Το τέλος στις αδελφικές σχέσεις με Χαμάς και Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ο γρίφος του υποψηφίου για την τουρκική αντιπολίτευση. Τι γράφει το K-Report

«Η Ελλάδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σπάνια απασχολούν τον μέσο πολίτη και την πλειονότητα των πολιτικών, των αναλυτών και των δημοσιογράφων στην Τουρκία. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Kadir Has (6/2021) η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 4η στην ιεραρχία των απειλών εις βάρος της Τουρκίας: Το 38,7% των Τούρκων θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία, αλλά μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αρμενία.

Οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, λοιπόν, που στην Ελλάδα πήραν διαστάσεις πρώτου θέματος, στον Τύπο της Τουρκίας απουσίαζαν παντελώς. Η «ομολογία» άλλωστε του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Άγκυρα προέβη σε εναέριες παραβιάσεις ως απάντηση στην Ελλάδα που (υποτίθεται ότι) τις προκάλεσε, δεν ξάφνιασε κανέναν, δεδομένου ότι στην Τουρκία κυριαρχεί η άποψη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και η Άγκυρα απλώς αμύνεται».

Τα παραπάνω, τονίζονται, μεταξύ άλλων στα «Γράμματα από την Τουρκία», που κάθε Τετάρτη κυκλοφορούν ηλεκτρονικά από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα και τα οποία επιμελούνται οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι Ευάγγελος Αρεταίος και Μαρία Ζαχαράκη.

Η στήλη αναδημοσιεύει ένα απόσπασμα από τα τελευταία «Γράμματα από την Τουρκία» του K-Report, προκειμένου να γνωρίζουμε καλύτερα την κατάσταση στη γειτονική μας χώρα.

«Για άλλη μια φορά, η διαφορά ήταν εντυπωσιακή: Την περασμένη βδομάδα, η Ελλάδα ζούσε στους ρυθμούς των τουρκικών παραβιάσεων ενώ στην Τουρκία ελάχιστη σημασία δόθηκε στο θέμα, παρά τις διάφορες δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για τα ελληνοτουρκικά.

Η Ελλάδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σπάνια απασχολούν τον μέσο πολίτη και την πλειονότητα των πολιτικών, των αναλυτών και των δημοσιογράφων στην Τουρκία. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Kadir Has (6/2021) η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 4η στην ιεραρχία των απειλών εις βάρος της Τουρκίας: Το 38,7% των Τούρκων θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία, αλλά μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αρμενία.

Οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, λοιπόν, που στην Ελλάδα πήραν διαστάσεις πρώτου θέματος, στον Τύπο της Τουρκίας απουσίαζαν παντελώς. Η «ομολογία» άλλωστε του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Άγκυρα προέβη σε εναέριες παραβιάσεις ως απάντηση στην Ελλάδα που (υποτίθεται ότι) τις προκάλεσε, δεν ξάφνιασε κανέναν, δεδομένου ότι στην Τουρκία κυριαρχεί η άποψη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και η Άγκυρα απλώς αμύνεται.

Όταν προς στιγμήν το θέμα άρχισε να αποκτά χαρακτήρα «έντασης» και στα τουρκικά ΜΜΕ, κατόπιν διαρροών από «πηγές ασφαλείας» που έκαναν λόγο για παραβίαση τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά, τότε η άγνοια Τούρκων ειδικών –ακριβώς επειδή η Ελλάδα δεν είναι στις προτεραιότητές τους – ήταν εμφανής. Έτσι, κυρίως απόστρατοι στρατιωτικοί, απέδωσαν την ένταση σε μία «ανάγκη» της ελληνικής κυβέρνησης για «εσωτερική κατανάλωση», δείχνοντας πόσο λίγο γνωρίζουν τα ελληνικά πράγματα.

Η «Γαλάζια Πατρίδα»: Η Γαλάζια Πατρίδα (φωτογραφία) αποτελεί για την τουρκική κοινή γνώμη ένα αμυντικό δόγμα απέναντι στον «αποκλεισμό» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα και την Κύπρο. Κι ενώ στην Ελλάδα σχεδόν όλοι γνωρίζουν για τη Γαλάζια Πατρίδα και μάλιστα πολλοί και με λεπτομέρειες, στην Τουρκία σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του πανεπιστημίου Kadir Has, το 76,1% των Τούρκων δεν έχουν ποτέ ακούσει για την Γαλάζια Πατρίδα ενώ από αυτούς που έχουν ακούσει το 13,4% πιστεύει ότι αφορά τη λεγόμενη ΤΔΒΚ, στη βόρεια Κύπρο.

Η εξωτερική πολιτική: Η ίδια μελέτη κατέγραψε ότι τα βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής για τους Τούρκους πολίτες είναι «η καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας», 23,5%, «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ», 12,3%, οι οργανώσεις των Κούρδων της βόρειας Συρίας, 11,6%, και τέταρτες έρχονται οι «εντάσεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο», 9,6%.

Η οικονομική κατάσταση: Το βασικό θέμα που απασχολεί τους Τούρκους πολίτες την τελευταία περίοδο είναι η οικονομία, όπως καταγράφει έρευνα της εταιρείας Aksoy Arastirma, καθώς το 75,6% των Τούρκων θεωρεί ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρα είναι η οικονομία και το 14% θεωρεί ότι είναι όλα τα υπόλοιπα.
Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα αν ισχύει η ανάγνωση πως, τα εκάστοτε επεισόδια από πλευράς Τουρκίας, γίνονται για «λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Τέλος οι αδελφικές σχέσεις με Χαμάς και Αδελφούς Μουσουλμάνους

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για να ανοίξει τις (οικονομικές) πόρτες των χωρών της Μέσης Ανατολής, κλείνει τη μία «πληγή» μετά την άλλη, θυσιάζοντας σε 3 χώρες όλους εκείνους που μέχρι πρότινος αποκαλούσε «αδελφούς»:
Απελάσεις μελών Χαμάς: Για να αποκαταστήσει δεσμούς με το Ισραήλ και να ανοίξει η συζήτηση για τον φυσικό αγωγό αερίου που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, η Άγκυρα φέρεται να απέλασε δεκάδες μέλη της Χαμάς, μετά από σχετική λίστα που της παρέδωσε το Τελ Αβίβ, προκαλώντας την οργή του εκπροσώπου της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαζίμ Κασίμ.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Το Mekameleen TV, το κανάλι των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, που εδώ και 8 χρόνια εκπέμπει από την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την Τουρκία. Το κλείσιμο του καναλιού ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα πιέσεων με σκοπό την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου.

Δολοφονία Κασόγκι: Όπως έχουμε ήδη γράψει, για να ανοίξουν οι αγκάλες του Σαουδάραβα πρίγκηπα διαδόχου, Μπιν Σαλμάν, στον Ερντογάν, έκλεισε στην Τουρκία η υπόθεση του δολοφονημένου δημοσιογράφου Κασόγκι. Η δίκη εκχωρήθηκε στο “αδέκαστο” Ριάντ

Ο γρίφος του υποψηφίου

Η τουρκική αντιπολίτευση συνεχίζει να αγκομαχά προκειμένου να καταλήξει στον υποψήφιό της για τις προεδρικές εκλογές. Το όνομα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (αριστερά) αναφέρεται ως φαβορί, οι δημοσκοπήσεις όμως καταγράφουν ότι η δημοτικότητά του υστερεί πολύ από εκείνην των δημάρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας ερευνών Metropoll που δημοσιεύθηκε χθες, σε περίπτωση δεύτερου γύρου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς θα έπαιρνε 53,9% και ο Ταγίπ Ερντογάν 36,5%, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου 49,7% (δεξιά) και ο Ταγίπ Ερντογάν 40% ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 43,3% και ο Ταγίπ Ερντογάν 42,5% -ήτοι, η διαφορά κινείται στην περιοχή του στατιστικού λάθους…

ieidiseis.gr

INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις