Μια συμμαχία τεσσάρων χωρών και απέναντι η Τουρκία που θεωρεί ότι είναι ένα βήμα που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και βλάπτει την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού

Η πολυσυζητημένη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου έχει πλέον μετατραπεί περισσότερο σε διπλωματικό ζήτημα παρά σε ενεργειακό, διότι η αντίδραση της Τουρκίας έχει υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να επιμένει στην ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα, άμεσα ώστε να μην εμφανιστεί ότι υποχωρεί έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων. Και σε δεύτερη ανάγνωση δεν επιθυμεί να φανεί ανακόλουθη απέναντι στις Βρυξέλλες που χρηματοδοτεί το έργο.

Η Άγκυρα όμως, έχει και άλλους λόγους να ανησυχεί για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο που αφορούν στην παρουσία της Γαλλίας και στην κινητικότητα της Αιγύπτου που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε στρατηγικό πάροχο καθαρής ενέργειας για την Ευρώπη.

Ρόλο σε αυτό παίζει και η Γαλλία η οποία υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην περιοχή Ράς Σουκέιρ. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία της εν λόγω υποδομής. Το έργο θα υλοποιηθεί από την EDFRenewables και την αιγυπτιο-εμιρατινή εταιρεία Zero Waste, οι οποίες έχουν συστήσει τη συμμαχία Green Fuel Alliance. Για τη Γαλλία η συμφωνία αποτελεί ξεκάθαρη δήλωση πρόθεσης να ενταχθεί στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα πρόσβαση σέ ένα στρατηγικής σημασίας απανθρακοποιημένο καύσιμο και ενισχύει τη θέση της σε μια αναδυόμενη αγορά, μέσα στο παγκόσμιο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας.

Η Αίγυπτος η οποία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επιδιώκει να καθιερωθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος αξιοποιώντας τους πλούσιους ηλιακούς και αιολικούς της πόρους και την κεντρική γεωγραφική της θέση. Η παρούσα συμφωνία ευνοεί την Κύπρο με την οποία η Αίγυπτος έχει ήδη συνάψει συμφωνία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως αυτά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο κοίτασμα Zohr.

Συγκεκριμένα, στην Αίγυπτο θα εξάγεται το φυσικό αέριο από τα κυπριακά κοιτάσματα «Κρόνος» και «Αφροδίτη». Στην ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία Κύπρου- Αιγύπτου συμμετέχει και η Ελλάδα, με αιχμή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου με την ονομασία «GREGY». Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις.

Έχουμε λοιπόν μια συμμαχία τεσσάρων χωρών και απέναντι είναι η Τουρκία που θεωρεί ότι είναι ένα βήμα που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και βλάπτει την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Όπως διαμηνύουν Τούρκοι αξιωματούχοι, «η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει από τη μία την εύνοια που του παρέχει ο Τραμπ και της εξουσίας που της δίνονται ως εγγυήτριας δύναμης κατά των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στη μεγαλόνησο».

Στις 14 Μαΐου προγραμματίζεται νέα συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν και θεωρείται ότι το όλο θέμα θα τεθεί στις συνομιλίες τους. «Δεν αντιμετωπίζουμε το περίπλοκο υποκείμενο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ειλικρινά δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Επομένως, ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαρκώς συνθήκες έντασης, ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε άλλα μέτωπα. Και, ασφαλώς, αυτό απαιτεί ειλικρινείς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, τους οποίους νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά» διεμήνυσε με νόημα ο πρωθυπουργός χθες σε συνέντευξή του.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις