Για τέχνασμα του Κρεμλίνου κάνει λόγο  το Κίεβο – ΗΠΑ και Γερμανία στέλνουν Patriot στην Ουκρανία

Ως τέχνασμα εξέλαβε το Κίεβο τη πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες Πέμπτη (5/1) για εκεχειρία 36 ωρών με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Ρωσία στις 7 Ιανουαρίου, με βάση το παλιό ημερολόγιο.

Της πρότασης του Ρώσου Προέδρου προς την ουκρανική ηγεσία προηγήθηκε σχετική έκκληση του Προκαθήμενου της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλου, ο οποίος κάλεσε, επίσης χθες, τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

«Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση για να τους καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου», ανέφερε σε ένα μήνυμά του ο Πατριάρχης Κύριλλος, το οποίο αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της Εκκλησίας.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος περιέγραψε πως η εκεχειρία θα πρέπει να εξυπηρετεί ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax εκεχειρία στην Ουκρανία, με διάρκεια από τις 12 σήμερα το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως «λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Σημειωτέον ότι πολλοί Ορθόδοξοι στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση από ουκρανικής πλευράς ήταν αρνητική, δεδομένου ότι το Κίεβο διαβλέπει ιδιοτελές κίνητρο πίσω από την Χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου. «Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντολιάκ.

podoliak

Στη συνέχεια και στο ανώτατο επίπεδο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι εκτίμησε πως η εκεχειρία θα τους φέρει περισσότερες απώλειες, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι επιδιώκει εκεχειρία, προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής. «Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι στην καθιερωμένη βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Και συνέχισε: «Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε.

Στον αντίποδα, ο Ουκρανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε», άποψη την οποία ασπάζεται και η διεθνής κοινότητα.

Κλείσιμο

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Λευκός Οίκος, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να σχολιάζει χθες πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αναζητεί λίγο οξυγόνο» με την 36ωρη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε στην Ουκρανία, επ’ αφορμή των Χριστουγέννων.

Σχολιάζοντας ακόμη την πρώτη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε ο Ρώσος Πρόεδρος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπενθύμισε ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες».

Καθώς το Κίεβο απέρριψε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία έως ότου η Μόσχα αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, «αν ο Πούτιν ήθελε ειρήνη, θα έπαιρνε τους στρατιώτες του στο σπίτι και ο πόλεμος θα τελείωνε. Αλλά προφανώς θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο μετά από ένα σύντομο διάλειμμα» δήλωσε χθες η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, με αμφότερους Βερολίνο και Ουάσιγκτον να αποφασίζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, το οποίο αφορά σε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία.

Το Βερολίνο θα παραδώσει, επίσης, στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά την αντίστοιχη προσφορά της Ουάσιγκτον τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία θα καλωσορίζουν «επιπλέον δωρεές συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και οχημάτων μάχης» από συμμάχους.

Τέλος, εκ μέρους της ΕΕ, «υπάρχει ένας επιτιθέμενος: το Κρεμλίνο. Και ένα θύμα: ο ουκρανικός λαός. Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων είναι η μόνη σοβαρή επιλογή για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας» σχολίασε μέσω Twitter και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταλήγοντας πως «η ανακοίνωση της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός είναι τόσο ψεύτικη και υποκριτική όσο οι παράνομες προσαρτήσεις- γκροτέσκο και τα συνοδευτικά δημοψηφίσματα».

Γεωργία Σαδανά
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις