Παγκόσμια μόδα φαίνεται ότι είναι το Predator, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για την παρακολούθηση πολιτικών και μη προσώπων, με την Apple να επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι παρακολουθήσεις.
Συγκεκριμένα, με επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρον Ουάιντεν, κυβερνήσεις που δεν κατονομάζονται παρακολουθούν χρήστες από τις ειδοποιήσεις που αποστέλλονται στα κινητά τους, όπως δηλαδή γίνονταν οι παρακολουθήσεις από το Predator.
Ο Ουάιντεν και το επιτελείο του δεν διευκρίνισαν σε ποιες κυβερνήσεις αναφερόταν η επιστολή, ούτε από πού προήλθε η πληροφορίας. Ωστόσο πηγή του Reuters επιβεβαίωσε ότι η πρακτική εφαρμόζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από συμμαχικές τους χώρες. Προφανώς αναφέρονται στις χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) που χρησιμοποιούσαν το Predator, καθώς όπως έχει αποκαλύψει το pronews.gr χρησιμοποιούσαν έναν παρόμοιο τρόπο για να «παγιδεύουν» τους στόχους τους.
Την πρακτική επιβεβαίωσε έμμεσα η Apple, η οποία δήλωσε πως μέχρι σήμερα δεν της επιτρεπόταν να μιλήσει δημόσια για το θέμα.
Ειδοποιήσεις (push notifications) αποστέλλονται από κάθε είδους εφαρμογές προκειμένου να ενημερώνουν τον χρήστη για εισερχόμενα μηνύματα, κλήσεις και ενημερώσεις.
Αυτό που συχνά δεν συνειδητοποιούν οι χρήστες είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι ειδοποιήσεις περνούν μέσα από διακομιστές της Google (για τα κινητά Android) ή της Apple (για τα iPhone).
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες έχουν προνομιακή πρόσβαση στις ειδοποιήσεις και μπορούν να «διευκολύνουν την παρακολούθηση σχετικά με το πώς οι χρήστες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές» γράφει ο Ουάιντεν.
Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, οι κυβερνήσεις ζητούν από τις δύο εταιρείας τα μεταδεδομένα των ειδοποιήσεων, τα οποία τους επιτρέπουν για παράδειγμα να συνδέουν τους ανώνυμους χρήστες εφαρμογών επικοινωνίας με συγκεκριμένους λογαριασμούς Apple ή Google.
Επιβεβαιώνει η Apple
Με την επιστολή του ο γερουσιαστής ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτρέψει στην Google και την Apple να προειδοποιήσουν τους χρήστες τους για τον κίνδυνο παρακολούθησης μέσω των ειδοποιήσεων.
Με ανακοίνωσή της, η Apple δήλωσε ότι η επιστολή του Ουάιντεν της δίνει το περιθώριο να ενημερώσει το κοινό για το θέμα.
«Σε αυτή την περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς απαγόρευε να μοιραστούμε πληροφορίες» ανέφερε η εταιρεία.
«Τώρα που η μέθοδος αυτή έρχεται στο φως, ενημερώνουμε τις αναφορές διαφάνειας για να περιγράψουμε αυτού του είδους τα αιτήματα [από κυβερνήσεις]».
Η Google και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Nα θυμίσουμε ότι για τις παρακολουθήσεις είχε χρησιμοποιηθεί και το domain pronews.gr.com, το οποίο είχε δημιουργηθεί για να παγιδεύουν αυτούς που θα άνοιγαν τον σχετικό σύνδεσμο, ανάμεσά στους στόχους που είχαν παγιδευτεί με το πλαστό domain ήταν και ο Αλέξης Παπαχελάς.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις