Τον Οκτώβριο του 2021, δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής, συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ., με τις κατηγορίες της κατασκοπείας. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορήθηκαν τότε πως φωτογράφισαν και βιντεοσκόπησαν εγκαταστάσεις στρατοπέδου στο Όρος Αιγάλεω. Δυόμισι χρόνια αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς αποδείχθηκε πως δεν είχαν σκοπό την κατασκοπεία.

Του Μίλτου Σακελλάρη 

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης οι δυο άνδρες μπήκαν μέσα στο στρατόπεδο πυροβολικού «Ταγματάρχη Στεφανάκη» στο όρος Αιγάλεω και στη συνέχεια έβγαλαν βίντεο και φωτογραφίες από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ένας Υπολοχαγός που ήταν σε υπηρεσία το απόγευμα τους είδε και τους ζήτησε να σταματήσουν. Στη συνέχεια ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομία που εμφανίστηκε γρήγορα στο σημείο και πέρασε χειροπέδες στους δυο άνδρες.

 «Εμείς βρεθήκαμε εκεί τυχαία. Προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να βγούμε από το σημείο. Νομίζαμε ότι ήταν χώρος που είχε εγκαταλειφθεί επειδή τα σύρματα ήταν πεσμένα. Ζητήσαμε βοήθεια και από έναν στρατιώτη. Τις φωτογραφίες τις δείξαμε στους αστυνομικούς. Χαθήκαμε και δεν ξέραμε πώς θα φύγουμε από το σημείο», ανέφερε ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους σύμφωνα με πληροφορίες. «Ξεκινήσαμε από τον Βοτανικό κήπο στο Χαϊδάρι μαζί με αλλά τέσσερα άτομα και κάποια στιγμή χαθήκαμε», είπε στην κατάθεσή του.

«Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε από το Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι μαζί με άλλα τέσσερα άτομα αλλά κάποια στιγμή χαθήκαμε καθώς περπατούσαμε και μπήκαμε στο στρατόπεδο, το οποίος νομίζαμε ότι είναι απλά ένας εγκαταλελειμμένος χώρος, καθώς τα σύρματα της περίφραξης ήταν πεσμένα. Εκεί, καθώς περπατούσαμε βγάλαμε φωτογραφίες και βίντεο μέσα από το στρατόπεδο. Επειδή δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιον να μας δείξει ένα τρόπο να φύγουμε ζητώντας βοήθεια στη συνέχεια κοντά σε ένα κτίριο από έναν στρατιώτη», τόνισε τότε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες. Ο αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι είχαν καταγράψει στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Η απελευθέρωσή τους 

Έπειτα από δύο χρόνια δικαστικής περιπέτειας το δικαστήριο αποδέχθηκε πως δεν είχαν σκοπό την κατασκοπεία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης  τους, Παναγιώτης Μαριόλης και Θεανώ Νάκου υποστήριξαν στο enikos.gr πως: «Πρόκειται για μια  μείζονος σημασίας υπόθεση, η οποία δικαιολογημένα διερευνήθηκε ενδελεχώς λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου σχετικά με την κρατική ασφάλεια. Ωστόσο αναδείχτηκε επαρκώς η θέση των εντολέων μας, η οποία από τη σύλληψη τους μέχρι σήμερα παραμένει αμετακίνητη. Σε καμία περίπτωση δεν κατείχαν κρατικά απόρρητα ούτε επιχείρησαν κάτι σχετικό. Ως εκ τούτου αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού οι Ανακριτικές και Εισαγγελικές Αρχές εκτίμησαν ορθά την έλλειψη οποιασδήποτε επιβαρυντικής περίστασης και την εν γένει προσωπικότητα των κατηγορουμένων».

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μαριόλης
Η δικηγόρος Θεανώ Νάκου
enikos.gr
Unsplash.com

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις