Πολυεπίπεδες κινήσεις με στόχο την -κατά το δυνατόν- εδραίωση των αξιώσεών της, σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδα, κάνει η Άγκυρα.
Στο πλαίσιο αυτή της τακτικής της, η οποία πλέον έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα, χρησιμοποιούνται:
-Οι επιστολές της στον ΟΗΕ, μέσω των οποίων επιχειρεί να κατασκευάσει το «οικοδόμημα» των αξιώσεών της και των «γκρίζων ζωνών» στην περιοχή.
Η Αθήνα, από τη μεριά της, απαντάει επίσης με επιστολές, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητες τις τουρκικές αξιώσεις.
-Οι συνεχείς Navtex και αντι-Navtex σε ελληνικές ναυτικές οδηγίες και δεσμεύσεις περιοχών. Ενδεικτική της πρακτικής της είναι η τελευταία δήθεν αντι-Navtex για έρευνες που κάνει το ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo, στο Καρπάθιο Πέλαγος και ανατολικά της Κρήτης.
-Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας ακόμα και των χωρικών υδάτων, κ.ο.κ.
Όλες οι παραπάνω κινήσεις συνοδεύονται από φρασεολογία για ύπαρξη πακέτου προβλημάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Κάτι που πρόσφατα επανέλαβαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλούσι Ακάρ, σε συνέδριο που διεξήχθη στην Τουρκία με αποκλειστικό θέμα το Αιγαίο ή «θάλασσα των νησιών», όπως συνηθίζει πλέον να το ονομάζει η Άγκυρα.
Οι έρευνες και ο EastMed
Κατά πληροφορίες, το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo, μισθώθηκε προ μηνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για την πραγματοποίηση σεισμικών και άλλων υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή μεταξύ Κρήτης, Κύπρου, Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα από τα κομμάτια των ερευνών που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αφορούν τις προετοιμασίες για τον ευρισκόμενο στα χαρτιά υποθαλάσσιο αγωγό, EastMed, και τον σχεδιασμό του.
Το σκάφος, όπως φαίνεται στον χάρτη κινείται τώρα βόρεια και ανατολικά της Κρήτης σε περιοχές πεντακάθαρα ελληνικής αρμοδιότητας και κυριαρχίας.
Ως γνωστόν, η Τουρκία εναντιώνεται σφόδρα στο ενδεχόμενο κατασκευής και λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους των παλικαρισμών της που αυτή τη φορά εκφράστηκε με έκδοση αντι-Navtex.
Άκρως ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι και στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ζέση, πλέον, το σχέδιο του αγωγού. Ήδη, το Κογκρέσο έστειλε τα σχετικά μηνύματα, ενώ και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, σε πρόσφατη ομιλία του ουδόλως ενθαρρυντικός ήταν.
Μηνύματα που ερμηνεύονται ως μείωση των τόνων εκ μέρους της Ουάσιγκτον, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεών της με την Άγκυρα. Ήδη, στις ΗΠΑ βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.
Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ
Ενώ, λοιπόν, η Ελλάδα είχε ανακοινώσει έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, η Τουρκία, κατά την συνήθη πρακτική της εξέδωσε μια αντι-Navtex, όχι για να ανακοινώσει ότι η ίδια δεσμεύει την περιοχή των ερευνών του Nautical Geo, αλλά για να προβεί σε μια πολιτική-διπλωματική δήλωση (!).
Είναι εντυπωσιακό, αλλά η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις κρατικές υπηρεσίες αρμόδιες για την ναυσιπλοΐα για … πολιτικές διακηρύξεις. Δηλαδή, καθαρά ως πολιτικό εργαλείο. Κάτι που απαξιώνει τις ίδιες τις υπηρεσίες και καθιστά τις ναυτικές οδηγίες που εκδίδουν σχεδόν … γραφικές.
Έτσι, στην τελευταία δήθεν αντι-Navtex η τουρκική διεύθυνση ναυσιπλοΐας αναφέρει ότι «ένα μέρος» της περιοχής που δέσμευσε η Ελλάδα με την Navtex της βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως η ίδια έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ, στις 18 Μαρτίου 2020. Ως εκ τούτου, κατά την Άγκυρα, «όλες οι έρευνες εντός της τουρκικής θαλάσσιας αρμοδιότητας πρέπει να γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τις τουρκικές αρχές».
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Άγκυρα στην περίπτωση ερευνών. Κι ας είναι η ίδια που πέρυσι, επί σειρά μηνών, ο πολεμικός στόλος της, συνοδεύοντας το σκάφος Oruc Reis, μπαινοέβγαινε με το έτσι θέλω σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές, ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικων υδάτων, κοντά στο Καστελόριζο.
Στην προκειμένη περίπτωση των ερευνών του Nautical Geo, η Άγκυρα αντιδρά, επικαλούμενη το ψευδεπίγραφο μνημόνιο της δήθεν οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης. Μνημόνιο που υπεγράφη με την προηγούμενη «κυβέρνηση» – μαριονέτα της Τρίπολης.
Η συγκεκριμένη περιοχή, όπου εγείρει αξιώσεις η Άγκυρα, επικαλύπτεται από τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις