Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να μην είναι στραμμένα στο πεδίο των μαχών του πολέμου στην Ουκρανία (κάτι που ιστορικά συμβαίνει στην αρχή ενός πολέμου αλλά στην πορεία επικρατεί άλλη επικαιρότητα), πλην όμως η κλιμάκωση είναι επικίνδυνη. Κάποιοι ετοιμάζονται πλέον για τις συνέπειες και τα επακόλουθα ενός μακροχρόνιου πολέμου, ενώ ανησυχίες επικρατούν και για το ενδεχόμενο επέκτασής του, με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων.
Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου για τις εξελίξεις:
«Με όλα τα στρατόπεδα να αναγνωρίζουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης από την αρχή του πολέμου, τόσο το ευρωατλαντικό μπλοκ όσο και η Ρωσία δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν “μέχρι τέλους” τη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, ζωτική για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και τη θέση των καπιταλιστικών κρατών στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αν νικήσει η Ρωσία, «αυτό δεν θα είναι μεγάλη ήττα μόνο για τους Ουκρανούς αλλά ήττα και επικίνδυνο για όλους μας».
Τη στρατηγική σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ η κατάληξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και η “διευθέτηση” με τους όρους τους, ανέδειξε και ο πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν, που συνδιαμόρφωσε μαζί με Ουκρανούς αξιωματούχους το προσχέδιο για το “Σύμφωνο Ασφαλείας”, η εφαρμογή του οποίου θα έβαζε περαιτέρω “μπουρλότο”, αφού προβλέπει διμερείς συμφωνίες της Ουκρανίας, με ΗΠΑ, Βρετανία, κράτη της Ε.Ε., Τουρκία κ.ά. για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη, προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ κ.ά..
Όπως είπε ο Ράσμουσεν στο περιοδικό “Foreign Policy”, οι ΗΠΑ επιδιώκουν με αυτό το σχέδιο “να διορθώσουν το πρόβλημα” της Ρωσίας, θέλουν “να έχουν έναν ισχυρό και σταθερό ανατολικοευρωπαίο εταίρο ως προπύργιο ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις” και τότε “να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην πραγματική παγκόσμια μακροπρόθεσμη πρόκληση: Την Κίνα”.
Το ότι οι ΗΠΑ “τα δίνουν όλα” για να ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία φαίνεται και από τα 16,8 δισ. δολάρια που έχουν δαπανήσει για ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και τα 13,5 δισ. δολάρια για τον ουκρανικό προϋπολογισμό.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται για “απεριόριστη στήριξη για όσο χρειαστεί”.
Υπουργοί και αρχηγοί Άμυνας από περίπου 50 κράτη συναντήθηκαν, την Τετάρτη (12/10), στις Βρυξέλλες στο περιθώριο Συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO, στο πλαίσιο της “Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας” που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον συντονισμό και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Η λίστα με τα όπλα που ζητά η Ουκρανία, περιλαμβάνει κυρίως πρόσθετα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (HIMARS, MLRS) και πυρομαχικά προτύπων του ΝΑΤΟ, οβιδοβόλα (howitzer) και συστήματα αεράμυνας, σε μια φάση που εντείνονται τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας.
Η Μόσχα επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ “είναι μέρος της σύγκρουσης”
Στο πεδίο, η Ρωσία προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς στο Κίεβο και πολλές άλλες πόλεις, κατά της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης επικοινωνιών και υποδομών Ενέργειας, των κτηρίων της Υπηρεσίας Ασφαλείας και του γερμανικού προξενείου, κ.ά.. Απανωτά ρωσικά και ουκρανικά χτυπήματα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη Ζαπορίζια, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι ρωσικές Αρχές της Χερσώνας κάλεσαν σε απομάκρυνση των αμάχων.
“Αναμφίβολα η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια νέα φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” και “θα ενεργήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
Παράλληλα, υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω κλιμάκωση, όποτε κρίνει σκόπιμο η Μόσχα, αλλά και ασκώντας πιέσεις σε δυνάμεις της Δύσης. Καθόλου τυχαία, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, κατηγόρησε το Κίεβο για “πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας” με βομβαρδισμούς “στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια”, αλλά και με “τρεις τρομοκρατικές ενέργειες” κατά του ρωσικού πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ.
“Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι σκληρή […] της ίδιας κλίμακας με τις απειλές για τη Ρωσία”, είπε ο Πούτιν, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, είχε καλέσει την ηγεσία να απαντήσει στην επίθεση κατά της γέφυρας με “άμεση καταστροφή των τρομοκρατών του Κιέβου”.
Καθόλου τυχαία, επίσης, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και Ρώσοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τον τελευταίο μήνα παρατηρείται “σημαντική αύξηση” των ουκρανικών επιθέσεων εναντίον ρωσικών εδαφών που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα έχει απειλήσει το Κίεβο και τα κράτη του ΝΑΤΟ – πρωτίστως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία – ότι αν δεχτεί επίθεση σε ρωσικό έδαφος, και μάλιστα με ΝΑΤΟϊκά όπλα, θα αντιδράσει “με όλα τα μέσα που διαθέτει”.
Ακόμα ένα χτύπημα σημειώθηκε την Παρασκευή (14/10) σε χωριό στη ρωσική επαρχία Μπέλγκοροντ, αυτήν τη φορά σε αποθήκη πυρομαχικών. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης κατηγόρησε τους Ουκρανούς ότι χτυπήθηκε και πολυκατοικία, ενώ το Κίεβο υποστήριξε ότι για το πλήγμα ευθύνεται “αδέσποτος” ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε προς το Χάρκοβο.
Στο μεταξύ, ενώ το ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και πριν από αυτόν, τις τελευταίες βδομάδες στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης φροντίζουν να υπογραμμίζουν καθημερινά ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ “συμμετέχουν de facto σε αυτήν την σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό”, “αποτελούν ήδη μέρος της σύγκρουσης” κ.λπ..
Χαρακτηριστικά, για “κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης” έκανε λόγο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, προειδοποιώντας για “αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών ασύμμετρης φύσης”, ενώ υπενθύμισε τις αναφορές της Δύσης ότι πρέπει “να νικήσουμε τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης”.
Στο μεταξύ, σε στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά προχωράει το ΝΑΤΟ (“Steadfast Noon”) τη Δευτέρα (17/10), και ενδεχομένως και η Ρωσία μέσα στον μήνα, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να σημειώνουν στον διεθνή Τύπο ότι “η μετάβαση από την άσκηση σε στρατιωτική επιχείρηση είναι εύκολη και μπορεί να είναι και αιφνιδιαστική στενεύοντας τραγικά τα περιθώρια αντίδρασης”.
Όπως αναφέρει το “Bloomberg”, το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, την Πέμπτη (13/10), ότι διεξήγαγε ασκήσεις με κινητά επίγεια πυραυλικά συστήματα Yars, ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη στρατηγική πυρηνική άσκηση “Grom”, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται τον Οκτώβρη με “επιστράτευση” υποβρυχίων, αεροπλάνων και πυραύλων και – κατά παρέκκλιση – πραγματοποιήθηκε τον Φλεβάρη, λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ πάντως εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.
Σε καθεστώς “τρομοκρατικού κινδύνου” μπήκε η Λευκορωσία
Σε μια ακόμη εξέλιξη που “μυρίζει μπαρούτι”, Ρωσία και Λευκορωσία ανέπτυξαν κοινή στρατιωτική δύναμη στα νότια σύνορα της τελευταίας με την Ουκρανία, ενώ ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, επαναλαμβάνει τις “εντεινόμενες απειλές” που αντιμετωπίζει η χώρα του από Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία.
Σε συνέχεια των παραπάνω, την Παρασκευή (14/10) ο Λουκασένκο έθεσε τη χώρα σε “καθεστώς αυξημένου τρομοκρατικού κινδύνου” λόγω “κλιμάκωσης στα σύνορα”.
Οι Αρχές της Λευκορωσίας έδωσαν στις δυνάμεις ασφαλείας ευρείες εξουσίες προκειμένου να μπορούν να προλαμβάνουν ή να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από γειτονικές χώρες, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Βλ. Μακέι και “υιοθετήθηκε καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης”.
“Υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποια γειτονικά κράτη σχεδιάζουν προκλήσεις για την κατάληψη κάποιων τμημάτων του εδάφους της Λευκορωσίας”, ισχυρίστηκε».
ieidiseis.gr
EPA | Sergey Kozlov
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις