Νέες Ένοπλες δυνάμεις- στα πρότυπα του Ισραήλ- περιλαμβάνει το 12ετές Αμυντικό Πρόγραμμα της χώρας που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός στη βουλή και θα εξειδικεύσει – κεκλεισμένων των θυρών- αμέσως μετά ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας.
Η βασική φιλοσοφία είναι να μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε μορφή σύγχρονου πολέμου. Είτε αφορά συμβατικά Μέσα είτε αφορά κυβερνο-μαχίες. Στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Μπ. Νετανιάχου το 12ετές πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον άξονα Ελλάδα- Ισραήλ να ετοιμάζει κοινές αμυντικές παραγωγές και συνεργασίες.
«Μπούσουλας» οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή
Αξιωματικοί εμπλούτισαν το σχέδιο με βάση τα «Διδάγματα των σύγχρονων συρράξεων». Παρατήρησαν τις πραγματικές συνθήκες πολέμου όπως αυτές διαδραματίζονται εδώ και τρία χρόνια στον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσσίας και πιο πρόσφατα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή για να καταλήξουν στο ποιες είναι οι νέες ανάγκες για να είναι ένα κράτος ετοιμοπόλεμο και πως μπορούν να καλυφθούν.
Έξυπνα όπλα
Επιτακτική θεωρείται πλέον η ανάπτυξη των «έξυπνων όπλων» στον σύγχρονο πόλεμο. Drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ. Πρόκειται για όπλα που θα συνεπικουρούν ή και θα αντικαθιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα υπερσύγχρονα συμβατικά όπλα που έχει προμηθευτεί η χώρα όπως φρεγάτες, υποβρύχια και μαχητικά τελευταίας γενιάς.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο «αντιπυραυλικός θόλος».
Προμήθειες με μακροχρόνιο σχεδιασμό
Πλέον όλες οι προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού θα υπογράφονται εφόσον συνοδεύονται από μακροχρόνια υποστήριξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε νέο υποβρύχιο θα υπάρχει η δέσμευση παροχής από την εταιρία των κατάλληλων τορπίλων για πχ 12 χρόνια.
Οι αμυντικές ανάγκες θα κουμπώνουν με τα κατάλληλα συστήματα
Το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας που ίδρυσε ο Ν. Δένδιας θα «παντρεύει» τις ανάγκες του Ελληνικού στρατού με την κατάλληλη εταιρία ή χώρα που παράγει το συγκεκριμένο υλικό ώστε να μην γίνονται άστοχες αγορές.
Υποχρεωτική «γραμμή» παραγωγής στην Ελλάδα
Κάθε σύμβαση που θα υπογράφεται στο εξής για εξοπλιστικά προγράμματα θα υποχρεώνει την ξένη εταιρία να δίνει το 25% της παραγωγής στην ελληνική βιομηχανία. Είτε αφορά συνεργασία με την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Αμυντικά Συστήματα είτε αφορά ιδιώτη. Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Επίσης το 12ετές νέο Αμυντικό πρόγραμμα προβλέπει αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (πχ ένταξη στις ΕΔ της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων).
Κυβερνο- άμυνα και ελληνικοί δορυφόροι
Η κυβερνοάμυνα παίρνει περίοπτη θέση στη νέα Αμυντική δομή με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα μπορεί να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.
Ταυτόχρονα, το νέο σχέδιο προβλέπει και δημιουργία Ελληνικών δορυφόρων για την προστασία των τηλεπικοινωνιών (ειδικά σε καιρό πολέμου) αντί του δανεισμού ξένων δορυφόρων όπως γίνεται σήμερα.
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Όλη η δομή της άμυνας θα ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία για να μπορέσει να υπηρετήσει τις νέες πολύ διαφορετικές αμυντικές ανάγκες.
Θα αλλάξει ο τρόπος της θητείας αφού οι φαντάροι θα πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες πάνω στα «έξυπνα τεχνολογικά όπλα».
Θα υπάρξει νέα οικονομική ενίσχυση την οποία θα εξηγήσει ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στην πρόσφατη εξαγγελία για αύξηση των αποδοχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο νέο δόγμα θα ενταχθούν και τα στρατόπεδα. Πέραν των 130 στρατοπέδων που έχουν, ήδη, κλείσει θα αλλάξει και η διάταξη τους στη χώρα δίνοντας βάρος στην ενίσχυση των στρατοπέδων στα σύνορα.
dnews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις