Τεχνολογικός «πόλεμος» από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Αυστηροί κανόνες στις εξαγωγές για τα chip.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε την Παρασκευή (7/10) ένα πρόγραμμα για μια σαρωτική σειρά ελέγχων των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός μέτρου για την αποκοπή της Κίνας από ορισμένα chip, που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο με αμερικανικά υλικά, θέλοντας να επιβραδύνει περαιτέρω τις τεχνολογικές και στρατιωτικές προόδους του Πεκίνου.

Οι κανόνες, ορισμένοι από τους οποίους τίθενται σε ισχύ άμεσα, βασίζονται σε περιορισμούς που στάλθηκαν με επιστολές νωρίτερα φέτος στους κορυφαίους κατασκευαστές: KLA Corp (KLAC.O), Lam Research Corp (LRCX.O) και Applied Materials Inc (AMAT.O), ουσιαστικά, απαιτώντας από αυτούς να σταματήσουν τις αποστολές εξοπλισμού σε εργοστάσια εξ ολοκλήρου κινεζικής ιδιοκτησίας, που παράγουν προηγμένα chip, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι μονομερείς έλεγχοι που εφαρμόζουμε θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, εάν άλλες χώρες δεν προσχωρήσουν επίσημα σε αυτούς», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Και κινδυνεύουμε να βλάψουμε την τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ, εάν οι ξένοι ανταγωνιστές δεν υπόκεινται σε παρόμοιους ελέγχους», πρόσθεσε.

Η τακτική αυτή βασίζεται στη διεύρυνση του λεγόμενου «κανόνα ξένου άμεσου προϊόντος». Προηγουμένως, επεκτάθηκε για να δώσει στις ΗΠΑ κυβερνητική αρχή να ελέγχει τις εξαγωγές chip που κατασκευάζονται στο εξωτερικό στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies Co Ltd (HWT.UL) και αργότερα, να σταματήσει τη ροή τους στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

tsip

Οι κανόνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμποδίζουν επίσης τις αποστολές μιας ευρείας σειράς chip για χρήση σε κινεζικά συστήματα υπερυπολογιστών. Οι κανόνες ορίζουν τον «υπερυπολογιστή» ως κάθε σύστημα με περισσότερα από 100 petaflops υπολογιστικής ισχύος, σε μια επιφάνεια 6.400 τετραγωνικών ποδιών (square feet), ένας ορισμός για τον οποίο πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι θα μπορούσε να «χτυπήσει ορισμένα εμπορικά κέντρα δεδομένων σε κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαιρέτισε την ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες θα «προστάτευαν τις καινοτομίες της χώρας μας από τις ληστρικές ενέργειες της Κίνας».

Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών (Semiconductor Industry Association), η οποία εκπροσωπεί τους κατασκευαστές chip, είπε ότι μελετά τους κανονισμούς και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «εφαρμόσουν τους κανόνες με στοχευμένο τρόπο – και σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους – για να βοηθήσουν στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού».

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν τον κορυφαίο κατασκευαστή chip μνήμης της Κίνας, YMTC, και 30 άλλες κινεζικές οντότητες σε μια λίστα εταιρειών που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να επιθεωρήσουν, εντείνοντας τις εντάσεις με το Πεκίνο και στοχοποιώντας μια εταιρεία που προβληματίζει εδώ και καιρό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι νέοι κανονισμοί θα μειώσουν επίσης σημαντικά τις εξαγωγές εξοπλισμού των ΗΠΑ σε Κινέζους κατασκευαστές μνήμης και επίσημες επιστολές που αποστέλλονται στη Nvidia Corp (NVDA.O) και την Advanced Micro Devices Inc (AMD) (AMD.O), περιορίχοντας τις αποστολές στην Κίνα chip που χρησιμοποιούνται σε συστήματα υπερυπολογιστών στα οποία βασίζονται τα έθνη σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα και άλλες στρατιωτικές τεχνολογίες.

ieidiseis.gr

Unsplash

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις