Το χάος που επικράτησε στα νοσοκομεία αυτές τις τρεις ημέρες λόγω της έντονης χιονόπτωσης καθώς το κράτος δεν είχε προνοήσει ούτε γι’αυτό σε μια περίοδο που η πίεση είναι έντονη, περιέγραψε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Open, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εικόνα που δεν συμμερίζεται ωστόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης που μίλησε για ορισμένα προβλήματα σε μεμονωμένα νοσοκομεία κυρίως στα βόρεια προάστια.

«Δυστυχώς για τα νοσοκομεία δεν υπήρχε σχέδιο, ήταν δύσκολη η πρόσβαση», επισήμανε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη συμπληρώνοντας πως «μέσα στα νοσοκομεία, στο “Γ. Γεννηματάς”, στο “Σωτηρία”, στο Παίδων Πεντέλης, δεν μπορούσε να κουνηθεί τίποτα. Άνοιξαν τους κεντρικούς δρόμους… μέσα στα νοσοκομεία δεν είχαν ανοίξει … υπάρχουν κτίρια ξεχωριστά, προσπαθούσαμε να επικοινωνήσει το ένα με το άλλο. Οι Δήμοι έπρεπε πάνω από όλα να φροντίσουν τα νοσοκομεία να ανοιχτούν, να μπορέσει το προσωπικό να πάει σπίτι του, να αλλάξουν οι βάρδιες … δεν είναι δυνατόν κάποιος να βγάζει 24 ώρες σε νοσοκομείο χωρίς να κοιμηθεί, έχει την ευθύνη ασθενών … ζωές που πρέπει να διαχειριστεί».

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος όσο και οι ίδιοι οι νοσηλευτές κατήγγειλαν πως αναγκάστηκαν να κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες αυτές τις ημέρες καθώς δεν μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν οι συνάδελφοί τους. Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι πρακτικά ήταν αποκλεισμένα 20 μεγάλα νοσοκομεία, ειδικά στον άξονα τη λεωφόρου Μεσογείων.

«Υπήρχε προσωπικό που έκανε τρεις βάρδιες συνεχόμενες, προσπαθούσε πάνω στα εξεταστικά κρεβάτια να ξαπλώσει για δύο ώρες. Γιατί τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα, δεν υπήρχαν κρεβάτια να πάει κάποιος μια ώρα, να αισθανθεί ότι ξεκουράστηκε, να συνεχίσει. Όλοι αυτοί είχαν οικογένειες και παιδιά στα σπίτια τους, προσωπικές υποχρεώσεις … για τα νοσοκομεία έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των δρόμων, για την πρόσβαση των ασθενών, αυτό έχει προτεραιότητα πάνω από όλα» επιβεβαίωσε με τη σειρά της η Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε:

«Αν κάποιος είχε πάθει ένα έμφραγμα, σε έναν παράδρομο, πώς θα έφτανε σε νοσοκομείο; Αυτή ήταν η σκέψη όλων μας … άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, σε περιοχές με τέτοιο χιόνι που να μην μπορούν να βγουν … καταλαβαίνω πώς αισθάνονταν … το φως ή το νερό, είναι τα τελευταία … είναι η υγεία, να πάνε σε ένα νοσοκομείο αν δεν αισθάνονται καλά … έπρεπε να είναι η προτεραιότητα όλων … ειδικά την περίοδο που ζούμε».

Ο Πλεύρης «είδε» περιορισμένα προβλήματα 

Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης έσπευσε να παρουσιάσει μια πιο ωραιοποιημένη εικόνα της δραματικής κατάστασης λέγοντας πως τα προβλήματα περιορίστηκαν κυρίως σε «νοσοκομεία που βρίσκονταν στα βόρεια προάστια, στο Παίδων Πεντέλης και το Σισμανόγλειο, ως προς την δυνατότητα εισόδου», ενώ «τα νοσοκομεία που εφημέρευαν δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός του Σωτηρία όπου υπήρξε μια δυσλειτουργία».

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε προσωπικό που «όπου χρειάστηκε έμειναν αυτοί που εφημέρευαν την προηγούμενη ημέρα. Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στα αποκλεισμένα νοσοκομεία υγειονομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν τρεις διαδοχικές βάρδιες, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «η επιλογή που είχαμε και ορθώς ακολουθήθηκε ήταν ότι το προσωπικό που ήταν μέσα, σε περίπτωση που δεν μπορούσε να αντικατασταθεί … παρέμεινε, έκανε δεύτερη βάρδια … προφανώς οι άνθρωποι που εργάστηκαν παραπάνω … είτε θα αποζημιωθούν είτε θα πάρουν τα αντίστοιχα ρεπό».

Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν στους δρόμους όπως είπε ο υπουργός Υγείας.  «Τα προβλήματα, έστω κι αν περιορίζονται … παραμένουν. Η πολύ μεγάλη δυσκολία και πίεση ήταν την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου σε 70-80 περιπτώσεις ήταν πάρα πολύ δύσκολη η πρόσβαση, εκ των πραγμάτων υπήρχαν καθυστερήσεις από το ΕΚΑΒ. Ακολουθούσε η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική για να ανοίγουν δρόμους, σε συνεννόηση με την ΕΛΑΣ και τον Στρατό. Και σήμερα υπάρχουν προβλήματα, κυρίως στους μικρούς δρόμους που δεν έχουν καθαριστεί … σήμερα είναι κάπως καλύτερη η ημέρα».

 

documento.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις