Οι ενισχύσεις της ΚΑΠ έχουν να κάνουν με τους αγρότες – και ειδικά από τον πρώτο πυλώνα είναι για ενίσχυση του εισοδήματός τους

Αν τους πιάσουν, σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα επιστρέψουν τα χρήματα στην Ε.Ε. – Τα περισσότερα επιστρέφονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

  • Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Αυτοί που εισπράττουν ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται τις αφαιρούν από τους πραγματικούς αγρότες που τις έχουν ανάγκη. Αν ήμασταν ένα οργανωμένο κράτος, θα αναγκάζαμε αυτούς που παρανομούν να επιστρέψουν τα χρήματα. Ομως, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει πολύ λίγες φορές, γιατί έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις και υπηρεσίες με έλλειψη προσωπικού.

Οπως αναδείξαμε και στο προηγούμενο φύλλο του «Ε.Α.», είναι υποστελεχωμένος ο οργανισμός και είναι δύσκολο να κάνει προληπτικούς ελέγχους. Αυτό σημαίνει ότι διάφοροι επιτήδειοι -και μιλάμε για οργανωμένα κυκλώματα- με παράνομους τρόπους βάζουν στο χέρι ενισχύσεις. Αν αποκαλυφθούν αυτοί οι επιτήδειοι, θα επιστραφεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αχρεώστητο (δηλαδή, η ενίσχυση που καταβλήθηκε ενώ δεν έπρεπε να καταβληθεί) – και μιλάμε συνήθως για μεγάλα ποσά. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για αγρότες που έχουν αδικηθεί και ταλαιπωρούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά για κάποιους που δεν έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό επάγγελμα και γεμίζουν το πορτοφόλι τους. Αρα, τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν χρήμα για να πληρώσουν κάποιον καλό δικηγόρο και προσπαθούν να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που τους δίνει ο νόμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν αποκαλυφθεί η παρανομία, καλείται ο οφειλέτης να επιστρέψει τα χρήματα – δηλαδή, αποτελούν διαφυγόντα χρήματα της Ε.Ε. και πρέπει να επιστραφούν, όπως αναφέρει η OLAF. Δεν υπάρχει παραγραφή, λέει το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Επειδή η Κομισιόν ενδιαφέρεται να καταγράψει τα διαφυγόντα χρήματα, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία – συντάσσει έκθεση ελέγχου για το πώς προέκυψε η παρανομία. Βασική αρχή της είναι ότι θα πρέπει ο οργανισμός ελέγχου κάθε κράτους-μέλους (ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την Ελλάδα) να προλαμβάνει την παρατυπία. Αν όχι, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Η παρανομία μπορεί να βρεθεί είτε σε δειγματοληπτικό έλεγχο (5%) είτε ύστερα από καταγγελία. Το άτομο που εισέπραξε παράνομα τα χρήματα της Ε.Ε. καταχωρίζεται στο βιβλίο οφειλετών και, αν δεν επιστρέψει τα χρήματα, γίνεται έκθεση δημοσιονομικής διόρθωσης και θα πάει στα διοικητικά δικαστήρια.

Η OLAF ασχολείται με ποσά άνω των 10.000 ευρώ. Κάθε χρόνο θα πρέπει η χώρα μας να στέλνει στην Ε.Ε. τα αχρεώστητα. Το αχρεώστητο μέσα σε διάστημα 4 ετών από τότε που καταγράφηκε στο βιβλίο οφειλετών θα πρέπει να επιστραφεί. Αν γίνει προσφυγή στα δικαστήρια, υπάρχει περιθώριο 8 ετών. Δηλαδή, πρέπει το κράτος-μέλος να επιστρέψει την ευρωπαϊκή ενίσχυση εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου.

Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν επιστραφεί το ποσό από τον οφειλέτη, θα πρέπει να επιστραφεί στην Ε.Ε. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή τους Ελληνες φορολογουμένους.

Αναφερθήκαμε στην έλλειψη προσωπικού στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάθε χρόνο, ο οργανισμός πρέπει να καταγράφει το χρέος της προηγούμενης πενταετίας. Συνήθως, αυτός που εισέπραξε παράνομα ενισχύσεις δεν τις επιστρέφει. Τα αχρεώστητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή δεν έχει προσωπικό, τα εκχωρεί στις ΔΑΟΚ και τις Περιφέρειες. Εκεί, μερικές φορές «παγώνουν» οι υποθέσεις. Από την άλλη, τα βεβαιωμένα χρέη στέλνονται στην Εφορία. Ομως, τα τελευταία χρόνια πολλές ΔΟΥ έχουν κλείσει ή συγχωνευτεί και δεν έχουν προσωπικό για να ασχοληθεί με τις οφειλές για να γίνει η βεβαίωση χρέους. Αρα και εκεί έχουμε καθυστερήσεις και συνήθως δεν μπορεί να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Αν προσφύγει στο δικαστήριο ο οφειλέτης, κάνει αίτηση αναστολής εκτέλεσης. Αν βγει απόφαση στο πρωτοβάθμιο, ασκείται έφεση σε δεύτερο και τρίτο βαθμό. Ετσι, έχουμε περιπτώσεις που μπορεί να φτάσουν στα 15 χρόνια και ακόμη να μην έχουν τελεσιδικήσει. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δεν τα επιστρέφουν αυτοί που τα εισέπραξαν παράνομα, αλλά ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Πολύ λίγα χρήματα θα επιστραφούν από αυτούς που τα έχουν εισπράξει παράνομα. Τελικά, τα κυκλώματα και στήνουν κομπίνες για να εισπράξουν χρήματα και δεν τα επιστρέφουν…

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις