Μία ακόμη συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, στην οποία κουραστικά επαναλαμβάνονται οι ίδιες και οι ίδιες εξαγγελίες με στόχο προφανώς να πειστεί η κοινή γνώμη για το πόσο σημαντικές «μεταρρυθμίσεις» κάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις προφανώς ζουν την πραγματικότητα και γι΄ αυτό όλο και περισσότεροι «αποχαιρετούν». Όμως όπως έχει φανεί ο κόσμος των ΕΔ δεν ενδιαφέρει τον κ.Δένδια Γι΄ αυτό και στην πλάτη αυτού του κόσμου «χτίζει» το «αρχηγικό» και «πρωθυπουργικό» του προφίλ, «πουλώντας» μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν θα αποχωρήσει και θα γίνει ο «λογαριασμός» θα είναι πολύ αργά ,σίγουρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ίσως και για τον κ.Δένδια. Στη συνέντευξη στα Παραπολιτικά δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί το πολιτικό κόστος όσων κάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εξαρτάται πόσο μεγάλο θα είναι και μάλλον αυτό δεν το έχει υπολογίσει, θεωρώντας κι αυτός, όπως κι όλη η παράταξη του απολύτως δεδομένους τους στρατιωτικούς. Αν έχει δίκιο σ΄ αυτή του την εκτίμηση θα φανεί.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Προσπερνώντας τα χιλιοειπωμένα περί των «μεταρρυθμίσεων» θα σταθούμε σε ορισμένα σημεία της συνέντευξης :

«Οι αλλαγές θα προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα» είπε  και πρόσθεσε ότι σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων «αφορά τη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας» όπως το οικιστικό πρόγραμμα, οι αυξήσεις στις αποδοχές μετά από 15 χρόνια, οι μεγάλες βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη.

Ποια μέριμνα του προσωπικού; Τον παραπέμπουμε στη συνέντευξη της μητέρας ενός στρατιώτη που μεταδίδει το militaire channel ,από την οποία προκύπτουν οι τεράστιες ελλείψεις που έχουν οι μονάδες, όχι μόνο σε προσωπικό αλλά ακόμη και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του προσωπικού.

Όσο για τις «πρώτες αυξήσεις μετά από 15 χρόνια» ,το προσωπικό ανέμενε να ακούσει το νέο μισθολόγιο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ.Μητσοτάκης. Τη λέξη μισθολόγιο δεν την έχουμε ακούσει. Το ύψος των αυξήσεων δεν είναι γνωστό. Γνωστό είναι πλέον ότι για να δοθούν οι όποιες αυξήσεις έγινε σφαγή στελεχών στις τελευταίες κρίσεις ,ώστε να εξασφαλισθούν χρήματα.

•Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «απέδειξε ότι η στρατιωτική υπεροχή στον 21ο αιώνα δεν κρίνεται από τον αριθμό των οπλικών συστημάτων, αλλά από τη συνδυαστική τους χρήση, την ταχύτητα ανταπόκρισης και την επίγνωση του πεδίου».

Μάλλον δεν έχει «διαβάσει» καλά το τι γίνεται στην Ουκρανία ο κ.Δένδιας και έχει μείνει εκεί που τον συμφέρει. Στον «πόλεμο των drones». Μόνο που από τον πόλεμο της Ουκρανίας μαθαίνουμε ότι δεν αρκούν μόνο οι νέες τεχνολογίες. Χρειάζονται οι εφεδρείες και χρειάζεται οπωσδήποτε μια αμυντική βιομηχανία που θα μπορεί να στηρίζει τις επιχειρήσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Διαφορετικά περιμένεις τους «συμμάχους» να κάνουν «ρεφενέ». Και χρειάζονται βέβαια πρώτα απ΄όλα άνθρωποι. Χρειάζονται μαχητές. Για όλα αυτά και ειδικά για την αμυντική βιομηχανία δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Ο κ. Δένδιας λέει τώρα ότι ΘΑ διεκδικούμε το 25% εγχώριας παραγωγής σε κάθε αγορά, δεν μας έχει πει πως και δεν μας έχει εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση στην οποία είναι ΥΕΘΑ…το θυμήθηκε μετά από τις αγορές δισεκατομμυρίων που έκανε τα τελευταία χρόνια. Γιατί άραγε;

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα των F-35 είναι ένα τεχνολογικό και επιχειρησιακό άλμα προς το μέλλον. Δεν πρόκειται απλώς για αεροσκάφη. Πρόκειται για πλατφόρμες μάχης, πλήρως ενταγμένες σε δικτυοκεντρικά συστήματα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών».

Θα παραπέμψουμε ξανά τον κ. Δένδια σε συνέντευξη του militaire channel, που θα μεταδοθεί το βράδυ της Δευτέρας. Ο ιπτάμενος Στέφανος Καραβίδας, λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα με αφορμή όσο έγιναν στην εναέρια σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν. Καλό είναι να την παρακολουθήσει και ο ΥΕΘΑ, για να καταλάβει τι συμβαίνει στον εναέριο πόλεμο και να ακούσει και για τις επιδόσεις των F-35 στην Υεμένη.

 Για τις δυνατότητες της Ελλάδας να πείσει ευρωπαϊκές χώρες να μην προμηθεύονται στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Το ζητούμενο δεν είναι να επιβάλουμε μία απόφαση σε μία άλλη χώρα, αλλά να αναδείξουμε τις ευρύτερες συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, οι οποίες ενδεχομένως υπερβαίνουν τα στενά οικονομικά ή τεχνικά οφέλη».

«Οφείλουμε», συνέχισε, «να κινηθούμε με πειθώ και να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο βαθύτερος κίνδυνος μιας τέτοιας απόφασης. Όταν μια χώρα εισάγει οπλικά συστήματα από κράτη που δεν συμμετέχουν στην ΕΕ και δεν ενστερνίζονται τις ίδιες αξίες και αρχές και τον ίδιο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τότε διατρέχει τον κίνδυνο όχι μόνο να λειτουργήσει υπονομευτικά απέναντι στο σύστημα αξιών που εκφράζει σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτική ή στρατηγική πίεση».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

«Ο κύριος κίνδυνος πίσω από αυτό είναι η μεταφορά εξελιγμένου know-how στην Τουρκία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. στον τομέα της ‘Αμυνας και της στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας των κρατών-μελών της. Η Ασφάλεια στην Ευρώπη είναι συλλογική υπόθεση» συμπλήρωσε.

Ο κ.Δένδιας αλλά και ο κ.Μητσοτάκης μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι το να «κινηθούμε με πειθώ» δεν γίνεται όταν παριστάνουμε διαρκώς τα καλά και υπάκουα παιδιά που βάζουν τους φορολογούμενους να πληρώνουν δισεκατομμύρια σε Γερμανούς και Γάλλους και στη συνέχεια αυτοί κάνουν δουλειές με τους Τούρκους. Ως καλοί -οι καλύτεροι- πελάτες των αμυντικών βιομηχανιών τους έχουμε το δικαίωμα να «κάνουμε φασαρία» στο θέμα της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Δεν το κάνει η κυβέρνηση ,γιατί φοβάται την Τουρκία. Όλα τ΄ άλλα είναι κουραστικές δηλώσεις για να δίνει συνεντεύξεις ο κ.Δένδιας.

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις