Το παρασκήνιο των τραπεζικών μπόνους. Ήθελαν επιβράβευση και για τις ζημιές της πενταετίας οι τραπεζίτες.

Έχει πολύ παρασκήνιο η υπόθεση των αμοιβών και των μπόνους των τραπεζιτών, που έφτασαν γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για κάθε έναν από τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών για το 2023.

Μετά από τις αποκαλύψεις του iEidiseis για τις αποφάσεις που έλαβαν οι 4 μεγαλοτραπεζίτες να τριπλασιάσουν τις αμοιβές τους και το σούσουρο που έγινε στους τραπεζικούς και κυβερνητικούς κύκλους, ήρθαν στην επιφάνεια πληροφορίες για τις μεθοδεύσεις που έκαναν προ διετίας για να χαρίσουν στους εαυτούς τους μπόνους ακόμα και για την περίοδο που οι τράπεζες δεν είχαν κέρδη.

Όπως πληροφορήθηκε το iEidiseis, παρά την νομική απαγόρευση για καταβολή μπόνους που είχε θεσμοθετηθεί μετά από τις κρατικές ενισχύσεις των τραπεζών που ξεπέρασαν τα 42 δισ. ευρώ, οι τραπεζίτες ζήτησαν προ διετίας να πάρουν αναδρομικά μπόνους για την τελευταία πενταετία, παρότι οι τράπεζες εμφάνιζαν συνεχώς ζημιές.

Το επιχείρημά τους ήταν ότι το μπόνους δεν συνδεόταν αναγκαστικά με την παραγωγή κερδών, αλλά μόνο με την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί στα προγράμματα εξυγίανσης.

Αφού οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν, οι στόχοι επιτεύχθηκαν και δικαιούμαστε μπόνους για όλη την πενταετία, είπαν οι τραπεζίτες και έβαλαν λυτούς και δεμένους για να περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα άνοιγε το δρόμο για να εισπράξουν μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή όμως ο Θεός αγαπάει και τον νοικοκύρη και η μεθόδευση θα ήταν κατάφωρα προκλητική και αδικαιολόγητη, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος έβαλαν τέλος στις φιλοδοξίες των μεγαλοτραπεζιτών και τα μπόνους δεν προχώρησαν τη στιγμή εκείνη.

Η επιβράβευση καθυστέρησε αλλά τελικά, μετά από την εμφάνιση κερδών το 2022 και το 2023, τα μπόνους δόθηκαν και μάλιστα γενναιόδωρα.

Κι ας προέρχονται τα κέρδη από τα «γυρίσματα» των καταθέσεων, για τις οποίες οι τράπεζες πληρώνουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια στους πελάτες, αλλά τις τοκίζουν οι ίδιες για λογαριασμό τους σε υψηλότοκες τοποθετήσεις σε ρόλο ραντιέρη.

Η δουλειά των τραπεζών είναι άλλη, να χρηματοδοτούν την οικονομία, κάτι που κάνουν με το σταγονόμετρο, αφού 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και ο όγκος των δανείων μειώνεται, παρόλο που οι καταθέσεις αυξάνονται.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους 4 επικεφαλής των συστημικών τραπεζών που ήδη σχεδιάζουν τα μπόνους για το 2024.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις