Πάνω από 1.200 πολίτες κρατών της υποσαχάριας Αφρικής «εκδιώχθηκαν βιαίως» από τις αρχές Ιουλίου σε επιχειρήσεις της τυνησιακής αστυνομίας.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε χθες Τρίτη τις «απελάσεις» από την Τυνησία αφρικανών μεταναστών που μεταφέρονται στα σύνορα με τη Λιβύη και με την Αλγερία κι εγκαταλείπονται στη μέση της ερήμου, όπου αρκετοί έχουν πεθάνει, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του, του Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τη βίαιη εκδίωξη μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Τυνησία στα σύνορα με τη Λιβύη και επίσης με την Αλγερία», τόνισε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στη Νέα Υόρκη.
Πολλοί εξ αυτών «πέθαναν στα σύνορα με τη Λιβύη και εκατοντάδες [άλλοι], ανάμεσά τους έγκυες και παιδιά, παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, παγιδευμένοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τροφή», συνέχισε.
Βαδίζοντας μέχρι εξάντλησης, μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική φθάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στη Λιβύη, αφού εγκαταλείπονται στα σύνορα, στη μέση της ερήμου, από τις τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων και λίβυων συνοριοφρουρών που συγκέντρωσε τις τελευταίες ημέρες το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Λιβύη, που επικαλείται η ίδια πηγή, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον 17 νεκρούς μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Την περασμένη Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ζήτησαν να βρεθούν «επείγουσες λύσεις» για να σωθούν εκατοντάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έχουν παγιδευτεί επί εβδομάδες σε καταστροφικές συνθήκες στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη και την Αλγερία.
Πάνω από 1.200 πολίτες κρατών της υποσαχάριας Αφρικής «εκδιώχθηκαν βιαίως» από τις αρχές Ιουλίου σε επιχειρήσεις της τυνησιακής αστυνομίας, εγκαταλείφθηκαν σε περιοχές στα σύνορα με τη Λιβύη (ανατολικά) και με την Αλγερία (δυτικά), σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
Η τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος προσέφερε κατάλυμα σε πάνω από 600 ανθρώπους στη ζώνη Ρας Ζεντίρ, που χωρίζει την Τυνησία από τη Λιβύη, και σε άλλους περίπου 200 στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία.
Ο κ. Χακ είπε χθες πως «επαναλαμβάνουμε την έκκληση που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα η UNHCR και ο ΔΟΜ να σταματήσουν αμέσως οι απελάσεις και αυτοί που είναι παγιδευμένοι στα σύνορα να μεταφερθούν επειγόντως σε ασφαλείς τοποθεσίες».
«Επαναλαμβάνουμε ότι όλοι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο πρέπει να προστατεύονται και να τυγχάνουν αντιμετώπισης με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όποιο κι αν είναι το καθεστώς τους, δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις