Οι σχεδιασμοί του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία προσκρούουν στην πραγματικότητα του μετώπου – Η ενίσχυση με τους επιστρατευμένους μπορεί να μην είναι αρκετή για να ανατρέψει την κατάσταση

Όσο οι δυνάμεις των Ουκρανών συνεχίζουν την προέλασή τους, η απάντηση της Ρωσίας με τις δυνάμεις που επιστράτευσε, περίπου 300.000 άνδρες μπορεί πλέον να μην είναι αρκετή, τονίζουν αναλυτές.

Η Ρωσία, εκτιμούν οι ίδιοι, χρεάζεται κάτι περισσότερο από πολλούς ενόπλους για να κερδίσει ξανά την πρωτοβουλία.

Η Μόσχα και προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος έχουν στρέψει την προσοχή τους (και προφανώς προσπαθούν να στρέψουν εκεί την προσοχή της Δύσης) σε άλλα ζητήματα, γράφει η Washington Post.

Τα δημοψηφίσματα, οι προσαρτήσεις των ουκρανικών επαρχιών και οι απειλές χρήσης πυρηνικών ήρθαν την ώρα που τα μέτωπα στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία κατέρρεαν, με τους Ρώσους να υποχωρούν αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και στρατιωτικό υλικό. Εδαφικά κέρδη που είχε εξασφαλίσει η Ρωσία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο εξανεμίζονται μέσα σε ημέρες -αν όχι και ώρες.

Μπορεί να τα ξανακερδίσει η Μόσχα; Η επιστράτευση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική, αλλά γίνεται με τρόπο τυχαίο και -αν κρίνουμε από όσα βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα- το έμψυχο προσωπικό δεν φαίνεται ούτε πρόθυμο ούτε πρώτης τάξεως πολεμιστές.

Εδώ όμως είναι το κλειδί, λένε οι αναλυτές. Οι οργισμένοι, τρομαγμένοι από την προοπτική του πολέμου και ανεκπαίδευτοι ένστολοι δεν γίνονται στρατιώτες αν τους δώσεις όπλα και τους στείλεις στην πρώτη γραμμή.

ukraine-map-south
Η κατάσταση του μετώπου στη νότια Ουκρανία αργά στις 4 Οκτωβρίου
ukraine-map-east
Η κατάσταση του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία στις 5 Οκτωβρίου

Η Ρωσία, συνεχίζει η Washington Post, μέχρι να ρίξει στη μάχη τους επιστρατευμένους κινδυνεύει να χάσει τα περισσότερα εδάφη που κατέλαβε. Ερώτημα είναι, βέβαια, αν η Ρωσία θέλει απλώς να σταθεροποιήσει την κατάσταση προς το τέλος του φθινοπώρου ή και τον χειμώνα ακόμη και τη άνοιξη.

Αυτό που μπορεί να σώσει τη Ρωσία είναι να χάσουν οι Ουκρανοί τη δυναμική τους, γιατί οι εφεδρίες τους και το υλικό, ακόμη και με τη βοήθεια της Δύσης, δεν είναι ανεξάντλητο.

Το πότε σταματά ένας στρατός την (αντ)επίθεσή του είναι ένας δύσκολος γρίφος. Όσο και αν το ηθικό των Ουκρανών είναι ψηλά, η εφοδιαστική αλυσίδα φτάνει στα όριά της όπως και οι αντοχές των στρατιωτών.

Σε κάθε περίπτωση, επτά και πλέον μήνες πολέμου μας δείχνουν ότι η επιστράτευση ίσως έρχεται πολύ αργά. Είναι όμως μια ευκαιρία για τον ίδιο τον Πούτιν να διαπιστώσει την κατάσταση του στρατού του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις