Πενταπλάσιος του αναμενόμενου βάζει την «ταφόπλακα»
Ο εφιάλτης του πληθωρισμού, επέστρεψε λόγω των καταστροφικών lockdown που ακολούθησαν την πανδημία και προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες ενώ στην Ελλάδα θα «βυθίσει» ακόμα περισσότερο την ήδη διαλυμένη οικονομία.
Με τα «πακέτα» χρηματοδότησης σε ΗΠΑ και ΕΕ να έχουν βάλει τις μηχανές των νομισματοκοπείων να δουλεύουν στο «φουλ» (μόνο οι ΗΠΑ έχουν τυπώσει 3,5 τρισ. δολ. και τυπώνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς άλλο 1 δισ. χωρίς φυσικά αυτό να ανταποκρίνεται στην παραγωγή που έχει μειωθεί έως και εξαφανιστεί επί 18 μήνες), ο πληθωρισμός, αυτό το σαράκι που κατέτρωγε τις οικονομίες επί δεκαετίες (και είχε εν πολλοίς προκαλέσει τον Β’ΠΠ), επιστρέφει:
Με τις ΗΠΑ να μετράνε αυτή την στιγμή περί το 6%, την ΕΕ κοντά στo 1,5% και την Ελλάδα να φτάνει στο 2,5-3% μέχρι το τέλος του χρόνου!
Όλοι οι οικονομολόγοι μιλάνε για «αξίες που δεν υπάρχουν πραγματικά» και αρκετοί αγωνιούν από το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να συμβεί κάτι απροσδόκητο που θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία των αγορών και των οικονομιών που «κάθονται» πάνω σε 30 τρισ. δολάρια «αέρα» από τις κεντρικές τράπεζες.
Θεωρητικά, κάποια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να «τραβήξουν» αυτά τα 30 τρισ. δολάρια από την αγορά, αλλά ουδείς μέχρι στιγμής έχει εικόνα για το πώς θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να «χυθεί αίμα» στις αγορές.
Και όλα αυτά χωρίς πρακτικά να κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά! Μια πραγματική «βόμβα» σε Προϋπολογισμό, καταθέσεις, μισθούς και πάσης φύσεως αμοιβές
Αν λάβει κάποιος υπ’όψιν του τα παραπάνω, το «πακέτο» (έστω θεωρητικό) του 1 δισ που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης στην ΔΕΘ είναι απλά… ανέκδοτο, αφού σε ετήσια βάση oi απώλειες θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. για τα ελληνικά νοικοκυριά!
Επιπρόσθετα η έξοδος των μη εμβολιασμένων από την αγορά, βάσει των κυβερνητικών μέτρων σημαίνουν μείωση των τζίρων από 15-30% ανάλογα τον κλάδος της κατανάλωσης! Και αυτή η μείωση του τζίρου επιπρόσθετα θα σημάνει και αύξηση των τιμών για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες.
Η τελευταία φορά εντός ευρωζώνης που είχε υπάρξει «έκρηξη» πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν το 2011 με τον πληθωρισμό να φτάνει το 2,5% ως συνακόλουθο αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής του πρώτου Μνημονίου.
Τα πολιτικά αποτελέσματα ήταν σεισμικά: Πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με υπηρεσιακές κυβερνήσεις, δύο εκλογικές αναμετρήσεις κλπ.
Οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, τα μέταλλα, τα τρόφιμα και το κόστος των μεταφορικών έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανατιμήσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά εκεί υπάρχουν ανεπτυγμένες οικονομίες που μπορούν να αντέξουν τέτοιου είδους αναταράξεις.
Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί έως τώρα αφορούν τα ενεργειακά προϊόντα.
Με την τιμή της διεθνούς τιμής του πετρελαίου να έχει αυξηθεί περίπου 50% από την αρχή του χρόνου, φτάνοντας στα 70 δολάρια το βαρέλι (παρά τη μικρή υποχώρηση που είχε τον Αύγουστο), από 45 δολάρια το βαρέλι που ήταν στο τέλος του 2020, υπήρξε ένα ντόμινο εξελίξεων που συμπαρέσυρε όλα τα ενεργειακά προϊόντα που καταναλώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είχαν αύξηση από την αρχή του χρόνου κατά 20%.
Το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται από τα μέσα του επόμενου μήνα, αναμένεται να έχει αύξηση της τιμής του κατά περίπου 25%, από τα 80-82 λεπτά το λίτρο που διατέθηκε τον χειμώνα 2020-2021 να φτάσει τα 99 λεπτά το λίτρο.
Το ηλεκτρικό ρεύμα, αναμένεται να έχει μέσες αυξήσεις τιμολογίων κατά 25% λόγω της αύξησης του φυσικού αερίου αλλά και των… δικαιωμάτων ρύπων διεθνώς!
Ο τουρισμός από τον Ιούλιο συμπαρέσυρε τις τιμές που διατίθενται τα καταλύματα αλλά και το κόστος των υπηρεσιών της εστίασης από 3% έως και 5% έως τώρα επίσημα, αλλά ανεπίσημα είναι τουλάχιστον το διπλό!
Ο Προϋπολογισμός του 2021, προέβλεπε για φέτος πληθωρισμό 0,6% και με αυτήν τη βάση σχεδιάστηκαν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού.
To Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, προβλέπει για φέτος μηδενικό πληθωρισμό.
Όλα αυτά τώρα, απλώς δεν ισχύουν: Ο πληθωρισμός θα είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος.
Στην πράξη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ξεκίνησε από το -2% τον περασμένο Ιανουάριο και, αυξανόμενος κατά 3,4%, έφτασε τον Ιούλιο στο 1,4%, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 2017, με τάση ανοδική για τους επόμενους μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει το ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα σε 70 δισ. ευρώ το μήνα, από 80 δισ. ευρώ που αγόραζε μέχρι τώρα, κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ελληνική ρευστότητα.
Τα ελληνικά ομόλογα των κυβερνήσεων των Μνημονίων απλά αγοράζονται από την ΕΚΤ εν είδει «σωληνακίου επιβίωσης»της Ελλάδας μετά την εκχώρηση της δημοσιονομικής της ανεξαρτησίας. Δεν έχουν πραγματική αξία μεγαλύτερη του 30%!
Στις ΗΠΑ η «μεγαλοφυής» πολιτική επιδομάτων του Τ.Μπάιντεν έφερε τον δείκτη τιμών καταναλωτή να σπάει ρεκόρ 13ετίας τον περασμένο Ιούλιο, με 5,3%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού (χονδρικής) τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με πέρσι -ένδειξη ότι και οι τιμές στην κατανάλωση θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.
Στην Ελλάδα, όποιος πληρώσει πάνω από 2 ευρώ αύξηση το ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να στείλει τον λογαριασμό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα υπόλοιπα: Ο Κ.Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ανά καταναλωτή δεν θα υπερβεί τα 2 ευρώ!
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις