Συνεχίζει πεισματικά η κυβέρνηση να αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κρατώντας σφιχτά τα ηνία της χώρας με το υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας στην Ευρώπη και μένοντας απλώς παρατηρητής μιας κατάστασης που ολοένα και γιγαντώνεται, οδηγώντας πολλά νοικοκυριά σε απόγνωση.

Η τεράστια ακρίβεια αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα και, αν και η πλήρης εικόνα για τον πληθωρισμό δεν έχει αποτυπωθεί με την ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων από την Eurostat, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι τον ότι τον Ιούνιο οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν ναι μεν στα τρόφιμα και την ενέργεια, αλλά μεταφέρθηκαν με μεγάλη ένταση στον τριτογενή τομέα. 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση (μαζί με την Σλοβακία) με τον ετήσιο εναρμονισμένο τιμάριθμο να ανέρχεται σε 2,4% έναντι 2,5% σε όλη την Ευρωζώνη. Τον ίδιο μήνα η Ισπανία είχε πληθωρισμό 3,5% και η Πορτογαλία 3,1%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επί 4 συνεχόμενους μήνες ο πληθωρισμός στην Ελλάδα πέφτει (Μάρτιος 3,4%, Απρίλιος 3,2%, Μάιος 2,4% Ιούνιος 2,4%). Και παραμένει επί τρεις μήνες χαμηλότερος από της Ισπανίας (Απρίλιος 3,4%, Μάιος 3,8%, Ιούνιος 3,5%) αλλά και δύο μήνες χαμηλότερος από την Πορτογαλία (Μάιος 3,8%, Ιούνιος 3,1%). Ωστόσο, οι τιμές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2023.

Ειδικά για τα τρόφιμα, μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν στοιχεία, η Ελλάδα τον Ιούνιο μπορεί να είχε την 2η μικρότερη αύξηση (κατά 1,3%) μετά την Σλοβακία (όπου η αύξηση δεν ξεπέρασε το 0,8%), όμως ο ρυθμός αύξησης των τιμών αυξήθηκε σχεδόν στο μισό,  σε σχέση με τον Μάιο (αύξηση 2,4%) και τον Απρίλιο (αύξηση 4,8%).

Παρότι οι αριθμοί είναι φαινομενικά καλοί, η ακρίβεια επιμένει να παραμένει σε υψηλό επίπεδο και η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί επιδεικτικά αυτή την τάση, εφαρμόζοντας κατ’ εξακολούθηση τις ίδιες, αποτυχημένες από ότι φαίνεται, παρεμβάσεις που τέθηκαν τον Μάρτιο. Πολλές χώρες της Ευρώπης επιχείρησαν να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα – σπουδαίο παράδειγμα η Ισπανία – ωστόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει αυτό το μέτρο, αφήνοντας έρμαια τους καταναλωτές που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών από την εργασία τους μειώθηκε σχεδόν 9% – η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ.

Ακόμη και ο καφές για όσους θέλουν να τον απολαύσουν σε μια καφετέρια έχει γίνει πολύ πιο ακριβός. Ο συντελεστής ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ, τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επέστρεψε την 1η Ιουλίου στο 24% μετά από τέσσερα χρόνια που είχε προσγειωθεί στο 13% λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, στο 13% παραμένει μόνιμα ο συντελεστής ΦΠΑ για τον καφέ που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away.

Χαμηλοί μισθοί, εξαήμερη εργασία, απλησίαστες τιμές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα εστίασης: η κυβέρνηση μας επιβάλλει απλά να υπάρχουμε για να δουλεύουμε, μας υποχρεώνει να γινόμαστε ανδρείκελα στα χέρια της εργοδοσίας.

Η ακρίβεια δεν είναι κάτι καινούργιο. Αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο που πλήττει τη χώρα και γιγαντώνεται μήνα με τον μήνα. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάιο, σε ένα έτος υπήρξαν νέες ανατιμήσεις σε: Κρέατα- γενικά (1,9%), Ψάρια νωπά (12,5%), Ελαιόλαδο (56,8%), Φρούτα- γενικά (1,7%), Λαχανικά- γενικά (1,2%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (2,3%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (7,7%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,5%), δημιουργώντας προβληματισμό, ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Παράλληλα, η ένδυση και η υπόδυση κατέγραψαν ανατιμήσεις 6,4% τον Μάιο, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι «κόβουν» από όπου μπορούν για να βγάλουν το μήνα, με το εισόδημά τους να εξαντλείται τις πρώτες 15 μέρες.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών από την εργασία τους μειώθηκε σχεδόν 9% – η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Επιπλέον, πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών (36%) τα βγάζει πέρα με δυσκολία, ενώ το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο, σε όρους αγοραστικής δύναμης, είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο… “πληθωρισμός απληστίας” στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ευρωζώνη κατά την τελευταία 4ετία πολλαπλασιάστηκε 5,5 φορές! Το Γραφείο προχώρησε σε ανάλυση του πληθωρισμού του ΑΕΠ στις βασικές συνιστώσες του, για την εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με τη συνεισφορά του κόστους εργασίας και των κερδών των επιχειρήσεων στην εξέλιξή του ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που επέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ανάλυση δείχνει ότι τα κέρδη είχαν υπερδιπλάσια συνεισφορά στην σωρευτική αύξηση του αποπληθωριστή ΑΕΠ μέχρι το 2024 σε σχέση με το μισθολογικό κόστος.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις