Η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αυτούσιους διαλόγους των πρωταγωνιστών – από υπουργούς και βουλευτές έως συνεργάτες τους και βεβαίως τον τότε πρόεδρο του οργανισμού Δημήτρη Μελά.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα φανερώνει και πώς έγινε και η εμπλοκή και του Κώστα Καραμανλή, αλλά και του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού για θέματα που απασχολούσαν αγρότη και αγρότες στις Σέρρες.
Η υπόθεση του Κώστα Καραμανλή που ελέγχεται για κακούργημα αφορά εξυπηρέτηση 37 παραγωγών βιολογικής κτηνοτροφίας που έλαβαν συνολική επιδότηση με το ποσό των 224.000 €.
«Το ζητάει ο Καραμανλής θα το κάνουμε» είναι μία χαρακτηριστική φράση στις συνομιλίες.
Ο Δ.Μελάς αναφέρει στη συνέχεια κάποια προβλήματα μεταξύ των υπηρεσιών που έχουν ανακύψει σε σχέση με αυτό το θέμα και πως έχει γίνει μια ιεραρχική προσφυγή στον υπουργό και πως θα πρέπει να αποσταλεί κάτι που να αναφέρει ότι έχει γίνει αποδεκτή ώστε να μπορέσει να το εντάξει για πληρωμή.
Οι 37 παραγωγοί έλαβαν βάση της Τρίτης εκκαθάρισης στις 11 Νοεμβρίου 2021 το ποσό των 224.686€.
Για το έτος 2020 κατά την επεξεργασία πληρωμής της προκαταβολής του μέτρου 11 βιολογική κτηνοτροφία οι 37 παραγωγοί υπέβαλαν ιεραρχικές προσφυγές και εμφάνισαν εύρημα με κωδικό λάθους εκπρόθεσμη υποβολή. Υπέβαλαν ενδικοφανή προσφυγή κατά του αποτελέσματος του προσωρινού πίνακα και η προσφυγή τους απορρίφθηκε. Στη συνέχεια οι εν λόγω παραγωγοί υπέβαλαν ιεραρχικές προσφυγές στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης όπου αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν από το υπουργείο. Υπέβαλαν εκ νέου σύμβαση με τον γεωπόνο αιτούμενοι την αξιολόγηση της εκπρόθεσμης υποβολής τα αποτελέσματα καταχωρήθηκαν με έγκριση σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και σε επόμενη επεξεργασία πληρωμής κρίθηκαν επιλέξιμοι για πληρωμή.

Το ενδιαφέρον είναι οι επαφές που γίνονται με στελέχη και συνεργάτες του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και τον Δημήτρη Μελά.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη δικογραφία:
«Την 11/09/2021 έλαβε χώρα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του τότε Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημητρίου ΜΕΛΑ του Σταύρου και του Παυσανία ΑΓΡΕΒΗ του Χρήστου-Ανδρέα, συνεργάτη του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά την οποία ο δεύτερος αναφέρει στον πρώτο: «…αυτή η υπόθεση τουου ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ… που ενδιαφέρεται ο… που είναι τριάντα επτά (37) άτομα, με έναν εε με τα βιολογικά [εννοώντας τον Κωνσταντίνο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ του Αχιλλέα, βουλευτή Σερρών από το 2015 μέχρι σήμερα].
Ο Δημήτριος ΜΕΛΑΣ του λέει πως αφορά τον «ΜΑΛΛΙΑΡΑ» και ο Παυσανίας ΑΓΡΕΒΗΣ συμφωνεί.
Ο ΑΓΡΕΒΗΣ εν συνεχεία τον ρωτά: «Πώς θα το τρέξουμε αυτό για να το φτιάξουμε;».
Ο ΜΕΛΑΣ του απαντά: «Λοιπόν κοίταξε να σου πω κάτι. Τότε, εί… είχε είχε γίνει μια συζήτηση όταν είχαν έρθει κάποιοι απ’ τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ σε μια σύσκεψη… λοιπόν και είπε ο Υπουργός τι θα μπορούσε να γίνει. Λέω εγώ λοιπόν τότε ότι επειδή είχαμε στείλει στην εεε… ο φορέας που καθορίζει τους εμμ… πώς να το πω, το την όποια παρέκκλιση θα μπορούσε να γίνει ή την όποια αναγνώριση της παρέκκλισης είναι οοο, η βιολογική… Εντάξει; Από εκεί βγήκε. Εμείς ερχόμαστε και εφαρμόζουμε. Την πληρωμή… Λοιπόν. Είπα τότε λοιπόν ότι αφού έγινε αυτό και από πλευράς διαδικασιών έχει αποκλειστεί γιατί είναι ρητό ότι ο παραγωγός ασχέτως ποιον έχει σαν σύμβουλο ανεβάζει μόνος του με προσωπική ευθύνη… τη δήλωση και άρα γινόταν εκεί… Και έληξε αυτό το πράγμα γιατί δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο εεε, η μόνη λύση, είχε περάσει και νομοτεχνική για να μπορέσουμε να τον… μήπως μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε, αλλά και η νομοτεχνική είπε ότι με βάση την… το θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορεί να παρεκκλίνει. Άρα η μόνη λύση που ήταν και είπαμε τότε και είπε και ο Υπουργός ας πούμε ότι φέρε το, ήτανε… Να να κάνουν αυτοί μία ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό πλέον, γιατί δεν είχε λόγο σε μας. Ο Υπουργός είτε… έχει δύο δρόμους. Ο ένας είναι με την ιεραρχική προσφυγή αυτήν την κάνει αποδεκτή έτσι όπως είναι, μας την στέλνει και πληρώνουμε ή στέλνει στην Υπηρεσία το θέμα για να το δει πώς είναι και η Υπηρεσία κοιτάει να το στρογγυλέψει λίγο, για να πει ναι μεν προβλέπεται αυτό από ’κει, εντάξει; Αλλά εδώ πέρα έχουμε μια περίπτωση πουυυ αυτός ο άνθρωπος ξέρω ’γω είχε πάει, είχε προβλήματα υγείας… Ναι… εεεεμ παρακαλούμε ξερω ’γω… όχι παρακαλούμε ότι θέτεις στον Υπουργό το θέμα προς δική του αποδοχή ή απόρριψη… Και ο Υπουργός λέει αποδεκτό».
Την 05/11/2021 συνομιλούν οι Δημήτριος ΜΕΛΑΣ και Νικόλαος ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ του Γεωργίου, συνεργάτης του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε σχέση με το θέμα του «ΜΑΛΛΙΑΡΑ», και ο Νικόλαος ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ αναφέρει στον Δημήτριο ΜΕΛΑ ότι συμφωνούν με τον ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ [εννοώντας τον Νικόλαο ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ του Δημητρίου, Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων], εφόσον δεν πρόκειται για κρατικά χρήματα, να ικανοποιηθεί το αίτημά του.
Ο Δημήτριος ΜΕΛΑΣ του απαντά ότι για κρατικά χρήματα πρόκειται και ο Νικόλαος ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ τον ρωτά εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, όμως ο Δημήτριος ΜΕΛΑΣ του απαντά πως δεν υπάρχει.
Ο Νικόλαος ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ συνεχίζει λέγοντας: «Μου είπε ο Νίκος αν δεν επηρεάζεται κάτι και δεν έχουμε πρόβλημα, τώρα πήγαμε μαζί μέσα δεν το ήξερα το θέμα… Και μου λέει, βεβαίως, το ζητάει ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, θα το κάνουμε».
Ο Δημήτριος ΜΕΛΑΣ του αναφέρει στη συνέχεια κάποια προβλήματα μεταξύ των Υπηρεσιών που έχουν ανακύψει σε σχέση με αυτό το θέμα και ο Νικόλαος ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ του απαντά: «Λοιπόν Δημήτρη; Παίρνεις εε… παίρνεις το οκ. Μπορείς να το φτιάξεις του ανθρώπου; Ήρθε εκεί και χτυπιότανε».
Ο Δημήτριος ΜΕΛΑΣ συμφωνεί, αλλά του αναφέρει πως έχει γίνει μία ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό και πως θα πρέπει να αποσταλεί κάτι που να αναφέρει ότι έχει γίνει αποδεκτή, ώστε να μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να το εντάξει στην πληρωμή.
Ο Νικόλαος ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ του απαντά: «Ωραία, τι…, τι…, τι να κάνω τώρα δηλαδή; Τι να κάνω για να προλάβω μέχρι την Δευτέρα;». Ο Δημήτριος ΜΕΛΑΣ του απαντά πως θα δει τι μπορεί να γίνει διαδικαστικά…».
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






















































