Κατεβάζοντας τον πήχη από το 41% στο 33%, ο Μητσοτάκης προεξόφλησε ότι έχει χάσει ήδη 400.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου

Με την όψιμη ευθυκρισία που τον διακρίνει, από το πολιτικό του ησυχαστήριο τον τελευταίο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας είπε τις προάλλες για τον σημερινό πρωθυπουργό κάτι σωστό: «Τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος». Οντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε να το επιβεβαιώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλάζοντας τακτική και κατεβάζοντας εντυπωσιακά τον πήχη των επερχόμενων εκλογών για το κόμμα του…

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Η επίσημη αυτή αναδίπλωση συνιστά την πιο ηχηρή ομολογία ότι η Ν.Δ., παρά το προβάδισμά της, σε επίπεδο απόλυτων αριθμών και ψήφων βρίσκεται ενώπιον μιας πραγματικής κατάρρευσης, η οποία βεβαίως επιχειρείται μεθοδικά να κρυφτεί πίσω από τα ποσοστά και τον συσχετισμό δυνάμεων με την ημιθανή και παραπαίουσα αντιπολίτευση.

Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον Σκάι την Πέμπτη, αναπροσάρμοσε για πρώτη φορά δημοσίως τις εκλογικές επιδιώξεις του εν όψει της 9ης Ιουνίου, δηλώνοντας ότι το «μέτρο σύγκρισης» είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές, στις οποίες η Ν.Δ. είχε λάβει 33,12%. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εγκατέλειψε εντελώς το προηγούμενο αφήγημά του για προσομοίωση με εθνικές κάλπες, διαπιστώνοντας ότι τυχόν εμμονή σε κάτι τέτοιο θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ολοκληρωτικής πανωλεθρίας.

Αν και η νέα τακτική διαπερνάται από μια λογικοφάνεια, πίσω από τη βιτρίνα των ποσοστών υπάρχουν η ωμή πολιτική πραγματικότητα και τα στοιχεία των έως τώρα ερευνών της κοινής γνώμης, των οποίων η ολοκλήρωση της επεξεργασίας σε αυτή τη φάση -λίγο πριν από την είσοδο στην τελική ευθεία μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα- έκανε τα χαμόγελα να παγώσουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Καθώς μάλιστα έχει έρθει στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες εξ Αμερικής ο (θεωρούμενος γκουρού της επικοινωνίας και μυστικοσύμβουλος του κ. Μητσοτάκη) Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ και τα μελέτησε με προσοχή όλα αυτά, είναι εκείνος που, κατά τις πληροφορίες, «προσγείωσε» τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου στα νέα δεδομένα. Με εμφανή και συνεχή την κυβερνητική φθορά όλο το προηγούμενο διάστημα, φέρεται ότι ενημέρωσε πως -ανάλογα και με την καμπάνια των κρίσιμων επόμενων εβδομάδων- το ποσοστό της Ν.Δ. μπορεί να κυμανθεί πιο κοντά στο αντίστοιχο των ευρωεκλογών του 2019, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μακριά από του περυσινού Ιουνίου.

Προκαλώντας ρίγη τρόμου μάλιστα στους συνομιλητές του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο -εάν η καμπάνια δεν εξελιχθεί καλά και αποδειχθεί κακή- οι «γαλάζιες» επιδόσεις να πέσουν στο 30%-31%, αν και υπάρχουν δημοσκόποι που, αντίθετα, θεωρούν αυτό το ποσοστό «ταβάνι» για τη Ν.Δ. Αυτή η απόρρητη ενημέρωση ψαλίδισε εντυπωσιακά την πρωθυπουργική υπεροψία περί ενός νέου «εκλογικού θριάμβου» και υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει τη συνέντευξη στον Σκάι και να οριοθετήσει σε εντελώς άλλη, πιο συρρικνωμένη, βάση το διακύβευμα της κάλπης.

Η σύγκριση των αριθμών είναι πάντως καταλυτική και, με βάση τις καμπύλες των μετρήσεων, κρυφών και φανερών, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος των απωλειών που -επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές- από τώρα καταγράφονται ως δεδομένες για το κυβερνών κόμμα. Επιπλέον, φανερώνει τον εξωραϊσμό που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει τη σύγκριση με τις κάλπες του «41%».

Με ποσοστό 40,56% στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η Ν.Δ. συγκέντρωσε 2.115.322 ψήφους. Ακόμη και στην περίπτωση που στις επικείμενες κάλπες η συμμετοχή κυμανθεί στα ίδια επίπεδα και δεν υπάρξει αύξηση της αποχής, το ποσοστό 33,12% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές μεταφράζεται σε απώλεια σχεδόν 400.000 ψήφων. Βέβαια, τον Μάιο του 2019, το σημερινό κυβερνών κόμμα σε απόλυτο αριθμό ψήφων είχε φτάσει τις 1.873.137 ψήφους, λόγω των παράλληλων αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και της αυξημένης συμμετοχής, καθώς εκείνες οι εκλογές -σε πλήρη αντίθεση με τις τωρινές- είχαν αντιμετωπιστεί ως πρόκριμα για τις εθνικές που ακολούθησαν. Ούτως ή άλλως, πέραν των διαπιστώσεων Γκρίνμπεργκ, ο πραγματικός πήχης έχει τεθεί στο 30%, που, εκτός από πολιτικό, αποτελεί και ψυχολογικό φράγμα, το οποίο, αν σπάσει, θα προκαλέσει τεκτονικές αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς δεν θέλουν να σκέφτονται τι θα συμβεί στην περίπτωση που το ποσοστό πέσει ακόμη πιο κάτω. Ωστόσο, ακόμη και το 30%, όσο κι αν παρουσιάζεται ως τελευταία γραμμή εκλογικής άμυνας, εμπεριέχει την απόλυτη συντριβή σε ό,τι αφορά τις ψήφους. Συγκριτικά με τον περυσινό Ιούνιο, η υποχώρηση από το 40,56% κατά σχεδόν 10,5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως την πιθανολογεί στα σενάριά του και ο Γκρίνμπεργκ, μεταφράζεται σε συνολική απώλεια περίπου 600.000 ψήφων.
Εκτός από το αριθμητικό σκέλος, η επιβεβαίωση μιας τέτοιας εικόνας την ώρα της κάλπης απειλεί να αγγίξει ακόμη πιο έντονα και το θέμα της ιδεολογικοπολιτικής μετάλλαξης που έχει επέλθει στη Ν.Δ. επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη.

Κατέρρευσαν παταγωδώς τα διλήμματα και οι απειλές για πισωγύρισμα

Η διαφαινόμενη απώλεια 400.000-600.000 ψηφοφόρων της Ν.Δ. ισοδυναμεί με σχεδόν το 20%-30% της εκλογικής δύναμης του περασμένου Ιουνίου, η οποία δείχνει να γυρίζει την πλάτη στη σημερινή ηγεσία, ανεξαρτήτως τού αν και πού θα στραφεί. Μάλιστα, έχει σημασία ότι, ακόμη και στις περυσινές νικηφόρες βουλευτικές εκλογές του 40,56%, η Ν.Δ. είχε καταγράψει ένα από τα πιο χαμηλά της, διαχρονικά, ρεκόρ σε αριθμό ψήφων. Κι αν επαληθευτούν τώρα οι δυσοίωνες προβλέψεις και εκτιμήσεις, ο κ. Μητσοτάκης -έστω και απέναντι σε μια ανύπαρκτη και άσφαιρη αντιπολίτευση- κινδυνεύει να φέρει το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα για το κόμμα του οποίου ηγείται μετά τον Μάιο του 2012, όταν η Ν.Δ. υπό τον Αντώνη Σαμαρά είχε βρεθεί μετά τη μνημονιακή στροφή στο εκλογικό της ναδίρ, λαμβάνοντας μόλις 1.192.103 ψήφους.

Για να αποφύγει μια τέτοια συντριβή η Ν.Δ. στις 9 Ιουνίου θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να περιορίσει και την αποχή, αν και επί του παρόντος ούτε το προεκλογικό κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας έχει ζεσταθεί ιδιαίτερα ούτε το ενδιαφέρον καταγράφεται αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι, και από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το άθροισμα των τριών κομμάτων -Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-, ακόμη κι όταν μετά την πρόθεση ψήφου γίνονται οι σχετικά αυθαίρετες αναγωγές τους, παραμένει χαμηλό, στα επίπεδα του 55%.

Το θέμα της αποχής έχει επίσης πολλές παραμέτρους, αφού, αν πλήξει περισσότερο τη «γαλάζια» παράταξη -με τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες να είναι αυτοί που κυρίως θα προτιμήσουν να μην προσέλθουν στις κάλπες-, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη χειρότερα για τον κ. Μητσοτάκη. Αλλωστε, τα διλήμματα που είχε προσπαθήσει να υψώσει όλο το προηγούμενο διάστημα, προτάσσοντας ως «εθνική» την κάλπη της 9ης Ιουνίου και απειλώντας με θέματα κυβερνητικής σταθερότητας και επιστροφής στο παρελθόν, κατέρρευσαν παταγωδώς και ενταφιάστηκαν ήδη οριστικά από τη στιγμή που, μιλώντας στη Σία Κοσιώνη του Σκάι, κατέβασε τον πήχη τόσο χαμηλά…

                         Εκλογικά αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας 

Μήνας/Έτος Ποσοστό Ψήφοι
Μάιος 2019 33,12% 1.873.137
Ιούλιος 2023 40,56% 2.115.322

 

                                   Ο….στόχος του Μητσοτάκη

Ευρωεκλογές 2024 33,12% 33,12%
newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις