Εισάγουμε ρωσικό φυσικό αέριο (μέσω Turkstream) πληρώνοντας χαράτσι σε Τούρκους και Βούλγαρους και συνεχίζουμε να μη βγάζουμε άχνα!

 

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο στην είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, εάν η Σόφια δεν καταργήσει τον φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο που έχει επιβάλει εδώ και μήνες και σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία, μιας και το αέριο φθάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω του αγωγού Turkstream.

Την αναφορά αυτή έκανε ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, παρότι η Βουδαπέστη έχει φιλικές διαθέσεις απέναντι στη Μόσχα και η πλειονότητα των ουγγρικών προμηθειών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Η Βουλγαρία επέβαλε φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο τον Οκτώβριο, απειλώντας να αυξήσει τις τιμές των ουγγρικών εισαγωγών που ρέουν μέσω του τουρκικού αγωγού.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Βούλγαρους ότι εάν το διατηρήσουν αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα ασκήσουμε βέτο στην είσοδό τους στη Σένγκεν», είπε ο Σιγιάρτο.

Ο Ούγγρος είπε ακόμα ότι η απόφαση για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν έχει προγραμματιστεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα και σχολίασε ξεκαθαρίζοντας: «Έτσι άρχισαν ξαφνικά να καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάργηση του νόμου. Αν το ακυρώσουν, θα αποσύρουμε και την απόφασή μας σχετικά με το βέτο».

 

Βήμα πίσω από τη Βουλγαρία – Τσιμουδιά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε μια προσπάθεια να εισέλθει στην… πολυπόθητη Ζώνη Σένγκεν, ο βουλγαρικός κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να αναστείλει τον φόρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον έως ότου η ΕΕ παρουσιάσει μια καλύτερη λύση.

Η ψήφιση της νομοθεσίας που εισήγαγε φόρο μεταφοράς φυσικού αερίου 10,2 ευρώ ανά MWh ψηφίστηκε προ διμήνου, αλλά η Βουλγαρία εγκατέλειψε τον φόρο διέλευσης μετά από έντονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο νόμος δεν παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ…

 

«Αυτός ο φόρος δεν θα πρέπει να είναι μονομερής από την πλευρά της Βουλγαρίας, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένας τέτοιος φόρος μπορεί να επιβληθεί μόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τρόπο που θα είχε πραγματικά αντίκτυπο στην οικονομία και στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Κιρίλ Πετκόφ, πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PP.

Το βουλγαρικό χαράτσι προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τη Σερβία, την Ουγγαρία και τα Σκόπια, αλλά καμία απολύτως αντίδραση από την Ελλάδα, παρότι απειλεί τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, αυξάνει κι άλλο τους λογαριασμούς των καταναλωτών ενόψει χειμώνα και καθιστά την Αθήνα ακόμα πιο ασφυκτικά εξαρτημένη από την Τουρκία!

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις