Η First Republic Bank είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.

Οι ρυθμιστικές Aρχές των ΗΠΑ ανέλαβαν τον έλεγχο της First Republic Bank και κατέληξαν, τη Δευτέρα (01/05), σε συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων της στην JPMorgan, αποτρέποντας μια χαοτική κατάρρευση που απειλούσε να αναζωπυρώσει την πρόσφατη τραπεζική κρίση.

Η JPMorgan θα αναλάβει το σύνολο των καταθέσεων της First Republic ύψους 103,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων ύψους 229,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

 

 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) θα μοιραστεί τις ζημίες με την JPMorgan από τα δάνεια της First Republic. Ο οργανισμός εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό του ταμείο θα δεχθεί πλήγμα 13 δισ. δολαρίων από τη συμφωνία.

Η First Republic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε στην ιστορία των ΗΠΑ, έχασε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις τον Μάρτιο, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, μιας άλλης τράπεζας της Bay Area. Η επιβίωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κρεμόταν από μια κλωστή, τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου μια ομάδα των μεγαλύτερων τραπεζών της Αμερικής ήρθε να τη σώσει με μια κατάθεση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Η First Republic κατατάσσεται ακριβώς πίσω από την κατάρρευση της Washington Mutual Inc. το 2008. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, ένας πιστωτικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που επίσης χρεοκόπησε τον Μάρτιο.

Επισημαίνεται ότι τα 84 υποκαταστήματα της First Republic θα επαναλειτουργήσουν ως μέρος της JPMorgan κατά τις συνήθεις ώρες λειτουργίας και οι πελάτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους, όπως δήλωσε ο FDIC. Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια τραπεζικών κρίσεων. Αγόρασε επίσης τη Washington Mutual, καθιστώντας την ιδιοκτήτρια των δύο μεγαλύτερων χρεοκοπημένων τραπεζών.

Η κατάρρευση της First Republic φαίνεται απίθανο να προκαλέσει άλλη μια κρίση εμπιστοσύνης στους δανειστές της Main Street που εξυπηρετούν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών της Αμερικής. Οι περιφερειακοί δανειστές έχασαν καταθέσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά οι μειώσεις αυτές ήταν ήπιες σε σύγκριση με την εκροή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της First Republic.

«Πρόκειται για τα τελευταία στάδια αυτού του αρχικού πανικού. Τα προβλήματα της First Republic ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα της SVB και της Signature», δήλωσε ο Στίβεν Κέλι, ανώτερος ερευνητής Οικονομικών, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται για την ιστορία του 2008, όταν μια τράπεζα κατέρρευσε και οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην αμέσως μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία θα ταλαντευόταν».

Τα βαθύτερα αίτια της κατάρρευσης της First Republic Bank

Η άμεση αιτία της κατάρρευσης της First Republic ήταν η εκροή που σημειώθηκε από τους καταθέτες της, αλλά τα προβλήματα της τράπεζας είχαν τις ρίζες τους ακόμα και στα επιτόκια. Χαρακτηριστικά, η εστίαση στην αμερικανική ελίτ βοήθησε τη First Republic να γίνει μια από τις πιο πολύτιμες τραπεζικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Μεγάλες καταθέσεις από πελάτες με πολλά μετρητά χρηματοδότησαν υποθήκες χαμηλού επιτοκίου. Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η πανδημική έκρηξη των αποταμιεύσεων απογείωσαν την ανάπτυξη της τράπεζας.

Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, πέρσι, για να μειώσει τον πληθωρισμό, οι πελάτες άρχισαν να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να διατηρήσουν τα χρήματά τους στη First Republic. Η αύξηση των επιτοκίων μείωσε επίσης την αξία των δανείων που χορήγησε η τράπεζα όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά.

Το χρόνιο πρόβλημα της First Republic Bank οξύνθηκε τον Μάρτιο, όταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε φόβους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Οι επενδυτές και οι πελάτες ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τράπεζες, όπως η First Republic που στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ανασφάλιστες καταθέσεις και είχαν μεγάλες ζημίες στα χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

 

 

ieidieseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις