Βίντεο δείχνουν κατοίκους να φορτώνουν τα υπάρχοντά τους σε φορτηγά και να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά τα τελεσίγραφα των «μαρέρος», που τους έδωσαν μόλις μερικές ώρες προθεσμία για να φύγουν
Πάνω από 200 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες Τετάρτη σε φτωχή συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Ονδούρας, όπου μέλη των «μάρας», των συμμοριών που λυμαίνονται την Τεγκουσιγκάλπα, έδιωξαν με απειλές κατοίκους για να τους πάρουν τα σπίτια, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Με τουφέκια εφόδου στα χέρια, μέλη της χωροφυλακής (PMOP) περιπολούσαν χθες με οχήματα 4×4 στη συνοικία Κολόνια Βιγιανουέβα, όπου σε ορισμένα σπίτια βλέπει κανείς πρόχειρες οχυρώσεις για την προστασία των ενοίκων από τη βία των μάρας, οι οποίες κατατρομοκρατούν τους πληθυσμούς της Ονδούρας και των γειτονικών κρατών της κεντρικής Αμερικής, του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας.
Οι αστυνομικοί έλεγχαν και έψαχναν αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στη συνοικία και ζητούσαν από υπόπτους να βγάλουν τα πουκάμισα ή τις μπλούζες τους για να εξακριβώσουν αν φέρουν τατουάζ, χαρακτηριστικό γνώρισμα των μελών των μάρας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Πολίτες ειδοποίησαν (τις αρχές) πως υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας απειλών» των μελών των συμμοριών, ανέφεραν οι ονδουριανές αρχές, προσθέτοντας πως σε αντίδραση κινητοποίησαν «πάνω από 200» μέλη της PMOP.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν προχθές Τρίτη σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατοίκους να φορτώνουν τα υπάρχοντά τους σε φορτηγά και να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά τα τελεσίγραφα των «μαρέρος», που τους έδωσαν μόλις μερικές ώρες προθεσμία για να φύγουν.
Οι άνδρες της χωροφυλακής διατάχθηκαν να συλλάβουν «μέλη των μάρας που εκφοβίζουν τους κατοίκους», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.
Οι αστυνομικοί θα παραμείνουν «μόνιμα» στον τομέα, κατά την ίδια πηγή.
Οι συμμορίες που λυμαίνονται το βόρειο τμήμα της κεντρικής Αμερικής είναι κυρίως δύο, η Barrio 18 και η Mara Salvatrucha (MS-13). Γεννήθηκαν τα χρόνια του 1980 στις γειτονιές του Λος Άντζελες (Καλιφόρνια). Εξαπλώθηκαν στις χώρες καταγωγής των μελών τους μετά τις μαζικές απελάσεις στις οποίες προχώρησαν οι αρχές των ΗΠΑ.
Οι μάρας, όπως και καρτέλ των ναρκωτικών, εκφοβίζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις τρεις χώρες του λεγόμενου βορείου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής. Τα τρία κράτη συγκαταλέγονται τα τελευταία χρόνια στα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, εξαιρουμένων μόνο εμπόλεμων ζωνών.
Στην Ονδούρα τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς διαπράχθηκαν πάνω από 2.400 δολοφονίες, σύμφωνα με τη Μιγκντόνια Αγιέστας, τη διευθύντρια του Παρατηρητηρίου της Βίας.
Με πληθυσμό 10 εκατ. πολιτών, η Ονδούρα είδε το πρώτο εξάμηνο τον δείκτη των ανθρωποκτονιών να φθάνει τις 18,47 κι αναμένεται να κλείσει το 2022 με τον δείκτη αυτόν να φθάνει τις 37 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους (θα είναι σημειωτέον μειωμένος από το 2021, όταν έφθασε τις 42/100.000 κατοίκους).
Στο γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε σπάει ρεκόρ δημοτικότητας χάρη στον «πόλεμο» που εξαπέλυσε εναντίον των συμμοριών. Μέσα σε οκτώ μήνες, συνελήφθησαν πάνω από 56.600 φερόμενοι ως μαρέρος, που προστέθηκαν στους περίπου 16.000 ήδη εγκλείστους υπόπτους.
Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πελώριου πλεονάζοντος πληθυσμού κρατουμένων που δημιούργησε η εκστρατεία μαζικών συλλήψεων, οι σαλβαδοριανές αρχές κατασκευάζουν γιγαντιαία φυλακή, χωρητικότητας 40.000 θέσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις