Προσεχώς τουριστικά χωριά – γίγας στα δημοφιλή νησιά της χώρας με δικές τους ανεμογεννήτριες και με τη βούλα Μητσοτάκη. Όταν ο πρωθυπουργός μιλάει για μέτρα έναντι της έντονης τουριστικοποίησης εννοεί ότι αυξάνεται το ποσό της golden visa στις 800 χιλιάδες ευρώ. Όταν μιλάει για “έξυπνα ψηφιακά νησιά” εννοεί εργολαβίες εκατομμυρίων ευρώ για το χτίσιμο γιγάντιων τουριστικών χωριών.

Ένα τέτοιο “χωριό γίγας” ετοιμάζεται να οικοδομηθεί στην Αστυπάλαια όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην “Καθημερινή” ο Γιώργος Λιάλιος. Ένα τουριστικό χωριό γίγας που «θα ξεπερνάει σε έκταση τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού” και προβληματίζει έντονα τους νησιώτες. Ποιός θυμάται πως στο ίδιο νησί πριν δυο χρόνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε το μεγάλο αναπτυξιακό έργο «Astypalea: smart & sustainable island» (Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί); Ένα εγχείρημα ψηφιοποίησης απομακρυσμένου νησιού της χώρας που υποτίθεται θα ήταν προπομπός για τα μελλοντικά ψηφιακά σχέδια. Τελικά δυο χρόνια μετά, αποδεικνύεται πως το smart island είναι μόνο μπετόν και τσιμέντο για βίλες και γιγάντια ξενοδοχεία που θα κατασκευαστούν στο δεύτερο λιμάνι της Αστυπάλαιας.

Όπως αποκαλύπτει ο Γ. Λάλιος στην “Καθημερινή” το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έδωσε το πράσινο φώς για τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού με βίλες και ξενοδοχεία σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 1.977 στρεμμάτων στη θέση Βίγλα, κοντά στο λιμάνι Αγίου Ανδρέα (το δεύτερο λιμάνι του νησιού). Το επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία δύο τουριστικών χωριών (σύνθετα τουριστικά καταλύματα) με την ανέγερση 250 βιλών προς πώληση ή μίσθωση και δύο ξενοδοχεία. Η συνολική δόμηση υπολογίζεται σε 21.000 τ.μ. Η επένδυση, όπως γράφει, προωθείται μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), ενός πλαισίου-ομπρέλας που τροποποιεί τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης, δηλαδή ό,τι ισχύει πολεοδομικά για τους υπόλοιπους, σε μια περιοχή.

 

Οι φορείς του νησιού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αφού η δόμηση για το εν λόγω εγχείρημα θα είναι τριπλάσια από την επιτρεπόμενη σήμερα. Επιπλέον μια τέτοια επένδυση, όπως δηλώνει η δημοτική αρχή που είναι αντίθετη στο σχέδιο, είναι εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα του νησιού και το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής του ανάπτυξης και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υπάρχουσες υποδομές, όπως οι δρόμοι, η παροχή νερού, τα λύματα, ο φωτισμός, η καθαριότητα. Φυσικά οι αντιρρήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν και το αρμόδιο όργανο έδωσε την έγκριση του. Σημασία βλέπετε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει η προώθηση με κάθε μέσο και τρόπο των αναπτυξιακών επενδύσεων των φίλων χορηγών επιχειρηματιών. Για αυτή την “ανάπτυξη” αλλάζουν και όροι δόμησης και νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα.

Νόμιμη η επένδυση με το νέο Χωροταξικό τουρισμού

Η τεράστια κλίμακα αυτής της επένδυσης που έλαβε το πράσινο φώς έρχεται σε αντίθεση με το προεδρικό διάταγμα του 2002 για την προστασία 25 μικρών νησιών του Αιγαίου (ΦΕΚ 402Δ). Σύμφωνα με αυτό, η μέγιστη δόμηση ανά ακίνητο για τουριστικές χρήσεις ανέρχεται σε 1.500 τ.μ. Αυτά τα εμπόδια ωστόσο ξεπερνιούνται.

Το νέο τουριστικό Χωροταξικό για το οποίο έγραψε το neostrategy πρόσφατα με αφορμή την κατάργηση των περιοχών Natura προς χάρη των τουριστικών επενδύσεων, θα επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών τουριστικών “χωριών”. Η ανέγερση τους προβλέπεται σχεδόν παντού, σε ακατοίκητα νησιά, αρχαιολικούς χώρους, προστατευόμενες εθνικά περιοχές με ειδικό καθεστώς δόμησης. Σύμφωνα με το σχέδιο Χωροταξικού που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως τις 15 Σεπτεμβρίου, τα νησιά της χώρας χωρίζονται σε τρεις ομάδες στις οποίες καταργούνται οι προηγούμενες ποσοστώσεις δόμησης και επιτρέπονται οι τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Και δικιά τους ενέργεια με Αιολικά Πάρκα

Στα τουριστικά χωριά γίγας σαν αυτό που ετοιμάζεται στην Αστυπάλαια, το Χωροταξικό έχει κι άλλες προβλέψεις. Όπως τις συνέργειες με τις εταιρείες ενέργειας για την κατασκευή αιολικών Πάρκων! Αυτός είναι και ο διακηρυγμένος στόχος των υπουργείων Ενέργειας και Τουρισμού που στο τουριστικό Χωροταξικό προβλέπουν την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και των υποστηρικτικών τους υποδομών.

Σε αυτές θα υπάρχει δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικές υποδομές, δηλαδή ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Ως αιτιολογία στο σχέδιο προτάσσεται η αυτόνομη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα τεράστια οικοδομήματα με πρόφαση πάντα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Του Τάσου Σιδέρη

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις