Είναι λάθος και ψέμα, να τα ρίχνουμε όλα στον πόλεμο. Με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχαμε πληθωρισμό 6,25% πριν τον πόλεμο, δηλαδή ρεκόρ 25ετίας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βρίσκει 6 δισ. ευρώ για απευθείας αναθέσεις, για σπατάλη δημοσίου χρήματος και για φοροαπαλλαγές σε λίγους και ισχυρούς. Όταν όμως πρόκειται να στηρίξει την κοινωνία λέει ”έχουμε ελλείμματα και χρέη”» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο OPEN.
«Προέχει λοιπόν να παρθούν στοχευμένα ισχυρά μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα της ακρίβειας» είπε.
Πρόσθεσε δε, ότι «από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στάθηκε ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, και είπαμε ότι είναι σωστή η αποδοχή της πρόσκλησης του Ερντογάν για διάλογο με τον κ. Μητσοτάκη. Ευχηθήκαμε εξαρχής καλή επιτυχία, αλλά και προσοχή για τις ελληνικές κόκκινες γραμμές». «Εμείς δεν κάνουμε μικροπολιτική με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Και το λέω αυτό σε αντίστιξη με τον πόλεμο που δεχθήκαμε ως κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι την ανταλλάξαμε με τις συντάξεις. Στα ζητήματα αυτά, ιδιαίτερα όταν έχουμε πόλεμο, που εγκυμονεί αστάθεια, κινδύνους και ακρίβεια, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι» πρόσθεσε.
Ωστόσο εκτίμησε πως ο ίδιος κρατά μικρό καλάθι για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «γιατί η τουρκική πλευρά έχει ανεβάσει τους τόνους και έχει φορτώσει την ατζέντα με δηλώσεις επισήμων πριν την Κυριακή».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στη «διάψευση του μύθου ότι δήθεν ο Ερντογάν είναι απομονωμένος διεθνώς», γιατί «σήμερα στην Αττάλεια συναντώνται Ουκρανία, Ρωσία και Τουρκία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο Ερντογάν αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, πουλάει drones στην Ουκρανία, δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία παρ’ όλο που είναι στο ΝΑΤΟ, μάλιστα καλεί Ρώσους τουρίστες, και παίζει και διαμεσολαβητικό ρόλο. Κανείς δεν λέει στον Ερντογάν ότι παραβιάζει τις συμμαχικές του υποχρεώσεις».
Κατά τον ίδιο, «θα μπορούσε και η Ελλάδα να είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, χωρίς να προβεί στην υπερβολή, δηλαδή στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που ήταν λάθος και το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με βάση τις δημοσκοπήσεις», χρεώνοντας την ευθύνη στον ίδιο τον πρωθυπουργό «που δεν ενημέρωσε κανέναν, ούτε το ΚΥΣΕΑ για αυτή την απόφαση. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να κοιτάμε τα συμφέροντά μας, να κινούμαστε πολύ προσεκτικά και όχι με τη λογική «βασιλικότερος του βασιλέως». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με την εισβολή στην Κύπρο το 1974».
«Nα σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας, να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επάνοδος στη διπλωματία, για να βρεθεί λύση»
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε την ανάγκη «να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας, να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επάνοδος στη διπλωματία, για να βρεθεί λύση. Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του εισβολέα, γιατί και αντίσταση βρήκε και τον πονάνε οι κυρώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ. Αλλά οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι, πονάνε και εμάς, που αντιμετωπίζουμε τεράστια ακρίβεια, και μάλιστα πριν τον πόλεμο».
Τέλος, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που «επικαλείται την Κομισιόν αλά καρτ και δεν συμμορφώνεται με την οδηγία της Κομισιόν για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Τα 19 στα 27 κράτη-μέλη το έχουν κάνει, η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη όχι», είπε κρούοντας τον κώδωνα για τις τιμές. «Η βενζίνη θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ, και η ακρίβεια επιμένει σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και στα είδη πρώτης ανάγκης» κατέληξε.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις