Το συνηθίζει ο Πρωθυπουργός να παρουσιάζει την Ελλάδα σαν παράδεισο στο εξωτερικό- εδώ το κάνει εντός της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική δημοσιογραφία στην πλειοψηφία της, του επιτρέπει να το κάνει χωρίς αντίλογο.

Πολλά παράδοξα σημειώθηκαν στο τελευταίο, οικογενειακό, ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λονδίνο. Ο κοινός παρονομαστής τους είναι η ευχέρεια του να παραπληροφορεί τους πάντες όταν βρίσκεται εκτός Ελλάδας και κάποιες πρωτοβουλίες του που αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας.

Αν ληφθεί υπόψη η σκαιά αντιμετώπιση του από τα μεγαλύτερα δυτικά ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, ούτε έξω πάει καλά. Απλώς ψεύδεται καλύτερα.

Να αρχίσουμε από όσα είπε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Από το 1982 που η Μελίνα Μερκούρη έθεσε το θέμα στη διάσκεψη ΟΥΝΕΣΚΟ στο Μεξικό, ο όρος που χρησιμοποιούν οι Έλληνες πολιτικοί είναι «επιστροφή». Λογικό: ζητάμε να μας επιστρέψουν αυτά που μας έκλεψαν.

Τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί ο βρετανικός Τύπος. Υπέρ της «επιστροφής» καλείται συχνά να αποφανθεί η βρετανική κοινή γνώμη και υπερθεματίζει…

Για την «επιστροφή» ρωτήθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στο Λονδίνο- στο LSE. Περιέργως όμως χρησιμοποίησε στην απάντησή του τον όρο «επανένωση». Και «όχι επιστροφή» όπως τόνισε. Μυστήρια πράγματα.

Αλλά παράδοξο είναι ότι στο πρόγραμμά του δεν μπήκε συνάντηση γνωριμίας με τον νέο πρωθυπουργό της Μεγ. Βρετανίας, όπως θα περίμενε κανείς. Δεν το επιδίωξε ή έφαγε πόρτα από τον Σούνακ;

Υπήρξε όμως μια … επαναληπτική συνάντηση του πρωθυπουργικού ζεύγους με τον βασιλιά Κάρολο- άνευ βασιλικής συζύγου. Αν δεν δικαιολογείται ως εκδήλωση μεγαλομανίας- πως λέμε: «κι η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες»- ποιον άλλο λόγο είχε να χάνει το χρόνο του με έναν εστεμμένο που δεν είχε καμία αρμοδιότητα; Ποιος άλλος Πρωθυπουργός επιδίωξε να συναντηθεί με την Ελισάβετ;

Σύμφωνα με τη «Daily Mail», συζήτησαν την «ανακαίνιση του Τατοΐου» – το οποίο η εφημερίδα αναφέρει ως «οικογενειακό σπίτι του πρίγκιπα Φιλίππου». Αναφέρεται επίσης κάποιο «κοινό σχέδιο μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας» ώστε να μετατραπεί σε μουσείο. Το ίδρυμα Prince’s Trust, «παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του ιστορικού παλατιού».

Από πότε ένας πρωθυπουργός που σπούδασε οικονομικά, κάνει τον αρχιτέκτονα και ενημερώνεται από έναν, επίσης άσχετο στα αρχιτεκτονικά, για ένα αρχιτεκτονικό πρόγραμμα επί ελληνικού εδάφους και επί ελληνικής περιουσίας, για το οποίο υπάρχουν ήδη ελληνικές μελέτες;

Τι ακριβώς συζήτησε για ένα έργο που έχει ήδη ξεκινήσει, με σχέδια πολύ καλύτερα, από τις αερολογίες του Καρόλου-όπως λένε οι γνωρίζοντες;

Ο εν λόγω βασιλιάς δείχνει ενδιαφέρον κυρίως για την αποκατάσταση της κακής φήμης των προγόνων του στην Ελλάδα. Κυρίως των δυο καταστροφικών Κωνσταντίνων. Του ζώντος και του υπεύθυνου για τον εθνικό Διχασμό, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή…

Ο Μητσοτάκης συνδράμει τον Κάρολο με πρόσχημα την «τεχνογνωσία» για το Τατόι -που έπρεπε ήδη να έχει αποκατασταθεί. Αλλά ο Κάρολος δεν νοείται να έχει λόγο. Μπορεί να προσκυνάει στους οικογενειακούς τάφους. Αλλά προς τι οι αναφορές στη, βλαπτική για την Ελλάδα, δυναστεία;

Προφανώς ο Μητσοτάκης ξεχνάει ότι ο ελληνικός λαός τους έδιωξε και μόνο ο πατέρας θεωρούσε το δημοψήφισμα «unfair». Ίσως δεν έμαθε ποτέ ότι παππούς του Καρόλου- ο Ανδρέας, πατέρα του Φίλιππου- καταδικάσθηκε σε θάνατο για τη συμφορά του 1922- αλλά δεν εκτελέσθηκε η ποινή – και ο ίδιος απαρνήθηκε την ελληνική ταυτότητά του, μιλώντας με απέχθεια για τους Έλληνες.

Σε ποιους πουλάνε φούμαρα για τον φιλελληνισμό της βρετανικής αυλής. Τουλάχιστον η μητέρα του Καρόλου είχε την ευπρέπεια να μη την επικαλείται. Θα αλλάξουμε την Ιστορία;

Κατά τα λοιπά σε μια συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός σε -επιλεγμένο- κοινό με τον καθηγητή Kevin Featherstone- που ο Γ. Παπανδρέου είχε …σύμβουλο- χρησιμοποίησε διατυπώσεις, που είτε είναι χονδροειδή ψευδή είτε ωμή παραπληροφόρηση.

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε αποτύπωναν την – κακή-εικόνα που υπάρχει για αυτόν στην Ευρώπη. Αλλά ο ίδιος μιλούσε για το …κράτος δικαίου- όταν γι αυτό ελέγχεται από τα Ευρωπαϊκά Όργανα-επιτιθέμενος στους «λαϊκιστές». Μόνο που σήμερα οι ανακρίσεις στην Ευρώπη δεν γίνονται γι΄ αυτούς.

Μίλησε για τα «μεγάλα λάθη» με τα Μνημόνια, σαν να έγιναν μόνα τους, και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα του χρέους δεν αντιμετωπίστηκε» στα δυο πρώτα, κρύβοντας ότι ρυθμίσθηκε στο τρίτο.

Παρουσίασε θολά, την ενεργειακή πολιτική του αποκρύπτοντας τη σπουδή του για την απολιγνητοποίηση και εισήγαγε την προτίμησή του στη… πυρηνική ενέργεια, ως «ενδιάμεση και -μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης». Παλιό σχέδιο του πατρός του, για όσους θυμούνται.

Έλεγε ανακρίβειες για την τουριστική πολιτική, όταν του επισημάνθηκε ότι «επιτρέπετε κτίρια σε ζώνες όπου το περιβάλλον θα μπορούσε να απειληθεί από την ανάπτυξη»: «υπάρχουν περιορισμοί». Όταν καταπατώνται ακόμη και περιοχές του δικτύου Natura.

Όταν ο Kevin Featherstone ότι είπε ότι «ο κόσμος αμφισβητεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό σας» τον κούφανε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι πιο προοδευτική κοινωνικά από ό,τι πολλές προγενέστερες κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρητικά ανήκαν στην κεντροαριστερά».

Για το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, είπε ότι «πρώτοι δημιουργήσαμε ειδικές μονάδες στα αστυνομικά μας τμήματα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», όταν στα αστυνομικά τμήμα είναι που παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο.

Στις ερωτήσεις για τις διεθνείς επικρίσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό από το ΒBC, τους New York Times, και τη Διεθνή Αμνηστία τα έβαλε με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που «δεν είναι αντικειμενικά», συνδέοντας τις αποκαλύψεις τους με …τουρκικό δάκτυλο.

Στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη επανέλαβε τις χειρότερες δικαιολογίες περί «νομιμότητας»: «Δεν έπρεπε να έχει συμβεί, και γι’ αυτό άνθρωποι παραιτήθηκαν», είπε, αλλάζοντας την θέση του ότι οι ίδιος τους απομάκρυνε.

Ψέματα έλεγε και όταν μιλούσε για τον εαυτό του: «Κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να επιστρέψω, το 1997, πρόθυμος να δεχθώ μια δουλειά με χαμηλότερες αποδοχές, επειδή ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα, επειδή πίστευα ότι η χώρα προχωρούσε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το 1997 κυβερνούσε ο Σημίτης και δεν «δέχθηκε» καμία δουλειά, που του πρότειναν: μπήκε με υψηλότερες αποδοχές σε δυο Τράπεζες, ως ρουσφέτια στον πατέρα του.

«Παρόλα αυτά, δεν έχω καταφέρει να πείσω τα παιδιά μου να το κάνουν», πρόσθεσε. Όταν είναι γνωστό ότι η σημερινή εργασία της κόρης του στο εξωτερικό, συνδέθηκε με τις δουλειές που κάνει η κυβέρνησή του με τους εργοδότες της.

Το συνηθίζει ο Πρωθυπουργός να παρουσιάζει την Ελλάδα σαν παράδεισο στο εξωτερικό- εδώ το κάνει εντός της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική δημοσιογραφία στην πλειοψηφία της, του επιτρέπει να το κάνει χωρίς αντίλογο.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις