Θυσία αξιοπρέπειας απαιτεί από τους βουλευτές του ο Μητσοτάκης, πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία. Αυλαία στην πρόταση μομφής με πολιτικούς αρχηγούς και ονομαστική ψηφοφορία.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, την ονομαστική ψηφοφορία και την επικείμενη σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο ολοκληρώνεται σήμερα στην Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Κλείνει έτσι μια 3ημερη διαδικασία που δρομολόγησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις αποδείξεις της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Από την έως τώρα συζήτηση στην Βουλή δεν προκύπτουν ενδείξεις πως η ψηφοφορία θα προκαλέσει απώλειες στην πλειοψηφία των 156 βουλευτών της Ν.Δ. Από την άλλη όμως οι εκλεγμένοι του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα αν θα παράσχουν πολιτική κάλυψη σε έναν μηχανισμό παρακολουθήσεων που πραγματοποίησε η υπηρεσία της οποία την ευθύνη λειτουργίας είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αυτά ενώ είναι πλέον γνωστό πως ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και 3 ακόμη επιτελικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν υπό το καθεστώς επισύνδεσης. Επίσης έχει καταστεί σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται «στα σχοινιά» με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επικρίνει και να ζητά απαντήσεις για τους λόγους που πραγματοποιήθηκαν οι υποκλοπές εστιάζοντας στις ευθύνες του πρωθυπουργού.

Η εικόνα της Ν.Δ

Από την πλευρά της κυβέρνησης το «βάρος» της αντιμετώπισης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση έχει «σηκώσει» κατά κύριο λόγο η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με μία ομάδα «πιστών» του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι οι πλεόν «επιθετικές» ομιλίες έγιναν από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, όπως και από τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο που ορίστηκε εισηγητής. Μια σειρά άλλων υπουργών (Θεοδωρικάκος, Καραμανλής, Μηταράκης, Πιερρακάκης ) εστίασαν τις παρεμβάσεις τους στο έργο των υπουργείων του αποφεύγοντας να αναφερθούν εκτενώς στο ζήτημα των υποκλοπών, ενώ ο Νίκος Δένδιας απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά.

Οι 156
Μεταφορά ατζέντας και συμψηφισμούς θα επιχειρήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί στο βήμα της Βουλής αποφασισμένος να «μεταφέρει» την ατζέντα από το ζήτημα των υποκλοπών σε μία γενικευμένη αντιπαράθεση. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να επιχειρήσει συμψηφισμό με ζητήματα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα από την Νέα Δημοκρατία και αφορούν τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά και την υπόθεση της Novartiς.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει πράξη αυτό που δήλωσε την Τετάρτη όταν πληροφορήθηκε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Όπως είχε πει η πρόταση δυσπιστίας είναι «μία πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνον για να επιβεβαιώσουμε την συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας , αυτό είναι δεδομένο αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια και τι κάναμε εμείς. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση».

Όσον αφορά τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει ήδη απαντήσει αφού μιλώντας σε εκδήλωση της Ν.Δ είπε πως «σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών εμείς έχουμε τοποθετηθεί με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη υπηρεσία».

Οι 156
Ο Αλέξης Τσίπρας στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται και σήμερα να απαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, τονίζοντας τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού για την δημιουργία ενός κέντρου παρακολουθήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα αναμένεται να είναι σκληρός με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτοντας τους το ερώτημα του αν πρόκειται με την ψήφο τους να στηρίξουν την δημιουργία ενός παρακράτους.

Εξυπακούεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί εκ νέου στον πρωθυπουργό θέτοντας ευθέως το ερώτημα του γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αντιπαράθεση αυτή αντικειμενικά συγκρίνεται με την τελευταία φορά που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι, δηλαδή στις 8 Δεκεμβρίου, τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει την φυγή από το κοινοβούλιο όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα του αν παρακολουθήθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εφόσον αυτό αποδειχθεί.

Ένα σαφές μήνυμα των προθέσεών του έδωσε άλλωστε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας με το κλείσιμο της ομιλίας του κατά την οποία κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας. Όπως είπε «η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ, ακόμα και αν θέλει να το βάζει διαρκώς στα πόδια, θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις, θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει, θα αναγκαστεί να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις