Ο εισαγγελέας Γ. Πέτρος είχε διδάξει βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Επρεπε να τη μεταφέρουν με περιπολικό είτε στο σπίτι της είτε στο πλησιέστερο κέντρο ενδοοικογενειακής βίας

Ενας από τους καλύτερους εισαγγελείς που διαθέτει ο κλάδος, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πέτρος, ήταν ο εκπαιδευτής των αξιωματικών της Αστυνομίας για θέματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος μάλιστα είχε συμβάλει τα μάλα στη σύνταξη του εγχειριδίου, με οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο είχε εκδώσει και διανείμει προ περίπου τριών ετών το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος είχε εκπαιδεύσει το 2021 επτά σειρές αξιωματικών, από 30 άτομα στην κάθε τάξη, σύνολο δηλαδή περίπου 270 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν διδαχτεί βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πολλοί από αυτούς έγιναν διοικητές αστυνομικών τμημάτων. Μάλιστα η πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των αξιωματικών από τον εισαγγελέα Γιώργο Πέτρο, τότε, ανήκε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος -κατά τραγική σύμπτωση- ήταν υπουργός και τότε (αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο) και τώρα που συνέβη η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

Το εγχειρίδιο της Αστυνομίας, που συντάχτηκε με επιμέλεια του εξαίρετου και πολύ έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας και Κακοποίησης Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πειραιά, περιέχει οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών με θύματα κυρίως γυναίκες, με φόντο τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών.

Συγκλονιστική πτυχή της υπόθεσης, την οποία αποκαλύπτει ο «Αδέκαστος» είναι ότι οι πτυχές της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, όπως εκτυλίχτηκαν έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που δίδασκε ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος τους αξιωματικούς, τους οποίους εκπαίδευσε τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγίες που έδινε τότε ο εισαγγελέας στους αστυνομικούς, για περιπτώσεις όπως της 28χρονης που κατέφυγε τρομαγμένη στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, ήταν σαφείς και ακόμη πιο αυστηρές από όσα κατεγράφησαν αργότερα στο εγχειρίδιο, αφού κατά τον κ. Πέτρο οι αστυνομικοί οφείλουν να ενεργήσουν αυτεπαγγέλτως, ακόμη και εάν πληροφορηθούν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία υπηρετούν.

Τι είχε πει ο εισαγγελέας προς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας, όπως αυτό της 28χρονης Κυριακής που ζήτησε απεγνωσμένα βοήθεια από τους αστυνομικούς του Α.Τ., αλλά κατέληξε άγρια δολοφονημένη από τον πρώην σύντροφό της, αφού αφέθηκε μόνη και απροστάτευτη; «Δεν χρειάζεται μήνυση από το θύμα για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου. Δεν αφήνουμε ποτέ να φύγει μία τρομαγμένη γυναίκα, που κινδυνεύει από νυν ή πρώην σύντροφο!»

Κατά τις οδηγίες του εισαγγελέα Γιώργου Πέτρου, οι αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έπρεπε να τη μεταφέρουν με περιπολικό είτε στο σπίτι της είτε στο πλησιέστερο κέντρο ενδοοικογενειακής βίας και επίσης έπρεπε να στείλουν περιπολικό με αστυνομικούς, να κάνουν έρευνα στο σπίτι της και να ρωτήσουν ακόμη και γείτονες, οικείους, φίλους για την κατάσταση που αντιμετώπιζε η 28χρονη πριν της επιτρέψουν να επιστρέψει στο σπίτι της.

Για ποια αδικήματα ελέγχονται ποινικά οι αστυνομικοί

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διενεργεί έρευνα για τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, στο οποίο κατέφυγε η 28χρονη Κυριακή Γρίβα για να καταγγείλει στις Αρχές πως κινδύνευε από τον πρώην σύντροφό της, πριν πέσει νεκρή από το μαχαίρι του. Διενεργείται επίσης έρευνα από την Εισαγγελία Αθήνας και εναντίον του αστυνομικού της Αμεσης Δράσης, οποίος απάντησε στην κλήση της 28χρονης εκείνο το βράδυ ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί»!

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δεν ανακοίνωσε τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται ποινικά οι αστυνομικοί. Δικαστικές πηγές ωστόσο ανέφεραν τουλάχιστον δύο, στα οποία θα έπρεπε να επικεντρωθεί η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας. Το σύνηθες, που είναι η παράβαση καθήκοντος και είναι πλημμέλημα, και το πιο βαρύ, που είναι η έκθεση από την οποία επήλθε θάνατος και είναι κακούργημα. Ενας ακόμη πιο αυστηρός εισαγγελικός λειτουργός ενδέχεται να διερευνούσε και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο διά παραλείψεως!

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις