Αν κρίνει κανείς από τη δήλωση που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στο Λουξεμβούργο, μάλλον δεν πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

 

Μπορεί, λοιπόν, ο Νίκος Δένδιας να είπε ότι μίλησε στους ομολόγους του για τις νέες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι του απάντησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, όταν είπε ότι «η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

 

Ως γνωστόν, στα προηγούμενα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων γινόταν συστηματική προσπάθεια να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα ελληνοτουρκικά, έναντι του θέματος της Λευκορωσίας και άλλων ζητημάτων.

 

Παρ’ ότι η Αθήνα, τόσο μετά τα Συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών όσο και της Συνόδου Κορυφής, δήλωνε ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ήταν οφθαλμοφανές ότι Ευρωπαίοι εταίροι μας, με λίγες εξαιρέσεις, αρκούνταν σε ευχολόγια, ενώ φρόντιζαν να κρατούν ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το ιδιαιτέρως ανησυχητικό κλίμα για την Ελλάδα, ειδικά μετά την τελευταία τουρκική Navtex, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

 

Προφανώς, όλες οι «ελπίδες» έχουν εναποτεθεί στις πρωτοβουλίες του Βερολίνου και στην επίσκεψη που θα κάνει στην περιοχή μας, τις επόμενες ημέρες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας.

 

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εκφράζουν, όχι απλά την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στο γεγονός ότι τα ελληνοτουρκικά έχει αναλάβει το Βερολίνο, αλλά και την ανησυχία τους.

 

Στα αζήτητα

 

Να σημειωθεί πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έχει προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες δεν περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξή του το θέμα της Τουρκίας.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2020 στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν τον Covid, το Brexit, την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, «ενδέχεται να εξετάσουν και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανάλογα με τις εξελίξεις».

 

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να συζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά, εφόσον το ζητήσει η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ωστόσο, στην ΕΕ και την Αθήνα, οι γραμμές που πρέπει να ακολουθηθούν έναντι της Τουρκίας φαίνεται ότι έχουν «θολώσει».

 

Από τις τυμπανοκρουσίες περί επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, με την εμφάνισή του Oruc Reis, για πρώτη φορά φέτος τον Αύγουστο, στη συνέχεια, οι κυρώσεις και η «σθεναρή» στάση της ΕΕ και της Αθήνας, μετετέθησαν στις ελληνικές καλένδες. Πόσο μάλλον, αφού σημαντική μερίδα των κρατών-μελών της ΕΕ δεν ήθελε να «δυσαρεστήσει» την Άγκυρα, με δεδομένη, μάλιστα, την προοπτική της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

 

Έτσι, «προειδοποιήθηκε» η Τουρκία ότι, εάν επαναλάβει τις προκλήσεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, τον Δεκέμβριο, η ΕΕ θα επανεξετάσει τη στάση της(!) και θα της επιβάλλει κυρώσεις.

 

Τώρα, άραγε, η επανεμφάνιση του Oruc Reis δεν αποτελεί λόγο για να βρίσκεται το θέμα της Τουρκίας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να «πέσει» στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων;

 

Επίσης, η εισβολή στην Αμμόχωστο, δηλαδή σε μια νεκρή ζώνη, που συμφωνήθηκε να μείνει κενή μετά την εισβολή του «Αττίλα», δεν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και, πολύ περισσότερο, πρακτικά έναν «νέο μίνι-Αττίλα»;

 

Παρ’ όλα αυτά, το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είχε στην ημερήσια διάταξή του όλα τα άλλα εκτός από ελληνοτουρκικά. Ειδικότερα, «θέματα που αφορούν τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (πόλεμος Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας), στην Κιργιζία, τη Μοζαμβίκη, τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, τη Βενεζουέλα και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024». Και, βέβαια, όπως πάντα το τελευταίο διάστημα, τη Λευκορωσία.

 

Θέματα, αναμφισβήτητα πολύ σοβαρά. Όπως εξίσου σοβαρό είναι της Τουρκίας, η οποία επίσης εμπλέκεται και στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

 

Προφανώς, όμως, η ηγεσία της ΕΕ, την προεδρία της οποίας έχει αυτή την περίοδο η Γερμανία, κρίνει ότι είναι μικρότερης σημασίας τα ελληνοτουρκικά από τα υπόλοιπα.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις