Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κατηγορήθηκε ότι έσπειρε τον όλεθρο στο Χαλέπι της Συρίας το 2017 – Η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε λίγες ώρες μετά την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς

Οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ουκρανία έφεραν την υπογραφή του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «Στρατηγός Αρμαγεδδών» και έχει τη φήμη του «διεφθαρμένου» και «βάναυσου» στρατιωτικού.

Ο 56χρονος Σουροβίκιν που έχει αναλάβει τώρα την επίβλεψη των ρωσικών δυνάμεων ήταν ο επιβλέπων της καταστροφής του Χαλεπίου το 2017. Ο διορισμός του στη νέα του θέση έγινε το Σάββατο λίγες ώρες μετά το χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χάσει σημαντικό έδαφος στις προσπάθειες που έκαναν για να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν γεννήθηκε το 1966 στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Το 1980 έλαβε μέρος στον πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν ενώ τη δεκαετία του 90  πολέμησε στο Τατζικιστάν και την Τσετσενία. Μάλιστα δύο φορές βρέθηκε στη φυλακή καθώς στρατιώτες που εκτελούσαν διαταγές του κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Αυγούστου του 1991 σκότωσαν διαδηλωτές στη Μόσχα.

Πιο συγκεκριμένα ηγήθηκε μιας μεραρχίας που πέρασε μέσα από τα οδοφράγματα δημοκρατικών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τις ζωές τους. Παρέμεινε για οκτώ μήνες στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να δικαστεί καθώς έγινε γνωστό ότι ακολουθούσε εντολές. Τέσσερα χρόνια αργότερα – το 1995 – καταδικάστηκε για παράνομο εμπόριο όπλων.

Μια μεραρχία αρμάτων μάχης υπό τη διοίκηση του διέρρηξε μια σειρά διαδηλωτών στο κέντρο της Μόσχας, συντρίβοντας τρεις ανθρώπους μέχρι θανάτου. Πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς δίκη όταν οι αξιωματούχοι αποφάνθηκαν ότι ακολουθούσε εντολές. Το 1995, καταδικάστηκε για παράνομο εμπόριο όπλων, ωστόσο η ποινή του ανατράπηκε.

Την περίοδο που ήταν διοικητής των στρατευμάτων στην Τσετσενία έμεινε στις μνήμες πολλών επειδή είχε δηλώσει ότι για κάθε νεκρό Ρώσο στρατιώτη θα σκότωνε τρεις αντάρτες. Ακόμη υπήρξε διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και του απονεμήθηκε μετάλλιο. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Συρία ήταν ο επιβλέπων της καταστροφής του Χαλεπίου ενώ κατηγορήθηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συνενοχή στον βομβαρδισμό της συριακής πόλης.

Μέχρι και το Σάββατο ο «Αρμαγγεδών» ηγούνταν των ρωσικών δυνάμεων στον ουκρανικό Νότο όπως ανέφερε μία έκθεση του υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα ειδικοί ανέφεραν ότι διορίστηκε από τον Πούτιν εξαιτίας της σκληρότητάς του. Όμως κάποιοι άλλοι αναλυτές ανέφεραν ότι έχει αναλάβει το κουμάντο εδώ και αρκετό καιρό.

Τον Ιούνιο ο στρατηγός Κυρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είχε δηλώσει ότι «ο Σουροβίκιν ξέρει πώς να πολεμά με βομβαρδιστικά και πυραύλους». Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατιωτικού αναλυτή Forbes McKenzie, στο SkyNews η φήμη που έχει ο Σουροβίκιν δικαιολογεί τον διορισμό του.

«Θεωρείται ως ήρωας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας», είπε. «Έχει δείξει την ικανότητά του να διεξάγει έναν πόλεμο που περιλαμβάνει πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, το τελευταίο από τα οποία χρησιμοποίησε στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην πρόσφατη ιστορία, άρα αυτό δείχνει ικανότητα», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ το Σάββατο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την αξιολόγηση που έκανε για τον διορισμό του Σουροβίκιν.

«Για μεγάλο μέρος της επιχείρησής της, η Ρωσία πιθανότατα δεν είχε έναν μόνο εξουσιοδοτημένο διοικητή πεδίου. Ο στρατηγός Αλεξάντρ Ντβόρνικοφ πιθανότατα κατείχε τον ρόλο για μια περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2022, αλλά δεν είναι σαφές εάν ήταν σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στις συχνά ανόμοιες και ανταγωνιστικές ομάδες δυνάμεων», ανέφερε το Foreign Office.

«Ο διορισμός του Σουροβίκιν πιθανότατα αντανακλά μια προσπάθεια της ρωσικής εθνικής ασφάλειας να βελτιώσει την εκτέλεση της επιχείρησης. Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να ανταγωνιστεί ένα ολοένα και πιο φατριακό ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διαθέτει ανεπαρκείς πόρους για να επιτύχει τους πολιτικούς στόχους που έχουν τεθεί στην Ουκρανία», συμπλήρωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Σουροβίκιν ευχαρίστησε τον σκληρό πυρήνα των Ρώσων που εμφανίζονταν ολοένα και απογοητευμένοι από την εξέλιξη του πολέμου. Ειναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Wagner Group γνωστός και ως «σεφ του Κρεμλίνου», Γεβγένι Πριγκόζιν, δήλωσε σύμφωνα με τους Times ότι «ο Σουροβίκιν είναι ο πιο ικανός διοικητής του ρωσικού στρατού».

«Είναι ο ίδιος αξιωματικός που χωρίς δισταγμό, έχοντας λάβει διαταγή, μπήκε σε ένα τανκ και έσπευσε να σώσει τη χώρα του», είπε ο Πριγκόζιν, αναφερόμενος στην καταστολή των διαδηλωτών στη Μόσχα που τον οδήγησαν στη φυλακή.

Θέση για τον διορισμό του Σουροβίκιν πήρε και ο Τσετσένιος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ. Σύμφωνα με τον Καντίροφ η εισβολή της Ουκρανίας βρίσκεται πλέον «σε αξιόπιστα χέρια».

Το όνομα του προκατόχου του δεν αποκαλύφθηκε ποτέ επίσημα, αλλά ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν ο στρατηγός Alexander Dvornikov – επίσης στρατηγός του Β’ Πολέμου της Τσετσενίας και Ρώσος διοικητής στη Συρία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις