Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να πραγματοποιούν πλήγματα σε βάθος στη Ρωσία
Ο Μιχαΐλο Φεντόροφ μίλησε σχετικά με τη βιομηχανία drone σε περίοδο πολέμου σε μια συνέντευξη στο Κίεβο στην οποία αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τον τομέα, έπειτα από ένα κύμα επιθέσεων με drone σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
“Η κατηγορία μεγάλου βεληνεκούς drones καμικάζι μεγεθύνεται, με βεληνεκές 300, 500, 700 και 1.000 χιλιόμετρα. Πριν από δύο χρόνια, αυτή η κατηγορία δεν υπήρχε.. καθόλου”, είπε στο Reuters.
Ο Φεντόροφ, 33 ετών, είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας της Ουκρανίας να αναπτύξει ιδιωτικές στρατιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις για να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν την βιομηχανία drone καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του και η Ουκρανία επιδιώκει νέους τρόπους να απαντήσει απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.
Η πρόσφατη σειρά πληγμάτων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, είπε, αντανακλά την πρόοδο της κυβέρνησης στην ταχεία απορρύθμιση της αγοράς drone και στην αύξηση της χρηματοδότησης για αυτήν, με το κράτος να ενεργεί ως κοινοπρακτικός επενδυτής.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε επιχορηγήσεις έχουν διατεθεί σε στρατιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω της πρωτοβουλίας BRAVE1 που δημιούργησε η κυβέρνηση πέρυσι, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο δεκαπλάσιο το 2024, είπε.
“Θα αγωνιστούμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση ακόμη περισσότερο”, πρόσθεσε. Σε αντίθεση με τη Ρωσία όπου το κράτος κυριαρχεί στην παραγωγή drone, η τεράστια πλειονότητα των κατασκευαστών στην Ουκρανία είναι ιδιώτες. Ο Φεντόροφ είπε πως μόνο μία στις 10 εταιρίες των οποίων τα drones μπορούν να πετάξουν τόσο μακριά όσο περιοχές γύρω από τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη είναι κρατική. Από τον πρώτο χρόνου του πλήρους κλίμακας πολέμου, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες ιρανικά drones “Shahed”.
Τα επίπεδα παραγωγής και οι παραδόσεις της Ουκρανίας αυξήθηκαν περισσότερο από 120 φορές στο 2023, σύμφωνα με τον Φεντόροφ, στο πλαίσιο μια ευρύτερης πολεμικής ώθησης για ανάπτυξη και παραγωγή drones ώστε να μειωθεί το χάσμα με τις ικανότητες της Ρωσίας να εξαπολύει πλήγματα.
Ο Φεντόροφ είπε πως συμφωνεί με μια εκτίμηση του επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ ότι το Κίεβο έφθασε σε ένα “ορισμένο είδος ισοτιμίας” με τη Μόσχα στην παραγωγή drones μεγάλου βεληνεκούς.
Συνολικά περισσότερα από 300.000 drones διαφορετικών τύπων παρήχθησαν βάσει συμβολαίων πέρυσι και περισσότερα από 100.000 στάλθηκαν στο μέτωπο, είπε, προσθέτοντας πως τα στοιχεία δεν καλύπτουν προμήθειες εθελοντών οι οποίες, είπε, είχαν “σημαντική συμβολή”.
“Απομακρύναμε φόρους σε UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα), εξαρτήματα, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες συμβολαιοποίησης, και τη διαδικασία για απόσυρση”, είπε. “Με άλλα λόγια, απομακρύναμε όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και τα αντιμετωπίσαμε μέσα σε έξι μήνες περνώντας όλους τους απαραίτητους νόμους και αποφάσεις”.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει θέσει ως στόχο για την Ουκρανία φέτος την παραγωγή ενός εκατομμυρίου drones First Person View (FPV), τα οποία είναι φθηνής κατασκευής μετατρέπονται σε όπλα σε τεράστιες ποσότητες και από τις δύο πλευρές του μετώπου.
Η βιομηχανία drone της Ουκρανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξαρτήματα από ξένες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, που θεωρείται ευρέως σύμμαχος της Ρωσίας. Ο Φεντόροφ είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια για τοπική παραγωγή εξαρτημάτων.
“Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε αυτή την τάση, μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα έχουμε πολλές εταιρίες που θα έχουν ήδη κατασκευάσει πάνω από το 50% των εξαρτημάτων τους τοπικά”.
Η απότομη αύξηση στην πρόσφατη παραγωγή ασκεί τόσο μεγάλη πίεση στη διοικητική μέριμνα ώστε έπρεπε να γίνουν γρήγορα αλλαγές προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, είπε. “Μόνο τον Δεκέμβριο, οι παραδόσεις drones ήταν 50 φορές μεγαλύτερες από ολόκληρο το 2022. Φανταστείτε, το σύστημα δεν ήταν έτοιμο για αυτό, και νομίζω πως η διοικητική μέριμνα δεν συνειδητοποίησε πως τέτοιοι όγκοι ήταν δυνατοί”.
Ο ιδιωτικός τομέας ανακόπηκε επίσης από ένα κρατικό μονοπώλιο στην κατασκευή πυρομαχικών drone. Η Ουκρανία πέρασε ένα ψήφισμα που έθετε τέλος στο κρατικό μονοπώλιο πριν από τρεις μήνες και αργότερα έβαλε τέλος σε ένα άλλο στην κατασκευή βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών.
“Τους τελευταίους τρεις μήνες, πάνω από 20 εταιρίες έχουν περάσει από δοκιμές και μπορούν τώρα να παραδώσουν πυρομαχικά στο κράτος”, είπε. Η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει 20.000 χειριστές drone αφότου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την παροχή επιχορηγήσεων για στρατιωτική εκπαίδευση σε ιδιωτικές σχολές στις αρχές του 2023, είπε. Υπάρχουν 20 τέτοιες σχολές, πρόσθεσε. “Πληρώνουμε για κάθε στρατιωτικό που έρχεται σε αυτές τις σχολές. Τώρα έχουμε ένα σχέδιο να το μετατρέψουμε σε ένα ευρύτερο κρατικό πρόγραμμα και να εκσυγχρονίσουμε, επικαιροποιήσουμε αρκετά κέντρα εκπαίδευσης και να τα κάνουμε να λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο”.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις