Αίφνης, «διπλωματική εμπλοκή»μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας. Παρ’ ότι η κυβέρνηση συστηματικά στηρίζει το Ισραήλ και, στον ΟΗΕ, ψηφίζει -στην καλύτερη περίπτωση- μόνο τις προτάσεις που κατεβάζει η αμερικανική πλευρά για εκεχειρία στη Γάζα, εσχάτως ψήφισε πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής (Δυτική Οχθη) που καταδικάζει το Ισραήλ για «κατοχή παλαιστινιακών εδαφών». Αυτό, σύμφωνα με μερίδα ισραηλινών ΜΜΕ, ενόχλησε το Ισραήλ, το οποίο φέρεται να «απογοητεύθηκε» από την Αθήνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ισραηλινού δημοσιογράφου, Itamar Eichner, Ισραηλινός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη στάση της Ελλάδας και της Κύπρου να στηρίζουν την παλαιστινιακή πρόταση, φέρεται να είπε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος απογοήτευσαν άσχημα. Θα απαιτήσουμε διευκρινίσεις». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ψήφος των δύο χωρών προκάλεσε έκπληξη, πόσο μάλλον που το Ισραήλ τους προμηθεύει οπλικά συστήματα.
«Ιστορική» – μη δεσμευτική
Οπως αναφέρει το BBC, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε (18 – 9 – 24) ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που συντάχθηκε από τους Παλαιστίνιους, το οποίο ζητάει από το Ισραήλ να τερματίσει την «παράνομη παρουσία του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» εντός 12 μηνών. Σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «ιστορική».
Η πρόταση εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά, και 43 αποχές. Το ψήφισμα βασίζεται σε συμβουλευτική γνώμη του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας το διεθνές Δίκαιο. Στην πραγματικότητα, πάντως, το δικαστήριο δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να επαναλάβει τα κατά καιρούς ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Υπό τις παρούσες συγκυρίες στη Γάζα, όμως, είναι σημαντική κίνηση.
Ο ΟΗΕ, στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «ιστορικό κείμενο»
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την ψηφοφορία σημείο καμπής «στον αγώνα μας για ελευθερία και δικαιοσύνη». Ο Ισραηλινός ομόλογός του, αντίθετα, το κατήγγειλε ως «διπλωματική τρομοκρατία». Αντίθετοι στην πρόταση, μαζί με το Ισραήλ, ήταν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, Αργεντινή, Τσεχία, Ουγγαρία, Παραγουάη, κ.λ.π.. Ανάμεσα στις χώρες που απείχαν, ήταν οι Γερμανία, Ουκρανία, Βρετανία, Καναδάς, Ινδία κ.α.. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία, όπως γράφει μερίδα ισραηλινών ΜΜΕ, «εξέπληξαν» όταν υπερψήφισαν το ψήφισμα.
Διπλωματική εμπλοκή;
Μένει να φανεί, βέβαια, εάν η ελληνική στάση θα προκαλέσει «διπλωματική εμπλοκή» στις σχέσεις Αθήνας – Τελ Αβίβ. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστές οι διακριτά φιλοϊσραηλινές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, μάλιστα, αρχικά, όταν ξέσπασε το μακελειό στη Γάζα, απέφευγε ακόμα και να ψηφίσει υπέρ προτάσεων για την κατάπαυση του πυρός. Κι’ αυτό, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους. Στη συνέχεια, όταν η Ουάσιγκτον άλλαξε «γραμμή», και ήθελε να «πιέσει» τον Νετανιάχου, προωθώντας την πρωτοβουλία για ειρηνευτικές συνομιλίες, η Αθήνα ταυτίστηκε με τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι αυτή τη φορά, Αθήνα και Λευκωσία ψήφισαν υπέρ της παλαιστινιακής πρότασης, όχι επειδή έχει συμβεί κάτι αρνητικό στις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ και ήθελαν να χαλάσουν τις καρδιές τους με τους Ισραηλινούς, αλλά λόγω του Κυπριακού. Πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, δηλαδή, για το οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντίστοιχες, ακριβώς, με αυτές για το Ισραήλ – Παλαιστίνη. Είναι προφανές ότι, εάν δεν υποστήριζε την παλαιστινιακή πρόταση, θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση -έναντι της Τουρκίας- να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό και το διεθνές Δίκαιο, το οποίο άλλωστε επικαλείται η Αθήνα στον ελληνο-τουρκικό «διάλογο».
Ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, ανέφερε ότι η Ελλάδα κατανοεί τις ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του, αλλά ψήφισε υπέρ του κειμένου λόγω της αρχής ότι το έργο του Δικαστηρίου πρέπει να γίνεται σεβαστό, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών υπάρχουν. Να σημειωθεί πως ένα από τα σενάρια στον «διάλογο» Αθήνας – Αγκυρας, είναι και η προσφυγή σε διεθνές Δικαστήριο για τα ελληνο-τουρκικά.
Οι αντιπρόσωποι της Ιαπωνίας, της Λεττονίας, της Γαλλίας, της Εσθονίας, της Κύπρου και του Μονακό υπογράμμισαν την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές Δίκαιο και ο σημαίνων ρόλος του δικαστηρίου.
Η απόφαση
Με την παλαιστινιακή πρόταση, ζητείται, μεταξύ άλλων, ο τερματισμός της ισραηλινής παρουσίας «στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, η διακοπή των «εποικισμών» και την «επιστροφή των Παλαιστινίων στη γη τους».
Στιγμιότυπο μετά την απόφαση στον ΟΗΕ
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης έκκληση προς όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν και νομιμοποιήσουν την παρουσία του Ισραήλ στα «Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», να επιβάλλουν κυρώσεις σε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, να τερματίσουν τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ εάν υπάρχει υποψία ότι θα χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα εδάφη, και να αποφύγουν την εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών τους στην Ιερουσαλήμ. Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ, μεταξύ των άλλων, επί Τράμπ, ήδη είχε μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.
Σημαντικός αριθμός χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το λεκτικό του κειμένου. Μεταξύ αυτών οι Καναδάς, Βουλγαρία, Αυστρία, Κορέα, Γουατεμάλα, Ινδία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Κιριμπάτι και Κόστα Ρίκα. Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την παρανομία της κατοχής του Ισραήλ, είπε αντιπρόσωπος της Ελβετίας, το χρονοδιάγραμμα ενός έτους που αναφέρεται στο κείμενο για την αποχώρηση του Ισραήλ δεν κάνει δεκτές τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του.
Η αντιπρόσωπος της Βρετανίας είπε ότι απείχε επειδή το κείμενο δεν ήταν επαρκώς σαφές ως προς την προώθηση μιας λύσης (του Παλαιστινιακού) μέσω διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η επανένωση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης είναι ένα θεμελιώδες βήμα προς μια λύση δύο κρατών. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τους εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις