Δεν βλέπει από κοινού συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας – Το μέλλον ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εθνική ομοψυχία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με τους βραβευθέντες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που πήραν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό «εικονικής δίκης» Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021.

Αναφερόμενος στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με όμορες χώρες, εκτός των δύο συμφωνιών που έκλεισε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, είπε ότι «με την Αλβανία είμαστε πολύ κοντά στο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό», προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα της οριοθέτησης στο Ιόνιο στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αντίθετα, για την Τουρκία είπε πως «δυστυχώς, δεν το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο, διότι η Τουρκία αρνείται την UNCLOS (σ.σ. δίκαιο της Θάλασσας) κατ’ αρχήν. Με αυτό τον τρόπο προσέγγισης δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί άσκηση από κοινού».

Ανέφερε ακόμη ότι και οι ΗΠΑ «δεν την έχουν προσυπογράψει (σ.σ. την UNCLOS), αλλά παρά ταύτα ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εδώ και λίγες εβδομάδες ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της».

«Ομοψυχία»

Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, είπε ότι βλέπει εθνική ομοψυχία μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και στην κοινωνία για τα εθνικά θέματα. «Στην Ελλάδα, ιστορικά, εθνικοί διχασμοί δημιουργήθηκαν εξαιτίας θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Όμως σε αυτή τη συγκυρία συνολικά η ελληνική κοινωνία αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος έδειξε μία τεράστια ωριμότητα απέναντι στην κρίση. Έχει καταφέρει η ελληνική κοινωνία να ξεφύγει από τα διχαστικά πλαίσια αντιμετώπισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και να έχει μία περίπου ενιαία κατανόηση για τις παραμέτρους και το συμφέρον της πατρίδας μας».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα, επανειλημμένως έχουν εκφραστεί έντονες διαφοροποιήσεις στα εθνικά θέματα, ενώ συχνά ασκείται κριτική προς τους «οπαδούς», ένθεν κακείθεν, της «διακομματικης ομοψυχίας».

Ο ίδιος, με αφορμή το ότι η συνάντηση πραγματοποιείτο στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» του υπουργείου Εξωτερικών, εξήρε τον Ε.Βενιζέλο ως τον «μεγαλοφυέστερο Έλληνα πολιτικό», σημειώνοντας ως αρνητικό γεγονός εθνικού διχασμού ότι «οι επιλογές του αμφισβητήθηκαν και η χώρα διχάστηκε».

«Πράσινη ενέργεια»

Μιλώντας επίσης για το ενεργειακό παρατήρησε ότι «η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία είναι κυρίαρχη, θα μας οδηγήσει πάρα πολύ σύντομα στις ανανεώσιμες πηγές και στην ανάγκη μεταφοράς ενέργειας από εκεί που μπορεί να παραχθεί με χαμηλότερο κόστος, για να υπηρετήσει την ανάπτυξη της Ευρώπης και του πλανήτη».

Και, αφού ανέφερε ότι «η ενέργεια θα παραμείνει και θα καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε: «Στο μέλλον αυτό θα καταστεί ακόμα σημαντικότερο διότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία και στις θαλάσσιες ζώνες. Και επίσης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενέργειας του πλανήτη, θα είναι είτε η ενέργεια που με κάποιο τρόπο δημιουργείται από το υδρογόνο είτε η ηλιακή ενέργεια που θα προέρχεται από χώρες μεγάλης ηλιοφάνειας, δηλαδή από τις χώρες νότια από εμάς».

Τέλος είπε ότι «η μεταφορά ενέργειας, οι αγωγοί, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι κάτι το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τα πράγματα, ίσως σε βαθμό κυρίαρχο πια» και συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς έχουμε μία εξαιρετικά στρατηγική θέση μεταφοράς ενέργειας.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις