Ο πανικός εγκαταστάθηκε για τα καλά από την Κυριακή το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετά την ψυχρολουσία του εκλογικού αποτελέσματος, που τους έπιασε εξαπίνης, αναζητείται γρήγορα αντίδοτο προτού ενταθεί η εσωστρέφεια και κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

  • Από τον
    Πάνο Σώκο

Ο πανικός πιστοποιείται από την εσπευσμένη ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ιορδανία, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (το γεγονός πως δεν την είχε ακυρώσει πριν από τις εκλογές δείχνει ότι δεν περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου τέτοιον εκλογικό καταποντισμό), και από την έκτακτη συνέντευξη που θα παραχωρήσει απόψε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εκλογικές κρίσεις, καθώς πρώτη φορά από την ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. και, κυρίως, στην πρωθυπουργία καταγράφεται εις βάρος του -και με ποσοστό 28,3% και τεράστια αποχή- τόσο μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι περίπου 1.000.000 πολίτες δεν ψήφισαν Ν.Δ. φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή θα συνεδριάσει κανονικά και το υπουργικό συμβούλιο, και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα: Θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση η με νέα σύνθεση; Κι αυτό γιατί ο ανασχηματισμός της κυβέρνηση είναι μία κίνηση που εξετάζει ο κ. Μητσοτάκης και η οποία προκύπτει και από τις δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ, οπότε είπε ότι «οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν από το 2027» και ότι «από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Εχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει γρήγορα, για να μη δυσκολέψει η προσπάθεια επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς (τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Ακη Σκέρτσο, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Μάκη Βορίδη, τον Αδωνι Γεωργιάδη κ.ά.), με τους οποίους συζήτησε τα αίτια του κάκιστου εκλογικού αποτελέσματος.

Ομως, και μεταξύ υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών επικρατεί αμηχανία και εκνευρισμός, και, αναζητώντας τα αίτια της αποτυχίας, δεν λείπουν οι αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της κομματικής γραμμής. Ηδη βουλευτές όπως ο Μάριος Σαλμάς και ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησαν χθες να συγκληθεί άμεσα η Κ.Ο. της Ν.Δ. για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο κ. Σαλμάς, μάλιστα, έστειλε και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.

Παραδοχή

Αλλοι εντοπίζουν τα αίτια της αποτυχίας στην εγκατάλειψη του χώρου της παραδοσιακής Δεξιάς (όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιάννης Οικονόμου, που έκαναν χθες σχετικές δηλώσεις), που οδήγησε στην ενδυνάμωση των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης και τα οποία πλέον αθροιζόμενα υπερβαίνουν το 18% του εκλογικού σώματος.

Ομως, στο Μέγαρο Μαξίμου μάλλον υποβαθμίζουν αυτή τη διάσταση, καθώς επικρατεί η εντύπωση ότι μόνο 30.000 ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς τα δεξιά της Ν.Δ. Αλλοι θεωρούν σημαντική αιτία του κακού αποτελέσματος τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (όπως, π.χ., ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι πράγματι υπήρχε κόσμος που απογοητεύτηκε από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά υποστήριξε ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως αυτό το θέμα δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών.
Αλλοι απέδωσαν την αποτυχία στην ακρίβεια και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Παύλος Μαρινάκης. Το υποκριτικό είναι ότι αυτά που τώρα εντοπίζουν ως λάθη που στοίχισαν τα είχαν ψηφίσει και με τα δύο χέρια οι πιο πολλοί και τα είχαν στηρίξει και δημοσίως, με δηλώσεις τους.

Φορτώνουν στον Γκρίνμπεργκ την αποτυχία να πιάσουν τον στόχο του 33%

Θα ερχόταν κάποια στιγμή που θα τα άκουγε ο επονομαζόμενος και… γκουρού της επικοινωνίας, ο Αμερικανός Σταν Γκρίνμπεργκ , τις συμβουλές του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί εδώ και χρόνια με κλειστά μάτια. Και η στιγμή αυτή ήρθε μετά το κάκιστο για τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν ότι δική του εισήγηση ήταν να βάλει ο πρωθυπουργός τον πήχη στο 33%, όσο ήταν και το ποσοστό της Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κι αυτός και όλα τα στελέχη στο κυνήγι ενός στόχου που τελικά ήταν ανέφικτος. «Αν δεν υπήρχε συγκεκριμένος πήχης, τότε θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα το ούτως ή άλλως κακό αποτέλεσμα» λένε.

Εφημερίδα «δημοκρατία»-newsbreak.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις