Ο αγαπημένος ποντίφικας των φτωχών έγραψε τη δική του ιστορία στον θώκο της Καθολικής Εκκλησίας, με τη δράση του να μην περιορίζεται στα τείχη του Βατικανού
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο 266ος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, εξελέγη το 2013 και έκτοτε άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του τόσο στη θρησκευτική όσο και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Από την εκλογή του έως σήμερα, η θητεία του χαρακτηρίστηκε από σημαντικά ταξίδια, αγιοποιήσεις, εγκύκλιους και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια.
Μέσα από τα έργα και τις αποφάσεις του, ο Πάπας Φραγκίσκος επηρέασε θετικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, σήμερα, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κληρονομιά και ένα κενο στον κόσμο της Καθολικής Εκκλησίας και πέρα από αυτήν.
Η 12ης θητεία του στο Βατικανό σε αριθμούς
Ο πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο από την Αργεντινή εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου 2013. Ήταν ο 266ος πάπας και ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική. Επίσης, ήταν ο πρώτος ποντίφικας που διάλεξε το όνομα «Φραγκίσκος».
Διάρκεια θητείας
Ο μέσος όρος θητείας των 265 προκατόχων του ήταν 7,5 χρόνια, ενώ η δική του ξεπέρασε τα 12. Ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία πάπας στην ιστορία, μετά τον Λέοντα ΙΓ΄, ο οποίος έζησε μέχρι τα 93 του το 1903. Για τους προηγούμενους πάπες, δεν υπάρχουν αξιόπιστα αρχεία που να αποδεικνύουν μεγαλύτερη ηλικία. Ο προκάτοχός του, Βενέδικτος ΙΣτ΄, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, αλλά είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του σε ηλικία 85.
Καρδινάλιοι
Σήμερα, υπάρχουν 252 καρδινάλιοι ή «πρίγκιπες της Καθολικής Εκκλησίας», που συμβουλεύουν τον πάπα, διοικούν επισκοπές παγκοσμίως και αναλαμβάνουν σημαντικά καθήκοντα εντός του Βατικανού. Από αυτούς, οι 135 είναι κάτω των 80 ετών και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο πάπα. Οι 108 από αυτούς διορίστηκαν από τον Φραγκίσκο, οι υπόλοιποι από τους προκατόχους του.
Ταξίδια στο εξωτερικό
Ο Φραγκίσκος πραγματοποίησε 47 ταξίδια εκτός Ιταλίας, επισκεπτόμενος περισσότερες από 65 χώρες και καλύπτοντας πάνω από 465.000 χιλιόμετρα. Επισκέφθηκε τη Βραζιλία το 2013, την Ιορδανία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα, την Αλβανία, τη Γαλλία, την Τουρκία το 2014, τη Σρι Λάνκα, τις Φιλιππίνες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, την Παραγουάη, την Κούβα, τις ΗΠΑ, την Κένυα, την Ουγκάντα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2015.
Το 2016 επισκέφθηκε το Μεξικό, την Ελλάδα, την Αρμενία, την Πολωνία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Σουηδία. Το 2017 ακολούθησαν η Αίγυπτος, η Πορτογαλία, η Κολομβία, η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές. Το 2018 ταξίδεψε στη Χιλή, το Περού, την Ελβετία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Το 2019 επισκέφθηκε τον Παναμά, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία. Το 2020, λόγω πανδημίας, δεν πραγματοποίησε κανένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Το 2021 επισκέφθηκε το Ιράκ, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2022 ταξίδεψε στη Μάλτα, τον Καναδά, το Καζακστάν και το Μπαχρέιν, ενώ το 2023 επισκέφθηκε το Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Μογγολία και τη Γαλλία. Το 2024 επισκέφθηκε την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, το Ανατολικό Τιμόρ, την Παπούα-Νέα Γουινέα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Κορσική. Επίσης, πραγματοποίησε περίπου 37 ταξίδια εντός Ιταλίας, ξεκινώντας από τη Λαμπεντούζα τον Ιούλιο του 2013.
Άγιοι
Ο Φραγκίσκος αγιοποίησε περισσότερα από 900 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των προκατόχων του, Ιωάννη ΚΓ΄, Ιωάννη Παύλου Β΄, Παύλου Στ΄, της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας και του αρχιεπισκόπου του Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο, που δολοφονήθηκε το 1980. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι Μάρτυρες του Οτράντο, περίπου 800, που σφαγιάστηκαν το 1480 από τους Οθωμανούς στη νότια Ιταλία. Ο Φραγκίσκος προχώρησε επίσης στην οσιοποίηση τουλάχιστον 1.350 ατόμων, το τελευταίο στάδιο πριν την αγιοποίηση.
Παπικοί εγκύκλιοι
Ο Φραγκίσκος έγραψε τέσσερις εγκυκλίους. Ξεκίνησε το 2013 με τη Limen Fidei («Το Φως της Πίστης»), που αναφερόταν στη σημασία της χριστιανικής πίστης. Το 2015, με τη Laudato Si, κάλεσε τον κόσμο να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή. Το 2023, με το Laudate Deum, επικαιροποίησε την πρόσκληση για την κλιματική αλλαγή, απευθυνόμενος στους αρνητές και στους πολιτικούς που καθυστερούν να δράσουν. Το 2020, με τη Fratelli Tutti, εξέτασε τη μοναξιά στον κόσμο μετά την πανδημία. Τέλος, το 2024, με τη Dilexit Nos, κάλεσε τους Καθολικούς να εγκαταλείψουν την «τρελή επιδίωξη» του χρήματος και να αφοσιωθούν στην πίστη τους.
ethnos.gr
(AP Photo/Yuki Iwamura)
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις