Η πολιτική σχέση του Κώστα Σημίτη με τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν μια σχέση εξαιρετικά δύσκολη, με ισχυρούς κλυδωνισμούς και με τον ιδρυτή και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τρεις φορές να έχει «αδειάσει» εμφατικά και χωρίς δεύτερη σκέψη τον λεγόμενο «εκσυγχρονιστή» του κόμματος.
Οι διαφορές τους ήταν δομικές. Τόσο σε επίπεδο χαρακτήρα και πολιτικής προσωπικότητας όσο και κυρίως σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της πορείας που θα ακολουθούσε η χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ένας παραπολιτικός μύθος – ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια ούτε έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε έχει διαψευστεί – για την πραγματική γνώμη που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Κώστα Σημίτη, παρά το γεγονός ότι ήταν εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ένα πρόσωπο που ήταν πάντα στις επιλογές του για την ανάληψη κρίσιμων χαρτοφυλακίων.
Ο παραπολιτικός μύθος λέει ότι ρωτήθηκε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου από εξ απορρήτων συνεργάτη του για ποιο λόγο αλλάζει συνέχεια από υπουργεία τον Σημίτη ενώ ήταν ένας εκ των πλέον παραγωγικών υπουργών, με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να απαντά: «Ναι Κώστα, έχεις δίκιο. Αλλά ο Σημίτης δεν είναι ΠΑΣΟΚ».
Τρείς ήταν οι μεγάλες κόντρες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Η πρώτη ήταν όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα αντιπολίτευση και οι δύο επόμενες όταν ο Ανδρέας ήταν πρωθυπουργός και ο Σημίτης υπουργός του.
Η ΕΟΚ και η αφίσα που «έφαγε» τον Σημίτη
Ήταν 29 Μαΐου 1979 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε τη συμφωνία προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Λίγες ημέρες μετά, στις 13 Ιουνίου 1979, το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει την παραίτηση του Κώστα Σημίτη από το Εκτελεστικό Γραφείο.
Και ο λόγος ήταν μια αφίσα με ένα σύνθημα για την ΕΟΚ το οποίο χρεώθηκε στον Κώστα Σημίτη ως υπεύθυνου εκ μέρους του ΕΓ, μήνυμα που έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να ζητήσει την άμεση παραίτησή του από το διευθυντήριο του κόμματος. Το σύνθημα στην αφίσα του ΠΑΣΟΚ που έκανε «θηρίο» τον Ανδρέα ήταν το: «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών».
Το σύνθημα στην αφίσα θεωρήθηκε ότι ήταν κόντρα στην τότε πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ που ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΟΚ, ενώ το σύνθημα που δονούσε τις συγκεντρώσεις του κόμματος ήταν το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Η αφίσα του Σημίτη θεωρήθηκε ότι στέλνει διπλό μήνυμα και εκτός από την αποπομπή του από το Εκτελεστικό Γραφείο ο Ανδρέας Παπανδρέου τον τιμώρησε μη τοποθετώντας τον στα ψηφοδέλτια του κόμματος το 1981 χρονιά εκλογικού θριάμβου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ το 1993 ρωτήθηκε για την μηδενική απορρόφηση κονδυλίων στους τομείς της βιομηχανίας και της έρευνας και τεχνολογίας και συγκεκριμένα εάν είναι ευχαριστημένος από τους χειρισμούς του υπουργού του, με τον τότε πρωθυπουργό να απαντά: «Καθόλου». Την επομένη ο Σημίτης παραιτήθηκε.
Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας επέλεξε ο Σημίτης να μην είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον τοποθέτησε ως εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Γεωργίας στην πρώτη κυβέρνηση του κόμματος και μέχρι το 1985, εκλογική χρονιά κατά την οποία ο Σημίτης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στη δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ο Σημίτης ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη θητεία του να λήγει άδοξα δύο χρόνια.
Το «άδειασμα» Παπανδρέου σε Σημίτη μέσα στη Βουλή
Ήταν 25 Νοεμβρίου 1987 όταν αργά το μεσημέρι ο Κώστας Σημίτης ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας έδινε συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες για την εισοδηματική πολιτική που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση το 1988. Το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο Σημίτης είχε εγκριθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε τις επόμενες ώρες καθώς το ίδιο βράδυ από τη Βουλή ο πρωθυπουργός τα ανέτρεψε όλα εν αγνοία του υπουργού του.
Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγε στη Βουλή και ζήτησε τον λόγο ανακοινώνοντας την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής μέσα από την καταβολή της ετεροχρονισμένης ΑΤΑ, ανατρέποντας τις μεσημεριανές ανακοινώσεις που είχε κάνει ο Σημίτης ο οποίος καθόταν ανήξερος στα υπουργικά έδρανα.
Τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν ότι μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τη Βουλή ο Σημίτης προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με τον πρωθυπουργός όσο και με τον τότε πανίσχυρο Μένιο Κουτσόγιωργα για να καταλάβει τι έγινε χωρίς κανείς από τους δύο να του απαντήσει. Την επομένη το πρωί ο Σημίτης παρέδωσε την παραίτησή του στον Παπανδρέου, η οποία και έγινε δεκτή.
Το «άδειασμα» Παπανδρέου σε Σημίτη στη ΔΕΘ
Ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε και πάλι υπουργική θέση το 1993 ως υπουργός Βιομηχανίας, θητεία που και πάλι έληξε με πάταγο δύο χρόνια μετά το 1995 και μάλιστα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε στη ΔΕΘ ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν ότι υπήρχε μεγάλη κόντρα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και σφοδρά πυρά κατά του Σημίτη για μηδενική απορρόφηση κονδυλίων στους τομείς της βιομηχανίας και της έρευνας και τεχνολογίας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ρωτήθηκε επ΄αυτού και συγκεκριμένα εάν είναι ευχαριστημένος από τους χειρισμούς του υπουργού του, με τον τότε πρωθυπουργό να απαντά: «Καθόλου». Την επομένη ο Σημίτης παραιτήθηκε.
Τρεις μήνες μετά στα τέλη Νοεμβρίου 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύεται στο Ωνάσειο με την πορεία της υγείας του να είναι μη αναστρέψιμη. Ακολουθεί η παραίτησή του και στις 18 Ιανουαρίου 1996 η εκλογή του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις