με καρκίνο και γιατροί.
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της Βουλής, από υγειονομικούς και συλλόγους ασθενών, ψηφίστηκε χθες, Πέμπτη, επί της αρχής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων των νοσοκομείων της Αθήνας, το οποίο μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί και επί των άρθρων την Τετάρτη, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές, μετά τη συνάντηση που είχε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Στην πραγματικότητα, με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το ογκολογικό τμήμα των νοσοκομείων θα αποσχιστεί και θα γίνει αυτόνομο τμήμα.
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που ένα τμήμα νοσοκομείου αποκόπτεται από το υπόλοιπο ίδρυμα. Στόχος του υπουργείου Υγείας, όπως έχει αναφερθεί, είναι ο εκσυγχρονισμός του.
«Είναι τραγικό το σχέδιο νόμου και δεν καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή. Την Τετάρτη που βρέθηκα στη Βουλή, ζήτησα να μάθω το γιατί, αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση από κανέναν», εξηγεί στο NEWS 247 η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος συλλόγου Φλόγα.
Η ίδια εξηγεί ότι το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής λειτουργεί τόσο καλά, που δεν θα έπρεπε να αλλάξει. «Είναι διαφορετικό να γίνει κάποια αναβάθμιση, από το να αλλάξει ολόκληρη η δομή του φορέα», συμπληρώνει η κ. Τρυφωνίδη.
«Η απάντηση που έχουμε πάρει εμείς, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοτέλεια, ώστε να προσελκύει χρήματα από δωρεές και να διαχειρίζεται αυτοτελώς τους πόρους του», εξηγεί από την πλευρά της η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος και μέλος της 5μελούς επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου «Αγία Σογία».
Κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας αντί να αυξήσει τη χρηματοδότηση στο μεγαλύτερο ογκολογικό κέντρο για παιδιά, θα ζητήσει χορηγίες από ιδιώτες και θα επιτρέψει τη διαχείριση στον ιδιωτικό φορέα (ΕΛΠΙΔΑ).
«Παράλληλα, χάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό της Υγείας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα πληρώνει για τη νοσηλεία το νοσοκομείο, ενώ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα δίνει τα χρήματα για τη θεραπεία και τη νοσηλεία των παιδιών σε ένα ιδιωτικό φορέα», εξηγεί η κ. Τρυφωνίδη.
Μόνο με ξενοδοχειακή υποδομή, χωρίς γιατρούς και εργαστήρια
Η μονάδα «ΕΛΠΙΔΑ» που ιδιωτικοποιείται αφορά στην ουσία μόνο τους θαλάμους νοσηλείας, δηλαδή την ξενοδοχειακή υποδομή, και γιατρούς με ειδικότητα οικολόγου.
«Όπως καθίσταται σαφές, δεν υπάρχουν ούτε παθολογοανατόμοι να κάνουν βιοψία, ούτε χειρουργοί, ούτε ακτινολόγοι, ούτε άλλες ειδικότητες για τη θεραπεία των παιδιών. Πώς θα σταθεί αυτόνομα μία τέτοια δομή, όταν για την αντιμετώπιση των μικρών ασθενών απαιτείται μία μεγάλη επιστημονική ομάδα και πολλά τμήματα που συνεργάζονται μεταξύ τους», διερωτάται η πρόεδρος τους συλλόγου «Φλόγα».
Επίσης, δεν αναφέρεται τίποτα στο σχέδιο νόμου για χρηματοδότηση των νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», καθώς όπως όλα δείχνουν, εκεί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι θεραπείες των παιδιών.
Προβλήματα με τις εργασιακές σχέσεις
Πριν ακόμα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, όπως λέει η κ. Ζώρη, ζητήθηκε από εργαζομένους (γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες), να κάνουν αίτηση για τη μεταφορά τους στο «νέο κέντρο», ενώ η οργανική τους θέση, όπως ενημερώθηκαν, θα παραμείνει στο «Αγία Σοφία».
Στην πραγματικότητα με αυτό το σύστημα θα μείνουν κενές θέσεις γιατρών στο «Αγία Σοφία», οι οποίες δεν θα μπορούν να προκηρυχθούν και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το προσωπικό.
Παράλληλα, δεν έχει γνωστοποιηθεί στους γιατρούς τι θα γίνει στην περίπτωση που αρκετοί γιατροί αρνηθούν να περάσουν στο ιδιωτικό κέντρο και πώς θα λειτουργήσει.
«Όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει τίποτα για τους επικουρικούς, ούτε για τους εργαζόμενους στο “Αγλαΐα Κυριακού”, κάτι για το οποίο δεν ξέρει να απαντήσει ο υπουργός και το μόνο ισχυρίζεται είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στις εργασιακές σχέσεις», συμπληρώνει η κ. Ζώρη.
«Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στα Νοσοκομεία Παίδων και απλά μεταφέρεται το προσωπικό στο Κέντρο. Μάλιστα, υπάρχει και η πρόνοια να καθοριστούν οι σχέσεις και με το επικουρικό προσωπικό ή και με το προσωπικό του ΟΑΕΔ», απαντάει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Πάντως, ο κ. Πλεύρης, κατά την ολοκλήρωση και της επί των άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου, χθες, Πέμπτη, στη Βουλή, τόνισε ότι στο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «δεν αλλάζει σε τίποτα το καθεστώς χρηματοδότησής του από το κράτος. Δεν αλλάζουν σε τίποτα οι εργασιακές σχέσεις. Αυτά είναι ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο».
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του νέου Κέντρου, υπογράμμισε πως «δεν πηγαίνουμε στο μοντέλο της Καρδιοχειρουργικής του ‘Ωνασείου’ όπου δίνεται μέρος κρατικής χρηματοδότησης. Εδώ η κρατική χρηματοδότηση θα παραμείνει η ίδια, όπως δινόταν στα δύο Νοσοκομεία Παίδων. Συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής των σχέσεων με τους ασθενείς. Οι ασθενείς θα πηγαίνουν δωρεάν, και μάλιστα προστίθεται και η διάταξη για την κάλυψη των ανασφαλίστων».
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις