Τον Δεκέμβριο του 1963, ο Μάο Τσε Τουνγκ έδωσε μια απλή διαταγή στον κορυφαίο ένστολο επιστήμονα της κινεζικής κυβέρνησης: «Φτιάξτε μου μια ακτίνα θανάτου».

«Οργανώστε μια ομάδα ανθρώπων για να τη μελετήσουν συγκεκριμένα», είπε ο Μάο στον στρατηγό Νι Ρονγκζέν, πρόεδρο του Κρατικού Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας.

Πέρασαν πάνω από 60 χρόνια, ο «μεγάλος τιμονιέρης» έγινε πορτρέτο και δεν ζει για να θυμώσει με τη δεξιά στροφή των επιγόνων του, αλλά εκείνη η εντολή έπιασε τόπο.

Πριν από λίγες μέρες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβυ της Κίνας στο Βερολίνο και του επέδωσε μια ασυνήθιστη – για τους πολλούς – διαμαρτυρία. Στην πολυσύχναστη Ερυθρά Θάλασσα, όπως βλέπουμε στον χάρτη την αραβική χερσόνησο αριστερά/δυτικά, ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε απροειδοποίητα μια ισχυρή δέσμη ακτίνων λέιζερ που «ακούμπησε» γερμανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος. Δεν το κατέρριψε. Το στόχευσε ανώδυνα. Η πτήση διακόπηκε και το αεροπλάνο κατέφυγε σε βάση στο Τζιμπουτί.

Με λίγα λόγια οι Κινέζοι έδειξαν στους Γερμανούς, στο ΝΑΤΟ αν προτιμάτε, ότι αν ήθελαν θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να καταρρίψουν ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος σε ένα από τα πιο θερμά θαλάσσια περάσματα στον πλανήτη.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου απάντησε ότι το περιστατικό δεν συνέβη. Οι Γερμανοί επιμένουν ότι συνέβη. Και ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι μετά τα drones ο πόλεμος στον 21ο αιώνα διεξάγεται (και) με καταστρεπτικές δέσμες φωτός.

Το αεροσκάφος συμμετείχε στην αποστολή Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιχείρηση-απάντηση στις επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν – γεωπολιτικά αδυνατισμένο αλλά πολύ σκληρό για να πεθάνει.

Αυτό το «έργο» έχει ανεβεί ξανά. Το 2023 κινεζικά πολεμικά στόχευσαν με λέιζερ σε διεθνή ύδατα αναγνωριστικά αεροσκάφη των Φιλιππίνων. Το 2020 έβαλαν στο στόχαστρό τους, δυτικά της νήσου Γκουάμ, ένα μικρό πλοίο περιπολίας του Στόλου του Ειρηνικού των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου στόλου στον κόσμο με 200 πλοία, 2.000 αεροπλάνα και 250.000 ναύτες και πεζοναύτες.

6 Φεβρουαρίου 2023, Ειρηνικός Ωκεανός, στα ανοικτά της νήσου Γκουάμ. Κινεζικό πολεμικό χρησιμοποιεί όπλο ακτίνων λέιζερ (φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Φιλιππίνων)

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αμυντικά όπλα που τοποθετούνται σε πλοία και μαχητικά αεροπλάνα, όπως οι πύραυλοι, τα όπλα με λέιζερ είναι λιγότερο ακριβά και στην πράξη έχουν πιο εύκολα ελεγχόμενη και τεράστια ισχύ ανά βολή.

Όμως παρουσιάζουν ακόμη σοβαρά προβλήματα, ιδίως ψύξης, αστοχίας και εξάρτησης από τις καιρικές συνθήκες. Αν και έχουν προηγηθεί δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης, τα περισσότερα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ή έχουν περιορισμένη ακτίνα δράσης. Δεν μπορούν να αναπτυχθούν μαζικά ως εξοπλισμός υψηλής απόδοσης.

Όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW)

Τα laser weapons ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των Όπλων Κατευθυνόμενης Ενέργειας (Directed Energy Weapons – DEW ) που χρησιμοποιούν μικροκύματα, μικροσωματίδια, υπερήχους, ηλεκτρομαγνητικά κύματα κ.λπ. .

Η Κίνα έχει μπει δυναμικά και προκλητικά σε αυτή τη βιομηχανία θανάτου, όπου ήδη δραστηριοποιούνται, με τα δικά τους DEW, άλλα κράτη: οι ΗΠΑ, το Ισραήλ (ακτίνες λέιζερ αποτελούν τμήμα του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος»), η τεχνολογικά προηγμένη Ινδία, η Ρωσία του Πούτιν, η Ουκρανία του Ζελένσκι (με δυτική τεχνογνωσία), η Βρετανία, η Γαλλία και η…διαμαρτυρηθείσα για το περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα, Γερμανία. Επίσης το Ιράν και η Τουρκία (που διαθέτει ραγδαία αναπτυσσόμενη πολεμική βομηχανία) ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει σε ενεργό υπηρεσία όπλα ακτίνων λέιζερ.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post αναφέρει ότι Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν ένα τέτοιο όπλο ισχύος δύο κιλοβάτ (kW) «ικανό να λειτουργεί χωρίς την προστασία συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης». Και μάλιστα σε ακραίες θερμοκρασίες, από μείον 50 έως 50 βαθμούς Κελσίου.

Η συσκευή, αν ισχύουν τα χαρακτηριστικά της, κάνει ένα βήμα μπροστά από αντίστοιχες με παρόμοια ισχύ εξόδου, όπως το ευρωπαϊκό HELMA-P ή το IDDIS της Ινδίας, τα οποία απαιτούν μεταφορά με φορτηγά συνοδευόμενα από μονάδες ψύξης μεγέθους κοντέινερ για να πετύχουν εξουδετέρωση εχθρικών drones σε εμβέλεια ενός χιλιομέτρου.

Γεωπολιτικές βλέψεις σε Ταϊβάν και Νότια Σινική Θάλασσα

Ο εκσυγχρονισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων βαδίζει χέρι χέρι με την οικονομική ισχύ της χώρας. Ειδικά το πολεμικό ναυτικό εκσυγχρονίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι κόκκινοι καπιταλιστές του Πεκίνου έχουν περικυκλώσει ασφυκτικά την Ταϊβάν, το νησί όπου κατέφυγαν οι ηττημένοι εθνικιστές του κινεζικού εμφυλίου το 1949. Το κάνουν τόσο λόγω γεωπολιτικών βλέψεων όσο και για για λόγους «πατριωτισμού» (σταθερή λαϊκιστική αξία σε όλες τις εποχές και σε όλα τα πολιτικά συστήματα).

Επίσης περιπολούν επιδεικτικά στη Νότια Σινική Θάλασσα, αχανή περιοχή με υψίστης σημασίας διαύλους για την εμπορική ναυσιπλοϊα και πλούσιους φυσικούς πόρους. Τμήματά της διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Οι Κινέζοι είναι ο πιο εμπορευόμενος λαός στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα είναι ένας έμπορος οπλισμένος σαν αστακός.

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις