Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει πάρει την κυβέρνηση στο ψιλό και της κάνει πλάκα. Δεν εξηγείται αλλιώς. Τη μια ημέρα «ξεφουρνίζει» ότι στο Βίλνιους έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο η Αθήνα διαψεύδει. Προηγουμένως, πήγε στα κατεχόμενα για την θλιβερή επέτειο της εισβολής και της κατοχής της μισής Κύπρου και εγκαινιάζει «διεθνές» αεροδρόμιο, με τις ευλογίες των τουριστικών γραφείων -κολοσσών, μεταξύ των άλλων στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Και ενδιάμεσα, αφού τα’ χει κάνει όλα άνω κάτω, λέει ότι στέλνει και μερικά πυροσβεστικά ιπτάμενα μέσα στην Ελλάδα. Ετσι, για την … αλητεία, βρε παιδί μου!

Σιτηρά – Ουκρανία

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, να’ σου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, να αποθεώνει την Τουρκία για τον ρόλο που έχει παίξει έως τώρα ως μεσάζοντας μεταξύ ΠούτινΟυκρανίας και ΟΗΕ για τη συμφωνία των σιτηρών, και να (παρα)καλεί τον Ερντογάν να ξαναμεσολαβήσει για να εφαρμοστεί η συμφωνία, την οποία κατήγγειλε η Μόσχα και αποχώρησε.

Μπορεί να φαίνεται σκηνικό σουρεάλ, αλλά είναι απολύτως ρεαλιστικό. Και στο βάθος το άνοιγμα του «διαλόγου» για τα ελληνοτουρκικά, με τον … ευσεβή πόθο -για την Αθήνα- της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για το οποίο όμως η ελληνική κυβέρνηση και Διπλωματία είναι παντελώς απροετοίμαστη, με κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα και τα αυγά και τα καλάθια.

Κατεχόμενα – Κύπρος

Στις 20 του μηνός, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την συνήθη πρακτική του, βρέθηκε στα κατεχόμενα για να … εορτάσει την εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα – μέλος του ΟΗΕ.

Εκεί, προέβη σε φιέστα εγκαινίων αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, και για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για λύση δύο κρατών. «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου (σ.σ. προς τον ΟΗΕ) να υποστηρίξετε το ιδεατό των δυο ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την ένταση και τη συγκρουσιακή κουλτούρα», είπε.

Ο ίδιος ακόμα είπε ότι πολύ σύντομα το αεροδρόμιο της Τύμπου θα χρησιμοποιείται από διεθνείς πτήσεις. Εως τώρα, πτήσεις γίνονται μόνο από και προς την Τουρκία. Κοντολογίς, ένα παράνομο αεροδρόμιο, μιας ανύπαρκτης χώρας (δεν την αναγνωρίζει παρά μόνο η Τουρκία) θέλει να αποκτήσει «διεθνές αεροδρόμιο». Προφανώς, χάρις στους πάμπολλους τουρίστες, ειδικά από τη Βρετανία και τους tour operators της συγκεκριμένης χώρας και άλλων κρατών.

Πυροσβεστικά

Φεύγοντας από τα κατεχόμενα, και επιστρέφοντας στην Τουρκία, «κατόπιν εντολής Ερντογάν» (όπως και στα καθ’ ημάς στις ανακοινώσεις του μεγάρου Μαξίμου γράφεται «κατόπιν εντολής Μητσοτάκη»), ο Ερντογάν είπε να φανεί γενναιόδωρος στην Ελλάδα. Η «διπλωματία των σεισμών», εξάλλου ισχύει ακόμα. Τώρα και η «διπλωματία των πυρκαγιών».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας με ανάρτησή της στο Twitter, η Τουρκία θα στείλει στη χώρα μας δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η βοήθεια θα σταλεί κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πετροδολάρια – Κόλπος

Στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη κατέληξε ο Τ. Ερντογάν μετά την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, όπου απεκόμισε συμβόλαια δεκάδων δισ. πετροδολαρίων από Εμιράτα και Σ. Αραβία (στενοί «σύμμαχοί» μας, όπως διαφήμιζε τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση).

Ειδικά, στις σημερινές συγκυρίες της οικονομικής στενωπού στην Τουρκία, τόσο τα πετροδολάρια, όσο και τα «δωράκια» δισ. δολαρίων του Μπάϊντεν (περί τα 11 δισ., που, όπως υποστηρίζουν αμερικανικά δημοσιεύματα, εδόθησαν ως υποσχετική πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 – 12 Ιουλίου), αποτελούν καίρια ανάσα για τον Ερντογάν.

Εάν μάλιστα καταφέρει να «πείσει» τον Πούτιν να ξαναεφαρμοστεί η συμφωνία για τα σιτηρά, τα κέρδη Ερντογάν θα είναι πολύ σημαντικά.

Οπως και να’ χει, πάντως, τόσο για τα πετροδολάρια που του έδωσε ο Κόλπος, όσο και για τα φημολογούμενα του Μπάιντεν, θα ζητηθούν από την Τουρκία σοβαρά ανταλλάγματα. Τίποτε δεν χαρίζεται. Πόσο μάλλον, όταν μέχρι πρόσφατα ο Ερντογάν έβριζε τον διάδοχο της Σ. Αραβίας, Σαλμάν, «δολοφόνο». Αλλά όλα αυτά ξεχνιούνται. Με τα απαραίτητα ανταλλάγματα, βέβαια. Το ίδιο, εξάλλου, αναμένεται και με τον έτερο «δολοφόνο», τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Σίσι, που τώρα φαίνεται ότι Κάϊρο και Αγκυρα τα ξαναβρίσκουν.

Και μέσα σε όλα αυτά,να’ σου και πρόσκληση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επισκεφθεί την Τουρκία (!).

 

Νησιά – αποστρατιωτικοποίηση

Ε, μετά από τέτοια έντονη διπλωματική κινητικότητα σε Κόλπο, ΗΠΑ, κατεχόμενα, κ.ο.κ., ο Ερντογάν θυμήθηκε ότι πριν από δέκα ημέρες είχε πει στον Κ. Μητσοτάκη, στη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

«Μιλήσαμε πολύ καθαρά με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για το θέμα του εξοπλισμού αυτών των νησιών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών μου μίλησε, μιλάει και θα μιλάει γι’ αυτό με τον ομόλογό του (σ.σ. Γ. Γεραπετρίτη)» είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην περιοδεία. Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, βρίσκεται σε επαφή με τον ομόλογό του και οι σχέσεις του συμβούλου μου, Τσαγκατάι Κιλίτς, με την ειδική αντιπρόσωπο του Μητσοτάκη (σ.σ. επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού) θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό γρήγορα».

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, αφού σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης. Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις