O Δημ. Παπαδημούλης προς το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: «Τι γίνεται όταν σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ένας σύμβουλος που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ετοιμασία του, γίνεται και ανάδοχος του έργου;»

Το μείζον ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων αναφορικά με εταιρεία συμβούλων που ενώ προετοίμασε τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ταυτόχρονα η ίδια εταιρία συμβούλων αναλαμβάνει έργο που προκύπτει από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, προέβαλε σε ομιλία του για την Ειδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Επιτροπή Ελέγχου (CONT) του Ευρωκοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στη συνεδρίαση της Ελέγχου Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωκοινοβουλίου και αναφέρθηκε στον ρόλο των «BigFour» συμβουλευτικών εταιρειών τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης.

Εστίασε ιδιαίτερα στη δημοσιογραφική αποκάλυψη, με συμμετοχή ερευνητών από 15 χώρες, πως η πολυεθνική εταιρεία PwC συμμετείχε ως σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον σχεδιασμό του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και κατόπιν βρέθηκε ως ανάδοχος στην κοινοπραξία στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ανέθεσε το πρώτο έργο Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης.

Dim. Papadimoulis
@papadimoulis
Προς Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο / Κομισιόν – Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ): «Τι γίνεται όταν σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ένας σύμβουλος που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ετοιμασία του, γίνεται και ανάδοχος του έργου, όπως η #PwC στην Ελλάδα;»
papadimoulis.gr
Δημ. Παπαδημούλης προς Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: «Τι γίνεται όταν σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμ…
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε συνεδρίαση της Ελέγχου Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωκοινοβ…

Τι γίνεται όταν σε ένα εθνικό σχέδιο, ένας σύμβουλος που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ετοιμασία του ως σύμβουλος, γίνεται και ανάδοχος του έργου; αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στην εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιβάνα Μάλετιτς.

Και συνεχίζει: Έχω υπόψη μου ότι στη χώρα μου, την Ελλάδα, η PriceWaterhouseCooper (PwC), μια από τις “Big four” εταιρίες συμβούλων, που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από αυτές τις συμβάσεις, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην ετοιμασία του ελληνικού σχεδίου που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση και ήταν και η πρώτη που πήρε ως ανάδοχομέλος μιας κοινοπραξίας, ένα μεγάλο έργο για την ψηφιακή μετάβαση.

Είναι αυτό θεμιτό και σωστό; Σκοπεύετε κα Μάλετιτς, να ελέγξετε και τέτοιες περιπτώσεις που μπορεί να εμπεριέχουν κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων; διερωτάται.

 

 

Το δημοσίευμα της Le Monde

Υπενθυμίζεται ότι άρθρο της γαλλικής Le Monde με τίτλο «Πως οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά Σχέδια ανάκαμψης», εξέτασε, συνεργασία με τη συλλογικότητα #RecoveryFiles, το μείζον ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων με αφορμή σχέδιο νόμου που συζητείται στη Γαλλική Γερουσία, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα την περίπτωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη για τη «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση» (Gov-ERP).

Στο γαλλικό δημοσίευμα αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι σύμβουλοι συντάσσουν ολόκληρα τμήματα των σχεδίων, στέκονται στο πλευρό των κρατών και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, πολλαπλασιάζοντας τις συγκρούσεις συμφερόντων. Ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίαζε με περηφάνια στον Τύπο στις 6 Μαΐου, το πρώτο ελληνικό σχέδιο που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, υπογράφτηκε μια σύμβαση 51.5 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις εταιρίες συμβούλων: Uni Systems, Real Consulting και PwC Grèce».

Το υπουργείο Οικονομικών από πλευράς του έχει αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων στην υπόθεση αυτή γιατί η PwC προσλήφθηκε αφού είχαν εγκριθεί οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πρόσφατα άσκησε κριτική στην παθητικότητα της Κομισιόν απέναντι στις αυξανόμενες προσφυγές στις υπηρεσίες συμβούλων. Οι Βρυξέλλες ‘δεν κάνουν αρκετά για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τη μείωση’ των κινδύνων σύγκρουσης συμφερόντων που αυτές οι υπηρεσίες δημιουργούν, σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του στα τέλη Ιουνίου.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις