Με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τη συνοδεία του έκαναν κοινές ασκήσεις τόσο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και σειρά άλλων χωρών της Μεσογείου

«Παιχνίδια πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από τη μια μεριά, και Ρωσίας από την άλλη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου.

Την υπερσυσσώρρευση «μηχανών πολέμου» στην περιοχή είχε αναδείξει εδώ και μια εβδομαδα το Law and Order, όταν η είσοδος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Dwight D Eisenhower» στην Α.Μεσόγειο συνοδεύτηκε από πλειάδα κοινών αμερικανικών ασκήσεων με χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και από την έντονη κινητικότητα της ρωσικής πλευράς.

Με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τη συνοδεία του έκαναν κοινές ασκήσεις τόσο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και σειρά άλλων χωρών της Μεσογείου. Το «Αϊζενχάουερ» ήδη έδεσε στη βάση της Σούδας.

Ηδη, η αμερικανική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με μέλη του πληρώματός του ακόμα και να αθλούνται.

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, αναφερόμενος στο «Αϊζενχάουερ», με ανάρτησή του στο twitter, έσπευσε να κάνει λόγο για «μία σημαντική παρουσία» στη βάση της Σούδας, την οποία χαρακτήρισε «κορωνίδα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας».

Λίγο πριν, βέβαια, και η τουρκική πλευρά είχε σπεύσει να διαφημίσει την «συνεκπαίδευση» τουρκικής φρεγάτας με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Νέα συμφωνία για τις βάσεις

Αύριο, επίσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο.

Τελευταία φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην περιοχή μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, όπου έγινε λόγος για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο.

Να σημειωθεί πως ήδη Ελλάδα και ΗΠΑ επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις και διευκολύνσεις σε πάνω από 20 σημεία στην Ελλάδα.

Κάτι που αναμένεται να γίνει το ερχόμενο Φθινόπωρο. Ως γνωστόν, η συμφωνία έχει ήδη ανανεωθεί το Φθινόπωρο του 2019.

 

Μπρα ντε φερ

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται μια ιδιότυπη επίδειξη δύναμης ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ως «απάντηση», όπως εκτιμάται, στην εμφάνιση του αεροπλανοφόρου, «Αιζενχάουερ», αλλά και των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων, στη Μεσόγειο έχουν εισέλθει ρωσικά υποβρύχια, ενώ σπεύδουν και άλλα ναυτικά μέσα.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, όπως αναφέρουν ιστοσελίδες, Δυτικές και ρωσικές, ειδικευμένες σε στρατιωτικά θέματα, έχουν αναπτυχθεί ειδικά στην Α.Μεσόγειο.

 

Στο μεταξύ, μαίνεται ο «πόλεμος των υποβρυχίων», με συνεχείς αποστολές αμερικανικών από τη Σούδα.

Χαρακτηριστικό των «παιχνιδιών πολέμου» είναι ότι πρόσφατα η αμερικανική πλευρά «διέρρευσε» ότι αναζητά αλλά δεν βρίσκει ρωσικό υποβρύχιο, για να ξεκινήσει και πάλι η «φημολογία» περί νέου ατυχήματος σε ρωσικό υποβρύχιο. Από τη μεριά της, η Ρωσία, ωστόσο, «διέρρεε» ότι το υποβρύχιό της «παίζει κρυφτούλι» με τα αμερικανικά και άφηνε να εννοηθεί ότι κρύβεται στα μεγάλα βάθη της Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, εκτός της παρουσίας του «Αϊζενχάουερ» στη Μεσόγειο, σε εξέλιξη βρίσκονται ή έγιναν ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, στη Μαύρη Θάλασσα, και πριν στη Βαλτική.

 

Ως γνωστόν, πρόσφατα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «δολοφόνο», ενώ προηγουμένως οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως κύριους αντιπάλους τους την Κίνα και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις